cursiefjes

ontmoetingen en ervaringen van elke dag

Een nieuwe  dictatuur ?

Vrijheid in een mooie natuur, .. 't is nog te hopen in de nabije toekomst

Binnen minder dan 100 dagen moeten we gaan stemmen, voor veel mensen een gevoel van 'plicht' voor veel mensen ook iets waar ze niet mee bezig zijn, voor nog meer burgers een onwetendheid voor wie ze gaan stemmen.

Politiek is doorgaans een 'personenkwestie': men kiest voor iemand die men kent, voor iemand die je ooit geholpen heeft of een goed advies heeft gegeven. Daar is dus echt niets mis mee: het is dus een kwestie van vertrouwen in een persoon, wat die mens ook als 'kleur' vertegenwoordigt.

Politiekers zijn echter ook mensen die in het gareel van hun partij moeten lopen, denken we maar aan ons gemeenteraadslid in Sint-Truiden, Raymonde…

We mogen niet vergeten dat er niets zo ondemocratisch is als een politieke partij: het is zelfs dikwijls, althans voor de actieve politieke leden, een soort van dictatuur. Iets vertellen dat niet strookt met hun visie wordt soms beschouwd als verraad. Denken we maar aan ons Raymonde, een doorbraaf vrouwtje, die haar gedacht durft te zeggen, wat niet altijd strookt met de visie van haar partijbestuur, waarvoor ze dan berispt of zelfs bedreigd wordt.

Niet fijn zo'n situaties maar ze zijn er en dit bij elke kleur of kliek.

Die politieker als een topje van de ijsberg…

We gaan dus kiezen voor een persoon, die fungeert als 'aantrekker', als 'verleider'. Dit is in feite maar hét topje van de ijsberg: onder water bewegen de echte visies, hun zicht om zo lang als mogelijk aan de macht te blijven.

De opiniepeilingen geven momenteel weer dat de extreme partijen hun slag gaan thuis halen. Zowel de PVDA als het Vlaams Belang zouden veel stemmen gaan krijgen. Het waarom daarvan ligt waarschijnlijk in een expressie van onvrede met het huidig bewind, het is een soort van vlucht, een 'foert-stem'. Dit wordt dus dikwijls een verloren stem om de eenvoudige reden dat iemand met een rechtgeaarde visie niet met die dames en heren wenst samen te werken.

Pure volksverlakkerij…

Als we hun programma's bekijken, komt dat opvallend kort in de nabijheid van de larie en apekool wat Trump in Amerika verkoopt aan zijn kiesvee. De PVDA spreekt over een belasting op grote vermogens en dat in een wereld waar die rijkelui vrij kunnen bewegen en hun vermogen plaatsen waar ze willen en waar het voor hen het meest voordelig is. Een slag in het water dus. Ze spreken over een verlaging van de pensioenleeftijd met zelfs een verhoging van de minimum pensioenen tot 1800 euro netto per maand. WIE zal hier echter voor opdraaien? Pure volksverlakkerij is het in feite. Zij geven dan als antwoord dat de maatschappij dat wel kan betalen en dit op basis van die vermogensbelasting, die ze echter NOOIT zullen kunnen innen!

Het bruine geweld

Aan de andere kant van het politieke veld zien we dan weer extreem rechts. In de ogen van het publiek deftige heren en dames, de mannen met de mooie dassen en de strakke pakken en de vrouwelijke voortrekkers in een 'deux-piècke'. Het is een lijn die we zowel zien in Hongarije, in Nederland, in Italië of in Frankrijk, maar waar we eens moeten kijken naar hun 'programma'. Jongens, jongens, wat een troep vinden we daar. Onderliggend zien we een kopie van het 'Dagboek van Hitler van 1933' terug, een zuivering qua bevolking, zelfs een soort van 'ontvolking', een vreselijk gevaarlijke terugkeer naar de heel donkere dagen van 1930 en volgende…Alles wat 'bruin of andersgekleurd is' moet eruit. Godsdienst mag maar moet katholiek of protestant zijn. De rest is een aantasting van onze 'waarden', waarden waarbij vroeger mensen werden doodgeknuppeld die hun mening durfden vertellen.

Ze zullen me dat kwalijk nemen als ik zoiets schrijf maar de parallellen zijn er wel, wat ook bevestigd worden door historici en politieke wetenschappers. Het wordt hoog tijd om onze ogen eens goed open te trekken vooraleer we dat uitschot, een ander woord ken ik daar niet voor, aan de macht laten.

Misschien een duidelijker beeld wat ons kan te wachten staan: wat we nu zien in Rusland, in Iran, in Israël, … kortom in al die landen waar mensen gedood, gemarteld of verkracht worden: het zijn dictaturen die dikwijls voortspruiten uit "die ultra linkse of rechtse waarden".

Dat is de keuze die we moeten maken. Als we zo dom zijn in die prietpraat te geloven, zijn we dus weg voor een heel moeilijke en/of pijnlijke periode in ons leven.

Mensen zullen wel denken wat we dan doen met die 'gematigde partijen', ze verkwanselen hun kansen ook dikwijls. Is 100% waar maar het is nog altijd beter dan mee te gaan in die extremen, fascisten of communisten, ze schelen zogezegd wel qua visie maar in feite liggen ze heel kort bij elkaar, zeker met hun volksverlakkerij en de creatie van een echte dictatuur.

Denk dus goed na achter dat gordijntje met die computer of potlood. Het zou ons wel eens heel zuur kunnen opbreken als we daar de verkeerde beslissing nemen. Einde van de democratie, einde van de vrije meningsuiting, einde van uw persoonlijke vrijheden!

Kunst in  onze stad
Montmartre op het Begijnhof

Montmartre aan het Begijnhof, 15 augustus, een moment de gloire voor iedereen die van kunst in diverse vormen houdt…

Kunstenaars die proberen bekend te geraken…

Een jaar geleden ook geweest, toen wat nat geworden en dus met een zeker ongenoegen naar huis. Dit jaar is het ideaal : geen regen, de mensen goedgezind, een evenement met veel meerwaarde voor onze stad. Jonge en licht belegen kunstenaars krijgen een kans om op een interessante manier meer bekend te geraken bij een breder publiek.

Mijn kleindochter organiseert (allez, haar ouders) ook vandaag haar 'pannenkoekennamiddag' komt me dus niet goed uit, maar 'noblesse oblige' we moeten ernaar toe. Eerst kunstig gaan genieten en dan ons klein meisje wat aandacht gaan geven.

Marleen Thijs, de moeder Theresa van ons kunstpatrimonium…

Marleen Thijs, dé swingende kracht achter het evenement van 15 augustus, heeft ooit het idee naar voor gebracht en zit nu voor haar deur, op die unieke locatie, met een prachtig evenement. Alle dank naar haar voor dit initiatief!

Je loopt daar rond, samen met vele mensen, iedereen nieuwsgierig, de mensen achter hun tafel en in hun tentjes ook benieuwd wat de reacties gaan zijn. Natuurlijk zijn die kunstenaars (sommige would be) heel overtuigd van hun eigen kunnen. Velen volgen nog opleidingen en moeten nog veel leren. Anderen zijn gebeiteld in hun kunnen, hun kunstenaarssetting volledig gevormd.

Prijzen voor wie het wil en kan betalen…

De prijzen zijn soms ook navenant, het wel waard voor wie het wil betalen. De meesten zien het als een bijverdienste, anderen als een bijberoep, wat dan ook weer de nodige investeringen heeft gevergd. Denken we maar aan de pottenbakkers met een eigen wiel, een studio-werkplaats, een eigen oven, al die energiekost, … logisch dat zo'n schaal al snel 40.00 euro per stuk of meer gaat kosten.

Ik heb daar een man uit Landen ontmoet, een heel aimabele mens die verliefd is geworden op Zuid-Frankrijk. Hij doet daar zijn inspiratie op, schildert ook daar alleen, dus niet bij 'm thuis. Hij heeft het wel: werken die die typisch sfeer van la douce France uitstralen, wat dan ook weer wat centjes kost om zo'n professioneel schilderwerk mee naar huis te mogen nemen.

Charly, le incontournable in Sint-Truin…

En natuurlijk last but not least: Charly die de inspiratie en de rust van het Begijnhof, waar hij mag wonen, in zijn originele ontwerpen steekt. Objectisme is zijn ideale vorm, sfeer scheppen met materiaal dat gaat van bouwmeters, sigarenbandjes, tramtickets, en dat in schilderingen maar ook in beeldhouwwerken durven en kunnen steken.... We mogen fier zijn dat deze Truienaar ons waardig kan vertegenwoordigen in de kunstwereld.

Terug  thuis, een klein verslag

Na mijn verlof terug naar mijn 'Heimat' van koffie en een lekkere Cristal. De koffie in 'la douce France' is natuurlijk een kwestie van goesting,… ik hou van heel straffe koffie en zo'n kleintje kan dus echt lekker zijn. Voor 1.50 euro per stuk mag ik daar dus niet klagen.


De mannen van altijd op een rijtje met alle wilde en minder harde verhalen. J, die al een paar operaties heeft mogen meemaken, moedig zijn steunkaarsen dragend, G.de man met een fantastische gsm daarmee dus allerlei mooie en iets minder mooie vrouwen kan bekijken, toffe verhalen waarbij hij genoeg realiteitszin heeft om te zien dat de meeste van die exemplaren geldwolven of haviken zijn.


Oorlogen en politici

Onze verver die verlof heeft, komt genieten van een lekkere pils, wat troost zoeken in De Bron, een toffe gast, eentje met de goede inborst. Onze professor E, een heerlijke kerel die met zijn wetenschappelijke geest al die types kan ontleden, ook zorgt voor de levensbeschouwingen over oorlogen, politiekers,… kortom alles wat hij belangrijk vindt, komt boven met een 33 cl Maes-pils. R, soms wat filosofisch, maar heel dikwijls met de juiste inzichten, relativeert de soms wilde verhalen van zijn kompanen.


Een zachte glimlach

De geur van de sigaar van Ken, een gemist aroma tijdens de congé, doet deugd. De zachte glimlach van Sabrina, heerlijk om te zien, fijn als aanknopingspunt van het terug zijn in ons aller Sint-Truiden. Dat is terug thuiskomen na een verkwikkend verlof in la douce France.

Een verlof van dingen die ook misgingen, hotels zonder elektriciteit op het verkeerde moment, ruiten op straat die werden ingeslagen waardoor je 's nachts wakker wordt. Toprestaurants met een schitterende prijs-kwaliteitverhouding beleefd, kortom 2 weken van batterij-opladen, ondanks de 3000 km die we gereden hebben.


Zelfgemaakte Tartaar

Tiba gaat graag mee weg, houdt van ons gezelschap maar is toch tevreden de haar bekende geuren van al die reutjes terug te mogen opsnuiven op de Veisder. Nog even dit: bij het thuiskomen, richting Sint-Truiden, parkeren op de Brustempoort, dé frituur gaan bezoeken en kiezen voor de keuze van de man van dienst: een superlekkere kipbrochette, topgekruid en zeker niet te zout. Frietjes die we daar alleen zo kunnen vinden, begeleid van een potje zelfgemaakte tartaar. Dat is thuis komen hé, die zalig gebakken goudbruine stokjes verorberen, met een glas bruiswater….


Verslag  van onze reis  naar Frankrijk, deel 2

De 2de dag van de jaarlijkse vakantie zijn we in Lyon geraakt, natuurlijk na het trotseren van de onvermijdelijke files…

We hadden een hotel geboekt, kortbij bij Parrache, het treinstation net naast 'le vieux Lyon'. In Lyon niet blijven eten, zou zonde zijn. Dus werd het een keuze gemaakt op 'advies' van de Mechelin-gids, een toppertje gevonden als 'Bib-gourmand', prijs-kwaliteit fantastisch.

De avondwarmte van Lyon, +/- 30° C om te wandelen, ons Tiba rondsnuffelend, al die vreemde geuren, voor haar een ontdekking dus! Een half uurtje heen en natuurlijk terug, niet slecht voor de komende honger en als vertering op de terugweg…. Restaurant Bergamote, een echte aanrader, super-menu verorberd met natuurlijk een lekkere fles wijn.

Wat die Fransen toch kunnen qua prijs-kwaliteit, het is echt ongelooflijk. In België zijn we op dat vlak echt niet goed bezig.

Terug in ons hotel ging het naar 'af' : die stationsbuurt, geen airco op de kamer die normaal was voorzien, een blazer die niet werkte, straatlawaai 's nachts, ingeslagen ruiten op straat, kortom een nacht om niet over te spreken. Het personeel deed hun best, het ontbijt was best ok, het kostte allemaal niet zoveel maar het stelde niets voor….

Na een verkenning van 'Vieux-Lyon', een echte aanrader trouwens, zijn we dan naar de Provence gereden.

Warmte die richting 35° C ging, Tiba die het niet zag zitten om rond te wandelen, wat een verademing te kunnen verblijven in een mooi appartement mét airco en terras in het centrum van Les Arcs sur Argens, een 30 km van de Côtes d'Azur.

Daar was het natuurlijk wat koeler, een beetje mondainer en ook wat duurder. Gekleurde décolletés en gebruinde mensen, een al mooier dan de andere…. Ongedwongen gesprekken met mensen die je niet kent over de dingens des levens, waarbij de wijnwereld een aangenaam aanknopingspunt was. Een Bretoen op vakantie in de Provence heeft ons een prachtige rosé leren ontdekken en dat voor 5 euro per fles, af domein, dingen die men anders niet zo gemakkelijk zal vinden. Sharing experience heet zoiets…

Een reisje zoals dit samenstellen vergt wat voorbereiding en het lezen van diverse boekjes waar een selectie moet gemaakt worden van subjectieve gegevens, soms gesponsord, maar waar wel dikwijls waardevolle zaken zijn mee te vinden.

Onze volgende stop was voorzien in de 'groene Provence', le Provence Verte, minder gegeerd bij de toeristen, maar wel supermooi en heerlijk rustig.

Een koffietje 's morgens aan 1.30 euro, lekker, wel zonder koekje, dat niet dus naar het geld smaakte. Lunchen met 3 gangen voor 2 personen voor 34.00 euro, inclusief 2 glazen wijn. Best lekker, eigenlijk een ongelooflijke prijs-kwaliteit-verhouding. Dit alles is te vinden in Varage, een 'gat'tussen Ampus en Aix-en-Provence.

Onze logiesuitbaters zijn ex-Belgen, hij van Antwerpen en zij van Brussel, reeds meer dan 45 jaar samen, een domein van meer dan 400 ha (la Blaques), een accommodatie wat rustiek maar wel rustig. Een echt Frans ontbijt, mét zelfgemaakte confituur, geen stukje hesp maar wel authentiek Franse baguette, top qua smaak en een authentieke rustieke, lekkere koffie.

Uitstappen kan, mensen ontmoeten zoals Bernard die als vrijwilliger werkt voor La Tavernaise, de coopérative oélicole, is een pluspunt! Heerlijk om die authentieke Fransman te zien worstelen met zijn andere talen, vragende partij om 'die Belgen' in te schakelen. Op 5 minuten creëerden we een super gezelschap met een paar Duitsers, een Fransman en wij als Vlamingen. Prachtige olie gekocht, een busje van 5 liter om al die lekkere salades van de komende zomer te voorzien van dat extra, die heerlijke authentieke smaak van fijne natuurlijke biologisch gemaakte olijfolie. De lokale wijn hoort erbij en hebben we natuurlijk ook meegenomen, dé garantie voor een fijne nazomer in 2023!

Als sommelier heb ik vroeger als eens in jury's gezeten waarbij we door de Franse organisatie goed werden ontvangen. Château Beaupré in Aix-en-Provence was zo'n plek die ik niet uit mijn geheugen krijgt gewist. Mijn 2 dames en ik ernaar toe en aan het proeven geslagen. Tiba bleef rustig en liet Marleen en ik genieten van het moment. De zaken die bevestigd werden, de koffer in, een goede extra test voor de vering van mijn Alfa…

Onze vakanties zijn in feite gastronomische uitstappen, het opzoeken van die plaatsen waar we nog zelden zullen terug naartoe kunnen. L' Aromatique in Chalon-sur-Soane is er zo eentje. 20 couverts kunnen er eten, de baas in de keuken en de grote bazin in de zaal, gewoon heerlijk en eerlijk eten op je bord, de max qua culinair genot!

De laatste etappe werd Colmar. Het is soms een zoektocht maar een 2 sterren chef die een bijkomende zaak opent, eigenlijk een soort van 'testcase' en daar gerechten verkoopt die niet mogen onderdoen voor zijn 'basiskeuken', daar moet je zijn om te gaan genieten. Wij dus daar tijdig (reeds weken geleden) gereserveerd, een super-ontvangst voor ons Tiba, zittend aan een grote tafel, ons heerlijk laten gaan in een culinair bad van extreem lekkere gerechten. Een culinair feest dat betaalbaar blijft en in ons geheugen zal gegrift blijven als een highlight!

Het is weer voorbij, ons weer aanpassen aan ons Belgenland, doch niet zonder een bijzonder lekkere frietje met een door hen zelfgemaakte kipsaté, natuurlijk met huisgemaakte tartaar af gaan halen aan de Brustempoort, ook een feest van Truiense bodem!

verslag van onze reis naar  Frankrijk deel 1

 

Het begin van de vakantie, lang naar uitgekeken, alles gepland zoals het hoort.

Op dinsdag de laatste examens in Hasselt afgenomen, de dames hebben hun best gedaan, het was heel warm om te jureren, we hebben van onszelf ook beste laten zien om over iedereen een objectief oordeel te vellen, wat dan ook gebeurd is.
Ze waren allemaal geslaagd, eentje met de hakken over de sloot, maar door is door hé.

Woensdag vertrekken Marleen, Tiba en ik naar la douce France, een planning gemaakt met diverse tussenstops.

Onze eerste halte is in Husseren-les-Châteaux in de Elzas, een hotel met spa-accommodaties en de reputatie van een erg goede keuken.

We komen aan tegen 17u00, ons flesje champagne (Roederer), dat in het arrangement is voorzien, staat klaar en wordt perfect gekoeld geleverd op de kamer. Super lekker, een momentum van geluk om de vakantie te starten.

Tegen 20u00 worden we beneden verwacht voor het diner, ik wil me nog even opfrissen op de badkamer doch het licht doet het niet…. Blijkbaar is dan het GANSE hotel zonder stroom gevallen. Minimum 100 gasten die nog willen eten. De stroom doet het niet en boven op hun berg is er geen gas voorzien…

Het personeel wil iedereen sussen en tevreden houden, wat in feite ongelooflijk goed lukt en dit met wat koude schotels en diverse alternatieven. Ondertussen hadden we ons nog een flesje riesling van de Elzas besteld, wat smaakte, doch zonder hapjes was het toch zowat een ietwat kale kermis om van thuis te komen.

Geen licht in de zaak, enkel de noodverlichting, in de tast naar boven, geen tanden te poetsen gezien we toch niets kunnen volgen en zien… Mijn vrouwtje niet ont schminkt het bed in, maar geen sporen van negatieve reclame the day after.

Om 7u00 's morgens ineens schiet de airco in actie, er is terug licht in de duisternis.

Gezien de hespen, de saucijsjes, kortom alle charcuterie de avond voordien zijn binnengespeeld, wordt het een ontbijt op brood, confituur en een hard gekookt eitje.

Het arrangement was toch wel een aardige som, een investering in feite om een leuke vakantie mee te starten, kwam dan qua afhandeling aan de eindstreep.

Zonder te vragen kregen we het voorstel om enkel die fles champagne te betalen, die koud "plats", die warme kamer (zonder airco), dat vriendelijk personeel, het hoefde niet geregeld te worden, de kwaliteit van hun 'normaal patroon' was niet geëvenaard en moest dus niet betaald worden.

Al bij al dus een heel fijne ervaring en bij deze kan ik u aanraden uw volgend verblijf in de Elzas zeker te boeken bij Hotel Spa Hüsseren-Les-Châteaux, Rue du Schlossberg.

Budget op overschot, dus gestopt bij een wijnboer die we via via hadden leren kennen, een uurtje later met enkele flessen in de koffer richting zuiden getrokken.

Wordt vervolgd… 

Een goede babbel !

Rudy, mijn goede fietskameraad en sedert jaren een erg goede vriend, en ik, samen grote plannen gemaakt om een tochtje te wagen in Haspengouw.

D-Day was er maar ja, zijn vrouwtje, steeds verpleegster geweest, maant ons aan tot voorzichtigheid: zo 2 licht-belegen mannen, 30 graden zonneschijn, weliswaar mét zonnebrandbescherming, een helm,… alles voorzien, maar dus geen fietstocht!

Het praten tijdens de fietstocht is ook een belangrijk item, allerlei gegevens uitwisselen over pas verlopen vakanties, nog verloven die moeten gebeuren, tips en advies,… eigenlijk info uit een betrouwbare en eerlijke bron, niet gespekt met commercie, gaat verloren.

Besluit : niet moeilijk: het momentum was voorzien en Tiba en ik zijn de Rudy met de Alfa gaan ophalen. We hebben een fijn en rustig terras uitgezocht en trokken daar op die dinsdagnamiddag ineens de gemiddelde leeftijd aardig omlaag.

Een vriendelijke horeca medewerker, echt in de wieg gelegd om mensen vriendelijk te bedienen, serveerde ons zoals het hoorde: een fris getapt advies-biertje van het vat, wat nootjes erbij en de rest wordt geschiedenis. Genieten van de gesprekken onder elkaar, sharing experience, geen roddel, wel het verstaan van een blik zonder woorden, ook woorden die meer zeggen dan die woorden alleen.

Daar kom je ook mensen tegen die je herkent van gezicht maar geen naam meer kunt op kleven, mensen die je eigen historie vertellen, zonder dat je nog beseft in welk deel van je eigen geschiedenis die personen nog thuishoren. Blijven praten doet ineens nieuwe relaties naar boven komen, kleinkinderen waarvan je het bestaan niet wist, mensen die ons aller Haspengouw gaan verlaten om een appartement in te nemen in het centrum van Limburg, korter bij die klein mannen, openstaan om het grootvader- & moederschap op te nemen.
Ergernis over de andere opvoedingsmethoden, vrezend dat die jonge gasten ongeleide projectielen gaan worden in de nabije toekomst. In onze jonge tijd was er discipline die werd bijgebracht. Er werd niet gediscussieerd met die kinderen over hoe zij dachten dat het zou moeten lopen: de boodschap was er een die weinig keuze liet. Normbesef hing samen met sommige religie-doctrines, het was een stuk van de maatschappij dat algemeen aanvaard moest worden. Het feit dat die normen nu blijkbaar niet meer zo belangrijk zijn, doet onze generatie bang krijgen. We maken van die kinderen, tenminste in onze ogen, er ongeleide raketten van, wegschietend naar een doel dat niet bekend is en vreemde resultaten kan opleveren.

De vrees voor het onbekende, de vrees voor hetgeen mensen durven beweren, durven doen, ook onze politiekers, de angst voor al dat, het maakt ons een stukje extremistischer. Angst voor het onbekende, angst om daarover te praten…

Bewust zijn dat iets anders ook best ok kan zijn, kan ons helpen om niet in die val van het extremistisch denken te vallen. Binnen dit en een jaar in 2024 is het zover: ons niet laten inpakken door die voor sommigen onzichtbare val van het zwart of donker kijken. Keep clear!!

lekker gegeten in Het Hooghuys in Wilderen

Eigenlijk niets speciaal te vieren, toch goesting om iets lekkers te eten. Moeilijk om de juiste keuze te maken. Mijn fietskameraad suggereerde me Het Hooghuys in Wilderen, lang geleden dat hij er geweest was, wij ook reeds enkele jaren geleden.

Na een telefoontje toch binnengeraakt op een vrijdagavond.

Parking, veilig naast de deur, al een geruststelling om je wagen niet zomaar ergens langs de weg achter te laten.

Het is inderdaad een 'hoog huis', maar met een modern interieur, bevolkt door een supervriendelijke jonge dame die ons welkom heette en ons een tafeltje voorstelde.

Het blijkt de dochter van Anne te zijn, zoals de moeder vriendelijkheid in de genen meegekregen !

Frank is de chef die zijn klanten persoonlijk aan tafel komt adviseren. Als wijnliefhebber en sommelier was ik wel gecharmeerd door zijn wijnkaart. De chef kent de kruiding van zijn gerechten, wat toch wel essentieel is om de juiste wijn te kiezen. Hij suggereerde een ontdekking uit Spanje, een wijn gemaakt met Verdejo druiven, wat we dan ook gekozen hebben. Een frivole ontdekking, een mooie combinatie van fijne exotische zuren, veel diepgang, zonder houtstructuur, echt lekker. De wijn was niet echt goedkoop maar wel elke euro waard om van te genieten.

Een vis & vleesaanbod, waarbij de vis toch wel een mooie rol toebedeeld krijgt. Mijn vrouwtje en ik kozen, niet omdat het vrijdagavond was, voor de visschotel voor 2 personen. Na een amuse en een antipasti kwam die grote schotel ons verwelkomen.

Het leek veel doch het was een smaaksensatie met de juiste haken op de juiste plaats, een combinatie van vaste vis, schaaldieren, alles mooi en gepast gekruid, wat veel maar opgegeten tot bijna het laatste stukje ! Tiba was mee en heeft aardig genoten van die laatste stukjes vis.

Een vernieuwde ontdekking in ons aller Sint-Truiden, een zaak waar we fier op mogen zijn, een restaurant waar mensen mee naar toe nemen, geen blaam zal opleveren.

Binnenkort opnieuw zien binnen te geraken, heerlijk gegeten !

Bijkomende info : Het Hooghuys, Wilderenlaan 82, 3803 Sint-Truiden : www.hethooghuyswilderen.be 

Grote  anarchie in  Sint-Truiden  het laatste weekend van april '23

Tiba en ik deze morgen naar Anneke en Dirk om onze broodjes te gaan halen. Mijn Spaanse waterhond was wat onrustig, keek regelmatig om, soms een licht gegrom,… Je zou voor minder als constant die 'boenke boenk' in je oren zit.

De mensen onderweg kijken je wat wezenloos aan : ze spreken over de machteloosheid van ons controle systeem, ze zeggen dat dat blauw op straat niets anders doet als kleine toestanden aan te pakken, jonge gasten van de fiets trekken om te controleren, maar voor de rest niet kan/durft ingrijpen.

Onderweg kom je dan in lompen geklede nog jonge mensen tegen, sommigen iets aan het eten. Ze steunen de lokale economie dan toch een beetje maar zijn een ergernis voor de lokale inwoners die zo 'stukjes ongeregeld' zien rondlopen.

Is het de Politie die niets kan doen? Zijn het de politiekers die hun verantwoordelijkheid niet nemen?

Ik denk het niet want stel je maar in hun plaats: de machteloosheid tegenover een verspreide mensenmassa van meer dan 5000 personen. Zonder bloedverlies is dit bijna niet op te lossen. Echter NIETS doen is ook geen oplossing : men creëert opening tot meer onwettelijke toestanden, tot een echte anarchie. Wat gaat de reactie van de burger zijn als hij de Politie voor de deur heeft staan als een BBQ een beetje meer lawaai produceert ?

Met de bloempotten gooien naar onze lokale machthebbers is dus geen weg uit deze situatie. Wat we ze zeker kunnen verwijten is de vorm van de communicatie op zaterdagmorgen 29 04. Stel je maar in de plaats van die jonge ouders met kleine kinderen die niet kunnen slapen, denk maar aan mensen met dieren die rusteloos worden en niet kunnen beseffen wat er gebeurt. Denken we maar aan die boeren die hun pas bewerkt veld naar de Filistijnen zien gaan, denken we maar aan mensen in Kerkom en Brustem waar de 'voddemannen' letterlijk staan te kakken op hun gazon. Dan spreken we nog niet over de schade aan de fauna en flora van dat terrein: dieren die ze in hun broedseizoen storen, het is schade voor een gans jaar of langer.

Wat is de juiste beslissing? De geschiedenis zal het verklaren. Achteraf zeggen wat er had moeten gebeuren is inderdaad altijd gemakkelijk. Niets doen is dus zeker geen optie.

Verenigde krachten tussen het leger, dat klacht heeft ingediend bij de verantwoordelijke minister maar zelf zijn grondgebied niet verdedigt,.. Raar voor een leger vind ik. Een paar weken geleden nog een wandeling gemaakt op dat domein, onder begeleiding van een erg goede stadsgids (Danny) én met toestemming van de overheid. Toch kregen we onderweg controle van 2 MP's die eens kwamen kijken wat we op hun terrein aan 't doen waren. Nu dus niets…

We hebben de reserve-eenheid van de Federale met waterkanonnen, speciaal opgeleide mensen. Dat zijn ook dames en heren, medeburgers, die veel geld kosten om hun expertise te laten opbouwen. Laat ze nu hun kennis maar eens in de praktijk brengen.

Een combinatie van waterkanonnen, een lokale boer met een 'zeikton', misschien ook een optie om ze weg te jagen…

"Struisvogels" in  Sint-Truiden

 Het kriebelt als Tiba en ik langs de Veisder wandelen. Het is nog te vroeg, maar ik voel dat de lente begint te kriebelen, die eerste opstoot in het natte grasveld van blaadjes waar binnenkort narcissen gaan te zien zijn. Heerlijk toch, dat gevoel van binnenkort terug een echte zon op je gezicht te laten schijnen.

De stad ademt nog wat Kerstsfeer uit door de toch wel geslaagde verlichting die we nog kunnen bewonderen in de binnenstad. De tegenstellingen zijn echter groot : van dat 'goed gevoel' is niet zoveel te merken bij de handelaars : hun best doen is niet goed genoeg, hun kop breken over het feit hoe ze hun rekeningen gaan kunnen betalen, jaagt hen de gordijnen in.
Een avondwandeling over de grote markt zegt genoeg : een paar uitzonderingen niet te na besproken, zijn de horecazaken gewoon gesloten, geen volk, geen pintjes te tappen of een Duveltje serveren... Zaken die definitief dicht zijn op die mooie grote markt van ons, het is geen zicht en het zou niet mogen. Mensen die geprobeerd hebben er iets van te maken, hun hebben en houden geïnvesteerd, hun ziel erin gestoken en dan moeten stoppen om de put niet groter te maken. Misschien wat ondoordacht begonnen, niet goed genoeg voorbereid, het kan, een droom achternajagen is niet altijd een sleutel tot succes.

Ons stadsbestuur heeft er echter alle belang bij dat handelaars die risico's nemen ook kunnen slagen in hun opzet en businessplan. Zou het creëren van een helpdesk voor ondernemers op niveau van onze stad geen oplossing bieden om het meest ideaal te helpen opzetten ? Handelaars, uitbaters, ze steunen, daarom niet financieel maar wel moreel én met degelijk advies ? Een groter plan opzetten om die ondernemers een kapstok te geven waarbij hun marketing past in die van de stad ? Het zou goed zijn voor iedereen : minder lege handelspanden, meer belastingen te ontvangen door het succes dat daardoor ontstaat. Nu werkt men quasi enkel op niveau van promoties, denken we maar aan Trudor, aan de getrouwheidskaarten om prijzen te winnen, allemaal best ok maar werkt enkel als de start degelijk is gebeurd.

Enkele jaren geleden moest een toekomstige ondernemer een attest bedrijfsbeheer kunnen voorleggen. Dat heeft de Vlaamse overheid afgeschaft, in feite een stommiteit, maar ja, Europees moest het, wat wel niet geldt voor Brussel en Wallonië... Zijn dus precies niet lid van Europa ??

Ik zeg niet dat die cursussen alles meegaven maar het was beter dan niets. Wat toen ook ontbrak was die verankering op lokaal niveau. Het is daar juist dat ik denk dat die, soms wat onervaren, ondernemers, zo'n assistentie goed kunnen gebruiken. Koppel daar een nog meer actief parkeerbeleid aan, en onze stad zou een voorbeeld kunnen zijn als provinciestad die boven de rest van Vlaanderen uitsteekt. Een juiste keuze qua type zaak die Sint-Truiden meerwaarde kan geven is natuurlijk ook essentieel: de zoveelste extra kapper, nachtwinkel of halalzaak, het is niet wat nodig is om de boel beter te laten draaien. Echt gespecialiseerde zaken trekt wel vermogend volk naar de stad en verhoogt ook het aura van het geheel.We hebben bovendien reeds veel externe omstandigheden die super zijn : denken we maar aan de schoonheid in elk seizoen van onze natuur, onze landbouw (zwoegt zwaar en heeft ook steun nodig), de glooiingen van ons aller Haspengouw, gastronomie, .... We kunnen goud in de hand hebben als we het goed aanpakken. Gelijk nog gesteld : onze leiders moeten durven denken op langere termijn, episodes die 6 jaar overstijgen, worden oh zo belangrijk als we onze stad uit die schuldenput willen halen en ECHT willen laten schitteren ! 

meer van deze cursiefjes op www.trudocs.be 

Tabula  Rasa

Opnieuw een verkeersdrama in Noord-Limburg, bijna elke week mag je zulke trieste berichten lezen. Een kind mét fluorvestje, samen met haar papa en hun hondje weggemaaid van de weg. De chauffeur heeft de slachtoffers niet gezien waarschijnlijk als fout van de verkeersinfrastructuur...


Onvoorstelbaar wat een verantwoordelijkheid hier rust bij de nationale politiek. Projecten uitstellen omdat de belangengroep zwakker is dan andere, die dus voorrang krijgen. Als er dan een drama gebeurt, schuift het dossier een lade hoger... Zoals ik eerder reeds diverse malen heb vermeld, hebben onze politici geen visie op lange termijn. De volgende 4 jaren dat ze in het de riante parlementaire zetels mogen rusten zorgt voor een goed inkomen dat het laatste jaar ervan gaat dienen om de 'balans' op te maken van hun 'realisaties'. Om te lachen in feite, volksverlakkerij... De bevolking noemt ze zakkenvullers wat voor sommigen ook het geval is.


Pluche Er zijn parlementariërs die hun werk gelukkig wel goed doen. Je zou echter toch mogen verwachten van een goede bestuurder dat ze zorgen voor een lange termijnvisie. Neen, niet voorzien in hun loopbaanbeschrijving. Moest een bedrijfsleider, die verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar werknemers zo zou handelen, het zou rap gedaan zijn met de onderneming. Logisch dat de burger dit beu is en dat er de volgende verkiezingen proteststemmen worden uitgebracht die steeds naar een niet-regerende 'club' gaan. Die zitten ook in de pluche zetels in Brussel, komen vrijwel altijd met negatieve boodschappen, voeding voor de kiezer die zijn gelijk ziet maar niet beseft dat die extreme partijen (links en rechts) veel slechter zijn dan hetgeen er nu aan de macht is.


Dictatuur der mystieke achterkamers

Journalist Ivan De Vadder heeft over dit thema met Wanhoop in de Wetstraat een interessante boek geschreven. Hij wil de burger wakker krijgen, maar nog veel meer die politicus die zijn of haar broek zit te verslijten op zinloze kosten die de belastingbetaler moet ophoesten. Dit straalt natuurlijk ook door op lokaal vlak: de cultuur van de ivoren toren, waarbij de partij waartoe de politieke mandataris behoort, hoort bij een 'normaal' beleid. Er is trouwens niets zo ondemocratisch dan een partij : de dictatuur van de mystieke achterkamers wordt doorgetrokken, werk van lobbyisten die de lakens naar zich toe willen trekken. Meerderheid tegen oppositie, een krachtmeting die totaal geen vertrouwen uitstraalt. Het ergste vind ik nog dat fake news dat wordt verspreid, een hoop mist om de mensen op het verkeerde spoor te krijgen. Hierbij dienen we zeker de vinger te wijzen naar de radicale partijen die hun mosterd halen in de geschiedenis. Denken we maar aan Goebbels en konsoorten die in de jaren 30 (20ste eeuw !) op die manier de Duitsers overhaalden om een knettergekke leider te volgen in zijn idioot en moordend plan. Poetin, Trump, de Hongaarse Orban, Xi Jinping in China,... allemaal verspreiders van valse boodschappen in de 21ste eeuw, die wij als brave burger slikken alsof het een lekkere artisanale truffel is die onze Jean heeft gefabriceerd. 1933

Meer info omtrent dit thema vind je terug in de nieuwe boek 'Dagboek 1933' van Dirk Verhofstadt, hoofddocent aan de universiteit van Gent. Proteststemmen, ook lokaal, zijn dus erg gevaarlijk : stel je maar voor dat bij een volstrekte meerderheid een bende ongeregeld aan de macht komt. Hoor je de marcherende troepen reeds door de straten denderen, bij mensen, die hun niet aanstaan, ruiten inslaan, of nog erger... Dit is geen onrealistische visie, wolven in schapenvacht die ons terug capituleren naar 1917 of 1933, al naargelang ze rood of zwart zijn. We hebben lokaal dus zeker nood aan mensen die hun verantwoordelijkheid nemen als voorbereiding van de verkiezingen van 2024. Ik denk dat een echte burgerpartij in onze stad toekomst heeft. Dan is er geen binding met een soms verlammende partijstructuur, dan gaat het om mensen die een lange termijnvisie vooropstellen wat verder gaat dan de volgende 6 jaar. Het moet een echte kapstok kunnen zijn om onze mooie stad te bestendigen in de toekomst. Een samenwerking met bestaande politieke structuren zal nodig zijn, wat bovendien iedereen wakker zal houden.


Sint-Truiden moet iets doen aan haar reputatie, wat op die manier kan. De burgers en de ondernemers verdienen minstens een open en optimale behandeling om hun situatie te verbeteren.

De horeca kreunt...

 De horeca in Sint-Truiden heeft het moeilijk. Ze kunnen alle steun van ons als burgers én consumenten gebruiken. Zoals ze zelf gemeld hebben op hun Facebook pagina, gaan Larissa en Ziggy hun pand verkopen en andere horizonten opzoeken.

De frustatie wordt inderdaad groot als je op een vrijdagavond voor 4 personen je stoof mag opzetten, de zaal warm stoken en de lichten laten branden. Aan de kwaliteit zal het niet liggen, bovendien is ons Tiba er van harte welkom !

Onlangs waren we dus welgekomen in Bar Crevette op de Plankstraat.

Eerst natuurlijk een bakje water voor onze Spaanse waterhond, waarna de zelf te pellen garnalen op tafel kwamen. Supervers, echt een topkwaliteit en een pellende bezigheid om het hoofd leeg te maken na een drukke week.

Sharing dishes is iets waar Ziggy als chef-kok (een telg van hotelschool Spermalie in Brugge) erg sterk in is. Met de assistentie in de keuken van zijn schoonvader worden dit erg lekkere pareltjes. Larissa heeft haar diploma sommelier-conseil behaald en maakt voornamelijk een selectie uit bio, biodynamische en natuurlijke wijnen uit Frankrijk en nog meer exotische landen.

In de zaal wordt zij normaal geassisteerd door haar moeder, die echter momenteel in herstelverlof is wegens een operatie. Zij vormen samen een perfecte match als dé ideale gastdames.
Als man kunnen we doorgaans geen 2 dingen tegelijk doch Ziggy toont nu zijn polyvalentie door regelmatig ook de klanten te komen bedienen en om zo Larissa wat extra stress te besparen.

Na de sharing dish als voorgerecht werd een perfect gebakken stukje hertenkalf geserveerd, vergezeld van bospaddenstoelen, overheerlijk, een ster Michelin waardig !
Geen prefabtoestanden, geen zogenaamde convenience-food, wat goedkoper is qua aankoop en minder risico's inhoudt. Spijtig genoeg vinden we dit doorgaans wel terug bij het gros van de brasseries...

De wijn kwam uit Frankrijk, vol en krachtig, een super match met dan nog een erg goede prijs-kwaliteitverhouding, dus geen aanslag op de geldbeugel !

Héél erg spijtig dat ze de handdoek in de ring gooien, waarschijnlijk een verstandige beslissing voor hun portemonnaie. Larissa en Ziggy zullen wel op hun pootjes terechtkomen en ons hopelijk binnenkort verrassen met een nieuw uitdaging. Zolang ze nog open zijn zou ik je aanraden er nog eens te gaan genieten !

De middenklasse restaurants, waar nog echt gekookt wordt, ze gaan uitsterven als men ze niet gaat helpen, verlies dus van veel culinair erfgoed. Eens gaan eten in een sterrenzaak of een restaurant waar de prijzen vergelijkbaar zijn met die van een Michelin bekroonde zaak, is slechts weggelegd voor enkele burgers of op zeldzame momenten. De rest van de bevolking heeft ook recht op echt eten, puur genot aan een betaalbare prijs.

Zo'n gelukzalig moment van genot laat ons dus even niet voelen dat de energiecrisis knoeihard snijdt in onze horecawereld. Voor hoelang kan het nog in de Vlaamse context ?
Een paar tafeltjes in deze ruimte worden erg duur qua gas- & elektriciteitsverbruik, hopelijk een tijdelijk fenomeen als ze de macht van Poetin en andere gekke heersers kunnen uitschakelen.
Onze eigen Vlaamse tsaren doen volgens mij niet veel meer dan een nat doekje voor het drogen rondstrooien, in de hoop dat de brave burger niet teveel in protest gaat. Korte termijn politiek voor een lange termijn probleem,... rijmt niet hé. 

Kerk, ...

Kerkgebouwen hebben me altijd gefascineerd. Op vakantie vind ik het super om zo'n authentieke historische constructie te gaan bezichtigen. Je voelt je klein als mens in zo'n hoge majestueuze gebouwen. Doorgaans een slechte akoestiek wat ook moeilijk anders kan : zoveel dun glas en harde materialen en kalksteen, omgeven door wat houtwerk gaande van stoelen tot een biechtstoel die nog weinig bezoekers ontvangt.

Recent de kathedraal van Bayeux bezocht, prachtig hoe de Franse overheid inspanningen levert zo'n monument intact te houden. Onze Belgische monumentenzorg doet dat ook prima, geassisteerd door kunsthistorica die zorg dragen voor de inventaris van dat stukje historisch erfgoed.

De oorspronkelijke functie van een kerk, basiliek, kathedraal of kapel, was het opvangen van mensen die troost kwamen zoeken, ondersteuning dus bij een wezen waarvan ze het bestaan alleen maar konden vermoeden : het 'geloof' in een onzichtbaar iets dat toch ondersteunend werkte, troostende woorden uit de mond van een voorganger-priester. Zicht op hoop voor de nabije toekomst vormde dus de oogst van zo'n kerkbezoek.

Begrafenissen worden minder en minder georganiseerd in een kerkgebouw maar wel in een moderne aula met een goede akoestiek en doorgaans dames die welbespraakt de emoties gaan losmaken bij de bezoekers tijdens de afscheidsshow van de dierbare die er ligt opgebaard.

Deze week toch nog een afscheidsviering mogen meemaken in een authentiek kerkgebouw. De pastoor had buitenlandse roots wat zich vertaalde in vervoegingen in zijn tekst die het midden lieten tussen een hij of zij die in de kist vooraan de reis naar het eeuwige was begonnen. Vlaamse pastoors die verstandelijk nog goed zijn om een mis te leiden, is niet meer zo'n evidentie om nog te vinden. Nochtans is het een mooi beroep, tenminste zonder dat domme celibaat...

Zo'n geestelijke kent natuurlijk zijn materie goed, waarbij de Bijbel een bron is van passende teksten. Deze oorspronkelijke van Italië afkomstige pastor had zich goed voorbereid en bracht een logisch verhaal, wat toch wel toepasselijk was op de dierbare overledene.

De oorspronkelijke functie van een kerk, zijnde een haven van hoop, kwam in zijn dienst mooi naar voor. Hij stelde wel vooraf vast dat hij van dienst zou kunnen zijn als de mensen effectief geloven in zijn verhaal.
Hij vertelde er niet bij dat dat verhaal reeds meer dan 20 eeuwen voor veel oorlogsleed en ellende heeft gezorgd. Of het nu katholiek of islam is, voor velen is geloof toch een ankerpunt geworden, een kapstok dus om de jas van het leven aan te hangen... Voor anderen is het een manier om hun medemens te onderdrukken, doorgaans vrouwen in een ondergeschikte rol te duwen, allerlei excuses zoekend hun contact met de buitenwereld te verminderen. Wat nu in Iran gebeurt is toch hemeltergend niet ?
Zou dat het oorspronkelijk doel zijn geweest toen die heilige boeken zijn geschreven ? Ik betwijfel het... 

Een ongeval,...

 Een ongeval krijgen onderweg heeft veel nadelen. Auto stuk, tegenpartij ongelukkig, zijnde zonder moedwilligheid de oorzaak van het gebeuren, kosten die men niet verwacht heeft.

De bestuurder van de Toyota die mijn Alfa massacreerde, was een jongere vrouw, haar ongeluk luid schreeuwend van de ellende die op haar was afgekomen en dit in het midden van de N80 richting Hasselt. Samen met 2 mannen, beiden getuigen van het ongeval, heb ik haar mogen troosten, een hoopje groot verdriet over de schade aan haar auto, misschien ook over haar man die lastig zou kunnen zijn, haar baas niet goed gezind omdat ze waarschijnlijk niet haar werkplaats zou komen vervoegen,...
Gelukkig waren er ogenschijnlijk geen gewonden. Een paar dagen na het gebeuren kwam echter de hoofdpijn, stramme schouders en nek,... Het oorzakelijk verband volgens mijn 'veterinaire' tussen de slag achteraan in de auto en mijn lichaam, was bewezen : een zogenaamde whiplash die moest behandeld worden.

9 knijpbeurten werden me voorgeschreven waarbij ik dan maar het advies heb gevolgd van mijn dokter om te kiezen welke kinesist me zou kunnen behandelen. De keuze viel dan op de nabijheid, met de fiets bereikbaar, een paar jaar geleden met haar nog spontaan & aangenaam gedanst, een high light van Montmartre in Sint-Truiden, net voor de corona.

Dus toch een voordeel als gevolg van het ongeval : Een ietwat mystieke vrouw terug ontmoeten, iets raadselachtig dat me vragen doet stellen in de positieve zin, vragen die verdwijnen bij het voelen van haar vingers op mijn lichaam, eerst pijnlijk dan losmakend en verlossend. Insinuaties tijdens onze gesprekken, met mijn mond liggend maar verdwijnend in het gat van de behandelingstafel, net groot genoeg om te ademen. Niet echt comfortabel maar toch een afspraak om niet te willen missen !

En zo kreeg mijn auto, iets meer dan 4 jaar in gebruik, wat kilometers op de teller, ook opnieuw wat aandacht.

Het Truidens carrosseriebedrijf, geadviseerd door mijn makelaar, had 'm schitterend hersteld wat mocht geaccentueerd worden met een nieuwe set velgen.

Reeds meer dan 30 jaren klant bij een bandencentrale in onze vurige stede, reeds verschillende meisjes achter de toog van hun receptie mogen leren kennen, allemaal hun karakter, steeds aangenaam om te gaan bezoeken.
Het is slim bekeken van dat bedrijf, een vrouw aan de receptie die advies geeft omtrent de schoonheid, de uitstraling van je auto. Als man is aanvaarding veel gemakkelijker en best ook verdedigbaar bij de eigen achterban. Het was dus snel beslist en binnenkort mag ik toeren met nieuw schoeisel voor mijn Alfa...

Ondanks het feit dat ik als man ook al wat jaren op mijn teller heb staan, zal dat moment heerlijk zijn, instappen en eerst kijken naar je wielen, aankomen bij de bestemming en opnieuw kijken, alsof ze zouden veranderd zijn tijdens de rit. Een borduur kan dus een grote vijand worden voor mijn Italiaans beestje, althans voor de velgen die tot dan nog nieuw zijn.

Zoals voor veel mensen, ... de auto wat aangepast en dus nieuw speelgoed voor dat grote kind... 

Woke...

'Woke' is gelijk een sluipend gif onze maatschappij binnengedrongen. Of je dat nu goed vindt of niet, het is er gewoon. Is het een aantasting van academische vrijheden of net een bescherming voor de zwakkeren in onze omgeving ?

De teentjes zijn sedert 2020 blijkbaar langer geworden : de corona-crisis heeft ons richting onszelf geduwd. We zijn meer aan zelf-evaluatie gaan doen en hebben een helicopterview verkregen wat an sich niet slecht is natuurlijk.

Dat heeft ook zijn gevolgen in verband met de relaties met onze medeburgers. De verdraagzaamheid is voor veel mensen een stuk minder geworden. Die langere teentjes kunnen pijn doen als er schijnbaar iemand komt op te staan....

We zien dat ook in onze eigen buurt. Oudere mensen, niet meer goed mee met de moderne communicatie, leven in hun cocon en zijn er dikwijls echt van overtuigd dat hun mening de enige juiste is. De afstand qua begrip voor een of ander ligt dus meer en meer uit elkaar.

Daarom is het leuk eens naar het theater te gaan en te luisteren naar bijvoorbeeld ' standup comedians'. Daar word je een avond in je blootje gezet en geconfronteerd met de eigen zwakheden. Woensdag 5 oktober organiseerde Frank van Bistro Humphrey, in samenwerking met het Cultureel Centrum De Bogaard, een Comedy@Humphrey met Yannick Noben, Lev Vanorbeek en Johnny Trash.

Je ziet dan ook de persoonlijke ontwikkeling van deze artiesten zoals Yannick die als blijkbaar bedeesd manneke het Belgisch leger ging vervoegen en ondertussen door zijn opgebouwde zelfzekerheid op een podium durft te gaan staan om dan meer dan een half uur de toeschouwers aan zijn lippen te krijgen. Gewoon heerlijk natuurlijke humor !

De betrokkenheid van het publiek door de gecreëerde interactie van Lev, dit in een soort Zeppers dialect, werd intens.
Mensen worden wat in hun hemd gezet, er wordt soms gelachen met hun onvolmaaktheden, soms wat pijnlijk... Het zet ons terug met de voeten op de grond. Waarom eens niet lachen om een 'vettige mop' een aardige schampscheut op de mannen en/of vrouwen ? Woordspelingen die men natuurlijk negatief kan opvatten, doch zelden slecht bedoeld zijn mogen op het podium doch worden niet meer verdragen door mensen die een artikel lezen in een krant, een magazine of op een website. 'Woke zijn' heeft ongetwijfeld zijn nut maar is 'Woke' echt wel een verbetering in zijn globaliteit bekeken ? Evolueren we naar een Amerikaanse maatschappij waar advocaten hun rijk gesmeerde boterhammen verdienen op kap van burgerlijke kortzichtigheid ?

Het was in elk geval een heerlijke avond, eens goed gelachen met de confrontatie met onze eigen zwakheden en soms kortzichtige ideeën.

Zeker voor herhaling vatbaar !

François  stopt en we gaan 'm missen...

 Zaterdagmorgen, 08u00, reeds 20 graden warm, het begin van een dag om het heet te krijgen.... Tiba en ik naar de zaterdagmarkt, ondermeer op bezoek bij onze geliefde slager.

Het is vandaag voor hen een speciale, maar ook een wat moeilijke dag : François, de bezieler, de stichter, de kwaliteitsman kiest ervoor om zijn pensioen als zelfstandige op te nemen. Het is zijn laatste dag op de Truiense markt.
Zijn zaak draait erg goed, opvolging verzekerd door Yannick met daarbij de prachtige assistentie van ons aller en geliefde Kaat. Hij kan dus met een verzekerd hart zijn verdiende rust gaan consumeren. Thuis wacht hem zijn vrouwtje, zijn toeverlaat die echter sukkelt met haar gezondheid. Een onbezorgde tocht naar een vakantie-eiland zit er niet dadelijk in. Toch wil hij voor haar het beste, samen die mooie dagen plukken, een verzekering opbouwen voor de herinneringen in de toekomst.

Hij gaat onze Vurige Stede missen, het voor hem vanuit Wolvertem verre Sint-Truiden, jaren elke zaterdagmorgen bezocht, de stad waar hij zijn kwaliteit goed kon kwijt raken.
Gekend en geliefd : deze morgen was het door de warmte nog rustig op de markt, nog weinig volk maar met één wachtrij en dat aan zijn slagerij-winkel op wielen.

De Truienaar houdt van kwaliteit. Zeker als het om eten gaat, weet zij of hij de juiste 'marchandise' te kiezen, toch fijn om te weten dat mijn medeburgers ook hiermee bezig zijn !

Een koffie achteraf op mijn geliefd terras, met natuurlijk redelijk veel volk waarmee ik graag een babbeltje slaat. Daar worden de ervaringen gedeeld, positieve herinneringen maar ook teleurstellingen. Een wat 'rijpere' man (om eens af te wijken van het 'licht belegen') heeft zijn pensioen, een (h)eerlijke intelligente mens met heel veel ervaringen en interessante hobby's. Gezien zijn goede fysieke en geestelijke staat, zou hij nog een deeltijdse activiteit willen ontwikkelen in dienst van een KMO in onze stad. Hij houdt van sociale contacten, waardoor zijn vrouwtje ook af en toe zou 'bevrijd' worden van zijn permanente aanwezigheid 😊

Hij zag een vacature, had daarvoor gesolliciteerd en voldeed perfect aan de vereisten. Hij wordt echter aan de kant geschoven, duidelijk voor zijn leeftijd. Dit mag officieel niet gebruikt worden als argument maar ze stelde kortweg als reden van hun weigering dat ze 2 fulltime personen in dienst hebben genomen en dat er dus geen behoefte meer was aan iemand voor 'enkele' uren per week.

Kan perfect waar zijn. Is het echter geen zonde om al die ervaringen en levenswijsheden zomaar aan de kant te schuiven ? Ok, het 'kneden' van een ouder mens is moeilijker dan bij een jonge snaak. Dé vraag stelt zich echter : moet er altijd 'gekneed' worden ? Is een oudere persoon daarom duurder ? Quid al de maatregelen die de regering voorziet om de mogelijke meerkosten te compenseren ?
Is een gemotiveerde & onderlegde medewerker dikwijls niet beter in de opbouw van klantenrelaties? Vertrouwen in een zaak begint met het vertrouwen krijgen in de medewerkers die je helpen.

Ik ken ook zo'n een dame die in dezelfde situatie zit : té goed om niet meer buitenhuis te gaan werken, een gedoseerde bezigheid zou haar wel passen. Ook zij vangt bot als ze solliciteert : de bedrijven en de interimkantoren zijn nog zo onbeleefd haar doodgewoon geen antwoord te sturen ! Onbegrijpelijk : we moeten zuinig zijn op onze energiebronnen, is dit ook geen verloren 'brandstof' ?

We hebben in onze omgeving zoveel licht belegen vrouwen en gerijpte mannen die maar al te graag nog iets extra's willen doen. De KMO'ers klagen dat ze niemand vinden, ... toch wel wat schizofreen als we gaan rekening houden met zoveel potentieel aan mensen die zich veel beter gaan voelen, moesten ze, voor de tijd dat ze dat willen én kunnen doen, meerwaarde gaan geven aan die bedrijven en hun klanten.

Kortzichtigheid van velen fnuikt veel gerijpte ambitie van anderen... 

Onveilig rondlopen in je eigen stad, het zou niet mogen...

Het begon met de vraag om op onze kleindochter te passen. Het is geëvolueerd tot een kort maar weldoend verblijf in de Jura, een van de mooiste regio's van Frankrijk, met een zeer specifieke stijl qua wijn maken en de hiervoor gebruikte druiven.


Zalig zo met de oudste zoon, onze schoondochter en natuurlijk onze kleindochter te gaan genieten van 'dolce far niente'. Spijtig dat het reeds voorbij is... De Jura heeft heel veel te bieden: rustige B & B's, vakantiewoningen, kleine hotels en natuurlijk de dikwijls overheerlijke Franse keuken. Hoe ze het doen, God weet het maar een super 3-gangenmenu voor minder dan 30 euro, gemaakt met echt verse producten, inclusief een lekker dessert, hoe kan het ? Voor 2 personen, all-in in een mooie zaak, prachtige fles inbegrepen, geen probleem om max. 100 euro uit te geven.


Grote handdoek

In Vlaanderen hebben we nog veel te leren van onze zuiderburen. Het heeft natuurlijk ook te maken met onze sociale 'overhead-kosten', maar ook met de gewoonte om de gewenste marges te bereiken door de wijnprijzen erg duur te maken in ons landje. Een witte Saint-Joseph van een erg goed wijnhuis, kost in België aankoop in de handel +/- 25 euro/fles en in Frankrijk wordt dit pareltje geserveerd aan tafel aan 36.00 euro voor de ganse fles natuurlijk.

Het is een regio met veel variatie, zoals enkele grotere binnenmeren, waar het aangenaam toeven is bij buitentemperaturen van 30 graden of meer. Alle types van de bevolking komt men daar tegen: zoals de oma met haar opgroeiende kleinkinderen, geen kleedkamers ter beschikking , dus de grote handdoek brengt soelaas.


Franse revolutie Onze kleindochter van bijna 3 jaar geniet in het water met volle teugen, geen last van het koudere nat, voorbeelden te over van de kunsten van andere kinderen, allemaal zaken die ze graag wil kopiëren. Bezorgde blikken van haar ouders en haar oma proberen haar te behoeden voor een ongeluk, zo'n ongebreidelde energiebron van net geen meter lang, zonder angsten, open om het leven te nemen zoals het zich voordoet. Frankrijk, vroeger synoniem van redelijk vervuilde toestanden, heeft nu stoepen waar je soms van de grond kunt eten, die solidariteit, reeds in het leven geroepen tijdens de Franse revolutie, werkt dus wel echt.


Pak slaag op de Veisder Liberté, men heeft vrijheid als je iemand anders zijn vrijheid niet belemmert : vuil achterlaten is iemand anders belasten met het opruimen, niet eerlijk dus... De vergelijking met onze stad is vlug gemaakt: op de Veisder officieel geen alcoholconsumptie toegelaten maar de zitbanken zijn voorzien van lege blikjes bier en kleine flesjes sterke drank. Een potje waar eens lekker ijs inzat, staat nu wespen te lokken, geen kat die het opruimt... Waarom trouwens? Niemand die iets zegt, geen Politie die controle doet, enkel boze en soms dreigende blikken van die mensen op de zitbanken, als ze merken dat je hen in het oog houdt. Wie durft iets te zeggen zonder uitgemaakt te worden of misschien een pakje slaag te krijgen? Onveilig rondlopen in je eigen stad, het zou niet mogen... Andere prioriteiten blijkbaar...


Tiba en ik op stap, van de Veisder naar de stad en de ultieme stopplaats, zijnde dé bron van veel volkse wetenschap.  

Een iets wat oudere slanke dame, ik zie ze regelmatig met haar Tönissteiner op het terras zitten, soms vergezeld van haar toegewijde echtgenoot. Een mooi koppel waar de vrouw des huizes het hoge woord heeft. Ze ziet er gezond uit maar ze heeft blijkbaar een ruggengraat met veel mankementen, een wandeling van De Bron naar huis is een marteling. Toch doet ze het, ze zoekt contact met de mensen, ze wil praten, haar sociaal leven onderhouden.

Een jonge nieuwe buurvrouw, een superslank wezen dat houdt van wijn, één van mijn oud-discipelen, een volgeling op zoek naar die ultieme fles wijn, die eeuwige zoektocht naar het genot van uitgebalanceerde smaken en aroma's. Ze heeft dé stap gezet en een huisje gekocht, een woning met veel karakter met als enig mankement dat er geen tuin is. Op minder dan 100 meter van het terras van De Bron is een verzachtende omstandigheid : ze ziet het helemaal zitten om daar haar jonge leven een verfrissende wending te geven. Nu nog een vriendje die blijft...

Een wandelende dame met haar hond, elke ochtend hetzelfde pad volgend, steeds met de afstandsbediening van de poort in haar zak. Opeens dé ontdekking dat ze dat kleinood om ze open te krijgen niet meer vindt. Verloren onderweg, wat paniek, een uniek stuk, bovendien geen sleutel bij van de voordeur. Gelukkig is een van haar kinderen thuis om haar binnen te laten. Ze heeft de goede reflex naar de Politie te stappen die haar een uurtje later bellen om te melden dat het onmisbaar ding om het huis binnen te geraken is terug gevonden. Een eerlijke burger heeft zich ontfermd over die sleutelhanger met de ultieme toegangstool. Ook goed werk van de Politie en een gelukkige dame die een slapeloze nacht minder moet meemaken.

Een lieve bedienende vrouw, slank en vriendelijk, mooi, ook om te zien werken, vol van pijn in haar spieren en knoken, niet verdiend, niet eerlijk, maar toch aanwezig. Een begripvolle echtgenoot die haar steunt maar slapeloze nachten tegemoet ziet als ze zou uitvallen of worden ingepakt met kalk en gips. Hoe kan hij verder zonder zijn lieve echtgenote ? Een bloemetje gaat haar niet helpen genezen maar wel troosten in de beleving van haar knagende smart...

Redelijk fel gebruinde huid, steeds vergezeld van 2 hondjes, altijd mooi en attent gekleed, een vrouw, middelbare leeftijd, knap om te zien, steeds vriendelijk, haar handje wenkend naar de mensen die ze kent. Ongelooflijk dat ze geen man heeft momenteel.

Een licht belegen dame, ooit zelfstandige op Sint-Pieter, karaktervolle vrouw, nog mooi om te zien, ook heerlijk helder van geest, genietend van haar drankje op mijn 'thuisterras', een fan van mijn cursiefjes, ...

Al die vrouwen, ze wonen binnen een zone van 500 meter rond mij, onmisbare wezens voor de maatschappij, een opfrissing van de anders maar saaie straten en vervuilde stoepen van onze Vurige Stede.

Ik blijf ze graag zien, ... met of zonder hondjes !

We  hebben  ons eens laten gaan...

Een fietstocht op een zonnige zondagmiddag, heerlijk onderweg met ons twee, richting Brabant. Zoutleeuw wordt onze stopplaats, een restaurant dat een beetje vergeten ligt in het oud centrum van deze Middeleeuwse stad. L'air des Sens, Vincent Betsstraat 12, 3440 Zoutleeuw, the place to be voor die zondagmiddag.

Tot en met het brood wordt er zelf gemaakt, geserveerd als starter met wakame, avocado in een dressing van limoen en soya, ... kortom hét begin van een echte eetbelevenis !

Het wijnassortiment gaat terug naar de roots van de chef : Duitsland draagt de hoofdtoon, maar met wat voor wijnen : heerlijke volle rijke pinot gris en chardonnay uit Baden, de Pfalz, ook natuurlijk wijnen uit Zuid-Frankrijk, vin naturelle met wat melkzuur in de neus, lekker, echt iets voor de liefhebbers. De sommelier van dienst, de vrouw des huizes dus, kent haar vak op en top : niet opdringerig, een verfijnde en terechte beschrijving van hetgeen in ons glas verschijnt. Ze hebben ook een formule waarbij 'proevertjes' worden geserveerd : minder alcohol in het hoofd en toch de smaak in de mond, een meer veilige oplossing, ook om met de fiets terug naar huis te rijden !

Elk gerecht was uitgebalanceerd, zijn uitroep tot beste groente kok van Vlaanderen is echt niet overdreven, bloemkool zoals ik 'm nooit heb mogen verorberen.... Sashimi van dorade met een jus van bergamot, een smaakbom, spijt dat het op was ! Zwarte poot kip met linzen uit Puy, een jus van laurier, hoe lekker was dat, wat een combinatie met die ongelooflijke pinot noir !

Dit restaurant is nog aardig wat ondergewaardeerd bij het grote publiek. Ok, het kost een stukje meer dan de lokale brasserie maar het is ook zoveel beter ! Een Michelinster zou hier echt niet misstaan. Beter iets minder gaan eten maar ineens iets beter uitkiezen. Er zijn genoeg restaurants waar de prefab botviert maar waar de rekening in verhouding veel te hoog stijgt tov de kwaliteit wat men op het bord krijgt.

Bijkomende info op www.lairdessens.be 

Corona is niet verdwenen ... 

De Spaanse pluim, 27 tot 30° C, volle zon, een prachtige pré-zomer dus! Arme studenten die nu aan het blokken zijn, zweterig op hun kamer, dikwijls in een slecht geïsoleerd gebouw met bovendien erg weinig verluchting. Covid-19 met de afleiding van de zoveelste variant heeft zich bovendien terug vergrepen aan onze medemens, op erg korte tijd krijgen we opnieuw te maken met dit beestje.


We dachten er in april vanaf te zijn, wat overmoedig is gebleken: vorige week moest ik examen afnemen van mijn studenten in Hasselt. Een van de dames had een zware hoest en ze droeg voor alle zekerheid haar maskertje. Ondanks alles een goed examen afgelegd maar ondertussen is de helft van de klas besmet geraakt, inclusief ondergetekende. Ze voelt zich schuldig maar ze kan er echt niets aan doen: ze wist pas de dag nadien dat ze effectief drager was van dat tentakeldiertje!


Erg besmettelijke variant

Je hoopt steeds dat je ontsnapt, doch de 'wisser' en het vervolgend onderzoek is onverbiddelijk. '13' is voor sommige een ongeluksgetal, voor mij is dat de graad van intensiteit, dus aardig besmettelijk... Blijkbaar heb ik het reeds enkele dagen doch deze morgen de mail binnen met het vonnis. Hoesten, hoofdpijn, keelpijn, wat koorts, wat pijn in de spieren, sterk vermoeid, tot op heden geen smaak- of geurverlies, maar blijkbaar een erg besmettelijke variant. Vanaf de 3de dag wordt het wat beter maar men blijft een risico voor de omgeving. De eigen cocoon is tijdelijk dé nieuwe leefwereld : van de stoel aan de keukentafel naar het salon, dan de terraszetel, het nogmaals bewonderen van de eigen kweek tomaten, je zou voor minder een tunnelvisie krijgen!


Geen knuffel

Ik moet dus thuisblijven, geen klanten zien, kan wat computerwerk doen, een boek lezen, tenminste voor zover ik wakker kan blijven : het is en blijft een vermoeiend virus, uitputtend voor je lichaam, sociaal contact uit den boze... Mijn lieve echtgenote is natuurlijk het volgend slachtoffer, ook last van een vervaarlijke hoest, keelpijn, hoofdpijn,... De kleindochter moet wegblijven, dat teergeliefd klein mensje gaan we dus een week moeten missen, geen knuffel zonder vooroordelen noch voorbehoud, de eerlijkheid van zo een peuter van bijna 3 jaar is soms puberaal doch steeds wel echt!


Mijn tomaten gaan niet weten wat hen overkomt: vanaf de 4de dag na de eerste symptomen kan ik net iets meer functioneren, doch het blijft erg besmettelijk, gelukkig niet voor de diversiteit van de stilaan kleur krijgende gezonde vruchten, of zijn het groenten ?

Blijf dus uit mijn buurt, althans deze week,... de knuffels mogen weer vanaf maandag 20 juni!


Een wandeling in Haspengouw

Ons Tiba wat vroeger uit haar bench gehaald, onze wandelschoenen aan en om 6u15, een onwaarschijnlijk vroeg uur voor een zondagmorgen, richting Velm vertrokken.

Daar werden we opgewacht door zomaar eventjes 2 gidsen, elk gespecialiseerd in hun domein. René kent heel veel van kruiden en André weet ons zowat alles te vertellen over het leven van de vogels in Haspengouw. Beiden gewapend met een boek vertrokken we te voet naar de provinciegrens richting Brabant. Afwisselende beelden , de vroege zon op ons gezicht, het jasje dicht (6° Celsius) en genieten van het gezelschap en de uitleg.

Een fazantenhen, weggedoken in het struikgewas, werd door ons Tiba opgejaagd en achtervolgd, een ongelijke strijd gezien onze Spaanse jager nog niet voorzien is van vleugels...

Een regendouche op de terugweg, waar we in de kiosk op het Gemeenteplein werden opgewacht door 2 frisse dames die ons voorzagen van een broodje met spek en ei. Kan een morgen nog mooier zijn ? Met vrienden samen op tocht, terug kijken naar de natuur, naar zaken die we misschien wel wisten maar reeds lang verdrongen zaten in onze hersenkronkels.

Terug naar de stad met de auto, zomaar recht naar huis ligt moeilijk. De Bron is kortbij en gezelschap is vlug gevonden om samen te gaan genieten van een heerlijke koffie.

Deze brasserie is, dixit Peter, meer dan zomaar een café, meer een ontmoetingsplaats, een buurtplaats waar de mensen zich thuis voelen, waar grote verhalen worden verteld, waar de buurt wordt wakker gehouden en waar sociale controle op een positieve manier wordt ervaren.

De avond voordien trouwens daar mijn avondwandeling met TIba afgesloten met een heerlijke Chimay van het vat, zo eentje voor het slapen gaan. Ik zat daar te luisteren, zonder me te mengen, naar mensen uit mijn buurt, sommigen zoekend naar antwoorden over de functies die de lokale politici innemen en hoe ze die invullen. Veel onduidelijkheid troef, wie zijn toch die mensen die ons vertegenwoordigen in de gemeenteraad, wat doen ze ? Kunnen we ze bereiken of krijgen we gestandaardiseerde antwoorden per mail terug, bang afwachtend of er ooit gehoor aan wordt gegeven ?

Oudere mensen leven in een kleinere 'leef bubbel', zien dikwijls niet meer dan hun straat, hun buur en moeten noodgedwongen kijken op het vuil dat anderen hebben achtergelaten. De ergernis hieromtrent wordt groter en groter, de egocentrische houding van jongeren én ouderen om zomaar spullen te dumpen leidt tot spanning en vervreemding.

Dat past niet echt in onze maatschappij, terug aanzetten tot wat meer idealisme gaat iedereen gelukkiger maken. Een invulling die onze lokale politiekers zouden moeten invullen, niet eenvoudig, besef ik, maar niet geschoten is zeker mis...

Konijnen houden ?

 

Ons Tiba is steeds vragende partij om haar huid te laten strelen door een aardig stukje zonneschijn. We passeren een dagwinkel waar bezoekers buitenkant genieten van een Carapils of iets straffers, net niet op de Veisder, waar alcoholgebruik trouwens niet wordt getolereerd. Geen probleem mee, voor zover ze onderling niet téveel ruzie maken of andere burgers gaan lastig vallen.


Het prachtig weer van de laatste weken leidt ons dus ook regelmatig naar dé obligate rustplaats, hét plekje waar ze haar koekje krijgt van Ken en Sabrina. Die Bron is dikwijls ook een echte 'bron' van hetgeen er leeft bij mijn medeburgers.Die 'kleine dingen des levens' moeten eens kunnen verteld worden, ook grotere wereldthema's zoals de saga van Poetin en andere schurken, gaan door de molen. De hoogte van de huur die moet betaald geraken, de energierekeningen die de pan uitvliegen, wat er zou schelen met die of die als zij of hij schuifelend voorbij komt gewandeld...


Ongeduld

Het terras ligt bovendien aan een van dé drukste kruispunten binnen de stadskern, dus dikwijls sensatie verzekerd! Sommige chauffeurs denken dat Zolder (het circuit althans) korter bij ligt dan dat een normale burger kan bedenken. Lawaaierige knalpotten, claxons die bij de minste hapering van de voorligger uitgebreid beginnen te toeteren,... het ongeduld ten top dus...


Bolides

Regelmatig is er al op het terras een soort van 'wedstrijdje' om te raden welk merk van auto er 'voorbijcrosst'. De prijs van vele wagens die we daar zien passeren, gaan richting van de aankoopprijs van een kleine studio in onze Vurige Stede. Dikwijls jonge chauffeurs met bolides waar we de link bovendien niet dadelijk zien om te beschikken over de nodige financiën om zulke sportwagens te kunnen aanschaffen. We gunnen het hen van harte maar het is en blijft toch een vraagteken voor mensen die het moeten doen met een pensioentje van 1.100 euro of minder...


Inkomen van de Truienaar

We denken dat, indien Vadertje Staat de vermogenstoestand van die personen, op wiens naam die wagens zijn ingeschreven, zou controleren, er rare ogen zouden tevoorschijn komen. Blijkbaar is daar geen of weinig zicht over... of een potje dat dicht blijft... Het kan natuurlijk zijn dat het gemiddeld inkomen van de Truienaar van die grootorde is dat dat geen probleem is. Zoveel te beter natuurlijk: we gunnen iedereen het genot om te genieten met volle teugen!


Konijnenfestijn

De wandeling terug naar huis, dikwijls met een ommetje om Tiba en mezelf nog wat extra kilometers te bezorgen, leidt soms langs kraaknette straten, erg verzorgde woningen, maar spijtig genoeg ook langs straatboorden waar de konijnen een levenslang festijn kunnen organiseren: onkruid, gras, doorwaait met vuil en sigarettenpeuken.... Als iedereen voor zijn eigen deur de boel proper houdt is de straat automatisch gereinigd hé. Onze mannen van de groendienst doen nochtans hun uiterste best, maar als de voorziene uren zijn geklopt, is het zoals voor iedereen, genieten van dat streepje vitamine D dat de natuur ons nu overdadig toebedeelt.


Onze stadsdiensten kunnen niet alles doen, de middelen van onze stad laten dat niet toe, we zijn verarmd als gemeenschap. Rijke burgers en een arme overheid, hét credo van de Vlaming ! 

Vriendschap

is een kwestie van op dezelfde golflengte te denken en te praten. Het overkomt me soms dat er een aangename spanning ontstaat tijdens een gesprek en zo heb ik er ineens een vriend(in) bij

Het is echter een gegeven dat 'echte' vrienden zeldzaam zijn : die vriendschap onderscheidt zich van het gewone want ze blijft voor lange tijd onvoorwaardelijk.
Aanvaarding van die persoon in zijn of haar zijn, met alles erop en eraan, ja, dat is echte vriendschap. Komt inderdaad niet veel voor maar beter enkele van die vrienden dan een heel schare volgers die enkel 'likes' uitdelen op FB of andere elektronische netwerken.
Die persoon een tijdje niet zien schept een lagune wat soms ook een schuldgevoel gaat opwekken.

Tussenliggers zijn er ook, mensen ontmoeten wat je blij maakt, mensen die ons Tiba aandacht geven en op die manier met mij tot een gesprek komen. Soms creëert dat ankerpunten die blijven nazinderen, van die 'klevers' in het geheugen, mensen waar je aan denkt bij het wakker worden, bij het slapen gaan... Het is een soort van virus zonder gevaarlijke tentakels wat je niet meer loslaat.

Mensen zijn nu eenmaal een inspiratiebron als ze met elkaar praten. Een knik, een klein woord als men elkaar kruist onderweg kan leuke gevolgen hebben. Tegenwoordig zijn er echter veel mensen voor wie die passant geen knik of woordje waard is. Spijtig in feite, wederzijdse eenzaamheid kan leiden tot verbittering.
Soms is de taal een probleem, maar 'met handen en voeten' het uitleggen kan ook een ervaring zijn. Onlangs een dame van buitenlandse afkomst ontmoet bij ons op straat, een gesprekje over ons Tiba, wat nu leidt tot een 'quick talk' als ik haar ontmoet, echt leuk, een stukje verder weg van vervreemding, een vorm van toenadering, misschien samen binnenkort wat drinken, ... 

1 mei en een kleine boodschap...

 Een jasje aan om die zondagse ochtendfrisheid te bedekken en af te schermen, Tiba in haar eva-kostuum mee, op tocht door onze op dat moment nog eenzame stad.

Gelukkig komen we een enkele mens tegen, met of zonder haar of zijn hond. Tiba is vandaag wat onverschillig naar andere rasgenoten toe, meer geïnteresseerd in de restanten die andere als sporen beschouwen en daarom hebben achtergelaten.

Haar alertheid wordt natuurlijk groot als ze Laura en Dirk ziet werken. Die zondagse hondenkoekjes zijn voor haar heilig, net zowat als die heerlijke broodjes dat zijn voor ons !

De combi van die 'pistolets' met de artisanale gemaakte hesp door slagerij Van Mulders (zaterdagmarkt) is een echt feest voor de smaakpapillen, een klein streepje goede boter, een toegelaten zonde en maar een mini-aanslag op ons cholesterol gehalte.... Zelfgemaakt, waar vind je het nog, het wordt zeldzaam tegenwoordig. Doorgaans vinden we ofwel afbak-toestanden, waarbij we dan de hesp van Charles voorgeschoteld krijgen... Niet dat dat echt slecht is, maar het niveau van die perfect gemaakte pistolet met die nog handgemaakte hesp, niet te overtreffen ! Wat gaan we doen als die vakmensen er niet meer zijn ? Gaat dat alles voor onze (klein)kinderen een soort van dinosaurus - gevoel geven ? Iets dat dan volledig is uitgestorven, een gemis dat voor hen misschien dan geen gemis zal zijn.... Onbekend wordt niet bemind hé.

Dat gevoel heb ik soms ook als ik kijk naar hetgeen er vroeger was aan winkels in de winkelstraten en nu vervangen is door panden met grote stickers en niet veel zeggende boodschappen. Geld weggooien aan niet rendabele zaken is inderdaad wat gek. Nostalgie naar een nieuw inventief project blijft echter hangen. Combinaties aanbieden zoals de geur van verse bloemen, een koffiebar, een eenpansgerecht op de middag, een echte proeversmarkt laten groeien, wie durft het aan ?

Truienaars, zowel aangespoelde als authentieke exemplaren, hebben op dat vlak een reputatie hoog te houden. Wakker worden, opnieuw durven ondernemen. We hebben als Truienaar historisch een soort van etiket opgeplakt gekregen, zijnde de vrijbuiters, de uitdagers, soms de grote mond maar dikwijls met de ziel op de juiste plaats. We moeten proberen dat authentiek zijn zien te bewaren, laten en zelf genieten, kracht putten uit de energie die je in een zaak steekt. De bezoekers van onze Vurige Stede gaan je belonen, ze willen die 'sympathieke Zuid-Limburgers ' een hart onder de riem komen steken. Die Truienaar, soms moe getergd door hun eigen politiekers, die toch nog voor de eigen mening moet durven blijven uitkomen, recht en vrank zijn ideeën in het midden gooit, in een gezellig café of op het terras, op een forum, ...

Graag wens ik jullie allen een fantastische 1 mei-spirit, plezierig werken, werknemer of zelfstandige, het blijft gelijk, geniet van de tevredenheid van je (toekomstige) klant !

lekkers maar ook... peuken

Een koude zaterdagochtend, ons Tiba en ik naar de markt, uitkijkend naar die heerlijke hesp bij Kaatje, Yannick & François. Ik slachtoffer van mijn artikeltjes op ons aller Trudocs, de rij wordt steeds langer aan hun kraam...

Tiba wordt er zoals elke zaterdag vergast op heerlijke stukjes bloedworst, voor haar een echte schranspartij ! Een bezoek in de Luikerstraat aan onze lieve Natascha, een schat van een vrouw, met haar sympathiek zelfgemaakt & afbakassortiment. Daar is ons Tiba niet voorbij te krijgen, de heerlijke stukjes gebakken kip of frikadel zullen daar niet vreemd aan zijn.

De markt, onze stad zet ze opnieuw 'in the picture', terecht, het is een echte magneet voor onze vurige stede, de klanten komen graag om te genieten van de combinatie van een mega -aanbod van kramers en winkels, verzorgde horeca, een lekkere tas koffie tussendoor, wat moet het nog meer zijn?

De Truienaar heeft altijd de reputatie gehad van een ondernemende handelaar, iemand die steeds zoekt naar opportuniteiten om de klanten verder te helpen en natuurlijk om er zelf wat marge op te creëren. Dat maakt nu net onze stad sympathiek voor de buitenwereld, een historisch feit dat we nooit mogen vergeten ! Onze politici schieten zich net daar soms in de eigen voeten door te goochelen met taksen en pas uitgevonden belastingen. Laat het net de stijging van de omzet zijn die bijkomende inkomsten voor de stad creëert : als we goed verdienen is wat belastingen betalen geen straf, enkel indien het logisch in elkaar steekt.

De oorsprong van die handelaars van onze stad vind ik nog veel in de vergeten poorten aan de huizen op 'Saint-Pierre' oftwel ons Sinte-Pieter. Fiere bewoners met een propere stoep zonder onkruid, soms echte mini-dorpen in een stad samengeperst. Volkse gezellige wijken, we mogen er fier op zijn, mensen met een open geest, die elkaar nog hartelijk groeten, samen een pint drinken, samen de politiek bekijken en een oordeel vellen dat de betrokken politieker op dat moment niet hoort maar wel bepalend zal zijn tijdens de volgende stemgang....

Passage straten blijven echter verweesd achter met het vuil van de mensen die passeren, die daar niet wonen, trouwens geen vuilbak vinden om hun spullen in te droppen. Eindeloos geklaag heeft tot nu toe niet geleid tot een oplossing, een hoek van een kruispunt kan toch dienen om een vuilbak te zetten, niet ? Vuil zien liggen, creëert extra drek, algemeen geweten. Moet de bewoner voor dat stukje stoep daarvoor opdraaien ? Neen, de burger, eender welke afkomst of bewoning, moet zich bewust zijn van de gevolgen van zijn of haar egoïstisch gedrag

Horeca-zaken kunnen hieraan helpen : sigarettenpeuken horen echt niet meer thuis op straat, dat is een hoofdstuk dat nu echt wel voorbij moet zijn. Als we nagaan waar uiteindelijk die kanker-restant-stokken terecht komen, komen we uit bij waterzuiveringsinstallaties met uiteindelijk residu in uw leidingwater ! Iedereen een persoonlijke asbak laten meenemen kan ook soelaas brengen misschien. Een sigarettenpeuk-verzamelbak aan elke restaurant of café kan helpen, een mini-investering in een meer propere, dus meer aangename stad waar nog veel meer mensen hun weg naartoe gaan vinden.

De  stad uit de Haspengouwse  klei trekken...

De schrik slaat je tegenwoordig om de nek als je onverwacht hoofdpijn krijgt, moet hoesten, ... kortom allerlei symptomen die vroeger werden gelinkt aan een gewone griep of keelontsteking. Je hoort soms, wel minder met de omnikron-variant, de meest wilde verhalen over mensen die van gezond na 6 dagen in hun kist belanden... Schrik, de minst gunstige leermeester en begeleider om ziek te zijn.


Om zeker te zijn toch maar naar mijn huisdokter gereden. Patrick is een man met een enorme ervaring die van bij het begin van het gesprek je reeds kan geruststellen : diverse metingen en tussendoor het verdict dat het maar gaat om een gewone keelontsteking, dus geen vies virusje dat mijn leven probeert te veranderen! Een serie pillen en verzachtende zaken in te nemen en op naar het volgend level van het leven!


Volle horecazaken

Zaterdagmorgen, het zonnetje doet zijn uiterste best om haar 'onderlopers' veel energie te geven door vitamine D in overdosis te doneren. De terrassen zitten vol, zelfs van uitbaters die meer schaduw hebben, consumpties tegen 11u00 voormiddag, gaande van witte wijn, veel blonde en bruine Leffe, een ongetwijfeld lekker Cristalleke of een Stella, toch nog redelijk wat kopjes koffie. De zaken zitten vol, mensen kijken rond, zoeken een plekje, soms tevergeefs, gedoemd om thuis op het eigen terras te gaan genieten van een waarschijnlijk ook wel lekkere koffie.


Toscane van het noorden

'Business as usual', goed weer maakt van onze zaterdagse markt een uitstap waard. Mensen van Hasselt ontmoet die onze contreien onveilig komen maken, hun elektrische fiets na nazicht richting het zuiden gestuurd, het Toscane van het noorden, binnenkort de kracht van de bloesems, een aantrekking die de burgers van gans Vlaanderen naar ons Haspengouw trekt. Dra opening van de bloesemlounges (Velm, Pipo, Brustem,... ), hopelijk met heel veel mooi weer en veel beleving, nog meer toeristen die komen genieten van ons uniek landschap en de volkse sfeer.


Deficitaire stad

Op onze zaterdagmarkt een standje van Haspengouw met als pronkstuk één van onze schepenen, trendy lichtblauw gekleed, duidelijk zichtbaar met het lint dat haar machtigt om te oordelen, te promoten, kortom om te regeren over onze deficitaire stad. Volk lokken, de besteding doen stijgen, de middenstand wordt des te meer dé motor om het geheel uit de modder te trekken, te zorgen voor extra inkomsten. We gaan het nodig hebben! 

Een weekendje De Panne

Een weekendje weg, Poetin en de lokale politieke beerput ten spijt, toch naar de zee getrokken. De Panne, de verrezen ster aan het zee-firmament wordt bezocht door Tiba en haar roedel.

Een 1ste stop in St-Idesbald, dé heimat van het culinair erfgoed van onze kust ! De heropening van Julia hadden we gemist maar de lunch werd schitterend geserveerd bij La Boîte, een bijna huis-tuin-keukenrestaurant langs de tramsporen.

Heerlijk middageten, een paar schitterende glazen wijn (selectie van Kurt van WineTime) en we waren vertrokken voor een prachtig verlengd weekend aan 't zeetje.

Onze uitstappen moeten steeds iets culinair meekrijgen, zelfs de tussenstop en het avondeten op het appartement. De lokale slager Chateau Briand (op de Zeelaan) werkt met dieren uit eigen kweek (West-Vlaams rund) waar we, als gevolg van ons bezoek, een stuk 6-rib door de kiezen hebben laten versnijden, met een lekker slaatje als gezelschap. Geen brood, geen frieten, gewoon lekker 'keto' met natuurlijk een flesje uit eigen kelder dat de trip naar De Panne heeft mogen meemaken.

Compenseren dus, wandelen dat het een lieve lust is, een dagje van 15000 stappen en zondag zelfs 23000 stuks, waarbij we 's middags in Frankrijk waren geraakt (langs de kustlijn). Een beetje téveel van het goede, stijve schouders, stramme knieën, pijnlijke rug, ... zot zijn doet gelukkig geen pijn !

Aan zee geen vis eten, ook een doodzonde natuurlijk. Een verse tong van op de lokale zaterdagmarkt van bij de Nieuwpoortse visboer, asperges van Mechelen en voorafgegaan van een vers gemaakte garnaalkroket, wat moet er nog meer zijn, gezellig samen wat kokkerellen op het appartement !

Vakantie in eigen land, Van Sint-Truiden tot De Panne, gewoon heerlijk verblijven, 2 uithoeken van België, twijfelend om te blijven als we daar zijn, toch blij dat we nog in onze Vurige Stede terug zijn geraakt. Het verschil is nochtans groot, zeker qua politieke sturing van de burgers.

De Panne had vroeger zo'n een beetje een 'Franse reputatie', zijnde een vuile stad, geen verzorgde straten, ... kortom niet aangenaam om te verblijven. De nieuwe generatie politieke leiders hebben daar stelselmatig verandering in aangebracht. Een positief beleid naar investeerders in onroerend goed, mooie straten, een actieve actie tegen 'hondenpoep', met zelfs gasboetes tot 250 euro. Gevolg : propere omgeving, geen stank, burgers en aangespoelden die ervoor zorgen dat de stad aangenaam is voor iedereen.

Terug thuis, naar het containerpark van onze stad, agressie van een burger tegen een van onze parkwachters, echt not done : ook daar moeten we met zijn allen strenger worden : respect voor die mensen is het minste wat we kunnen doen. Dat we blij mogen zijn dat we zo goed personeel hebben om onze stad proberen leefbaar te houden. Respect voor de burger, respect voor de stad, een communicerend vat waar we met zijn allen iets aan kunnen doen ! 

Parkeerproblematiek in  onze  stad...

Als we Poetin bezig zien in Oekraïne is dat relatief kortbij, maar nog veraf van ons terrastafel.In de loop van de week hebben we echter een en ander gehoord én gelezen wat niet echt tot de verbeelding mag spreken. Wie ooit de boek 1984 van Georges Orwell heeft gelezen, weet wat ons te wachten staat qua afluister- en privacy-schending.
In onze Vurige Stede is het dus zover :

Trouwe medewerkers van onze lokale bedrijven, die hun wagen parkeren op de Lago-parking (aan het zwembad) hebben een brief gekregen met de vermelding dat men 'gezien' heeft dat zij hun wagen daar parkeren. Ze worden tegelijkertijd verwittigd dat ze binnenkort een en ander mogen betalen om hun karretje daar te stationeren. Het 1ste uur is gratis en de volgende worden aangerekend aan 1.00 euro per uur. Lijkt niet veel doch laat ons de rekening eens maken van ons lieftallig braaf meisje dat dagelijks naar Sint-Truiden komt om te werken : ze komt aan tegen 8u30 want ze wil op tijd zijn, en werkt dan (inclusief iets langer, dus totdat de zaak dicht gaat) tot 18u00. Tegen 18u15 ontsluit ze haar wagentje om terug te rijden naar haar heimat.

1 uur is gratis en de rest kost dus haar 8u45 x 1 euro x 20 dagen per maand, zijnde dus 169 euro PER MAAND !

Ze kan een abonnement nemen wat grosso modo de helft kost... 6 % van het NETTO-loon van het meisje in kwestie gaat naar de parking van haar auto. Als ze geen abonnement neemt wordt dat al snel 11 % van haar loon dat verdwijnt in de kas van de bodemloze put van onze Vurige Stede !

Wat ons echt tegen de borst stoot, is het feit dat alle privacy regels hier worden geschonden : wie heeft toestemming gegeven dat de nummerplaat wordt gefilmd, wordt doorgegeven aan het DIV (Dienst Inschrijvingen Verkeer) die dan ook nog laconiek de gegevens van de eigenaars van de nummerplaat doorgeven aan Truparcs. Hebben zij een politie machtiging of hoe zit dat ?

Een 2de factor die hier speelt zijn de bezoekers van het Lago-complex zelf : ze gaan sporten, één uur gratis is niet genoeg, betalen wordt dé regel ! Quid iemand die daar komt als vrijwilliger, als begeleider van een gehandicapt kind bvb...

Als sportclub elders een locatie huren gaat misschien geen parkingkost genereren maar geeft niet de voordelen van een modern complex zoals de Lago site. Een regeling zoals ze op Stayen toepassen, kan hier soelaas brengen (2u15 gratis parkeren) bijvoorbeeld. Op drukke (markt)dagen zouden ze bvb het gedeelte van de parking dat polyvalent kan dienen als sportterrein, kunnen reserveren voor de klanten van Lago, 't is maar een suggestie.

Dé hamvraag is natuurlijk : MOET deze parking leiden tot extra inkomsten terwijl dit een van dé longen is van onze stad : waar moet de burger die de stad komt bezoeken zijn wagen parkeren ? Zijn het citroenen die perse moeten geperst worden ? Quid de burger van Sint-Pieter, waar moet zij of hij de wagen parkeren ? Mensen die soms nauwelijks kunnen rondkomen, zeker nu de gas- en de stroomrekening de pan uitswingt. Geen auto meer dan ? Openbaar vervoer dat niet werkt of niet frequent gebruikt kan worden in onze stad.

Opnieuw een belasting ten laste van de gewone burger, op kap van de mensen die de stad komen bezoeken, mee zorgen voor extra-inkomsten aan de stadskas door de belastingen die de handelaars op hun inkomen betalen ??

Wanneer schiet men wakker in de ivoren toren waar de meerderheid zich schuil houdt ? 

Een Russische lente...

 Zaterdagmorgen met ons Tiba naar de markt, het was redelijk fris en was blij met de handschoenen van weleer. We waren met zijn allen op zoek naar onze geliefde marktkramer, hoe zo'n een kermis de boel en wat vastgeroeste gewoonten op zijn kop kan zetten... Uiteindelijk onze 'preferee' slager gevonden, toch wel op zijn vaste plaats zeker ! Yannick en Kaatje, ijverige rondvliegende en kwetterende bedieners van hun klanten, een top team bezig om hun topaanbod te verdelen. Een lange rij wachtenden bewijst dat hun kwaliteit top is !

Opgewektheid geeft dikwijls echter niet steeds weer waar het gemoed mee bezig is. Denken we maar aan toch wel redelijk wat mensen in onze gemeenschap die (on)rechtstreekse banden hebben met het aangevallen Oekraïne en dat op basis van een hoop fake news en leugens. Voel je je ook opstandig en is er een vurige wens die Russische onmens naar de eeuwige jachtvelden te helpen ? Ik lees trouwens vandaag in De Standaard dat de Partij van de Arbeid (PvdA) als enige zich onthouden heeft van de resolutie van de Vlaamse Overheid ter afkeuring van het gedrag van die Russen. Onbegrijpelijk hoe zij die, zogezegd opkomen voor de minderbedeelden en de arbeiders, juist die kl...z.. steunen terwijl het net die jonge mensen zijn die elkaar beschieten, dikwijls jongens en meisjes van gewone komaf. Hoe politieke dogma's een eigenaardig licht laten schijnen binnen onze binnenlandse politiek ...

Opgewektheid in de ogen van de klanten, 'tristesse' in de ziel, wat zijn we soms een puinhoop aan de binnenkant. Jongere ouderen die het verdikt krijgen dat hun dagen geteld zijn wegens kanker of een ongeneeslijke ziekte.. De kracht die we als mens dan ontwikkelen om toch verder te gaan, ook al zeggen we dat het leven doorgaat maar tegelijkertijd dat onbekende niet kunnen inschatten, verder moeten zonder..., een onwezenlijke gedachte.

Dat is het leven is een gezegde zonder veel inhoud. Je moet het maar meemaken, wetende dat je geliefde binnenkort er niet meer gaat zijn. Goede moed aan diegenen die weten dat ik dit voor hen heb geschreven !

De opkomst van die verdomd lekkere zaken  maar met de verkeerde  naam ! 

 Herwig Van Hove, de 'enfant terrible' onder de wijnkenners en de kookliefhebbers. Voor sommigen niet te pruimen, voor anderen een man die een standbeeld verdient... 

Ik ben zijn recent boek 'Het Laatste Woord' aan het lezen, een leuke samenvatting én bevestiging van zijn standpunten in functie van de Belgische gastronomie. Ik ben ook niet altijd akkoord maar het leest vlot, het is ook geen kookboek maar geeft duidelijk een beeld van de situatie wat voor sommigen soms wat confronterend zal zijn.

In veel restaurants worden we soms toch wel in het ootje genomen. Ofwel is het eten lekker, inventief geserveerd maar word je 'gestreept' voor het wijnaanbod : een arrangement voorstellen van 25.00 euro per persoon, terwijl de gemiddelde inkoopprijs niet meer dan 4.00 euro per fles gaat bedragen. Kan dus niet en moet stoppen. De consument heeft het tegenwoordig heel gemakkelijk om een prijs te vergelijken en dit via diverse apps op de smartphone. Ik begrijp dus niet dat sommige horeca-bazen niet slimmer zijn en kortzichtig doordoen op die wijze. Ben je dan verbaasd dat zo'n zaak vroeg of laat zijn deuren sluit ?

Bij ons in het stad zijn er ook zaken die heel veel geleerd hebben uit de fouten die hun collegae vroeger hebben gemaakt. De naamkeuze om hun type zaak te typeren is soms verkeerd gekozen. Even een voorbeeld : een bistro komt van het Russisch en is de naam van een zaak waar een vluchtige hap kan worden genomen. Een bar is een uitbating voor wat drank te verbruiken maar je moet er geen gastronomische zaken verwachten.

We hebben ondertussen bij ons in 't stad toch wel eettenten erbij gekregen die weliswaar de 'verkeerde aanduiding' gebruiken maar waar men verdomd héél lekker kan gaan eten. Denken we maar aan Bistro 11 (nu met nieuwe uitbaters, daar waar vroeger onze betreurde David en zijn geliefde Saskia de plak zwaaiden), Bar Crevette (de vroegere Ambacht) met schitterende sharing dishes en natuurlijk Bistro Zutt, momenteel voor mij een van dé revelaties in onze Vurige Stede. Vorig weekend hadden we wat te vieren en mooi op tijd (3 weken vooruit !) een tafeltje vastgelegd.

Evelien en Willem, geassisteerd in de keuken door Thomas, leveren zo goed als de perfectie op het bord : gezonde voeding, mooi uitgebalanceerd, in harmonie geserveerd zonder lange wachttijden. Dit alles in een interieur, heel gezellig ingericht, misschien qua akoestiek nog iets te verbeteren, echt waar, een Michelin* waardig. Hun wijnkaart begint met een uitgebreid een aangenaam geprijsd aanbod van Haspengouwse wijnen maar heeft ook een leuke collectie aan internationale pareltjes, geleverd door lokale handelaars, dus toch een 'korte keten' wat voor iedereen top is !
Ze hebben nu reeds een Gault Millau score van 14 op 20, toch wel een belofte voor de toekomst. Zo'n zaken zijn dé echte ambassadeurs van onze stad, die hardwerkende mensen verdienen alle ondersteuning, zonder hen heeft onze Vurige Stede minder vlam, minder uitstraling.

Valentijn...

Liefde is een woord met heel veel betekenissen, een invulling die voor elk van ons een stuk verschillend kan zijn.

14 februari, Valentijn, een dag voor sommigen om niet aan te denken, voor anderen een item dat bij het vergeten ervan, zodanig problemen kan opleveren, dat dagenlang de puntenboek leeg zal staan...

Het is dus wel een historisch gegeven, in feite gestart na het executeren van Valentijn in Engeland en dat op 14 februari in de 15de eeuw. Pas in de 18de eeuw gingen de koningen van Frankrijk en Engeland zich bezighouden met het versturen van liefdeskaartjes. Nadien nam het gewone volk dit over en waren we vertrokken met als doel het in de picture zetten van 'de liefde' hét aandacht geven aan je levensgezel.

Liefde is een invulling die verschilt qua leeftijd, qua leefomstandigheden, qua structuur, ... kortom voor elk wat wils bijna.

Een jong pas gekoppeld koppel gaat dit zien als een ultimum van aandacht van het fysieke, naar elkaar kijken creëert vocht en kracht om zich te laten gaan, vurige passie, het pure lichamelijke gaat zich geven, hartstocht in alle toonaarden.

Na een paar jaar samen wordt dit een plichtpleging, de bloemenwinkel wint erbij en gaat lopen met het grootste voordeel. Het afkopen van de zonde van het eventueel vergeten van dit momentum !

Na vele jaren samen denken wij als mannen dat we slimmer zijn geworden. Het vrouwtje stelt wel dat het allemaal 'commercieel' is. Wee uw gebeente als je die 14de durft te vergeten : de druk is groot, de buurvrouw heeft uw eega opgejaagd in de jacht naar aandacht !

De restaurants varen er zeker wel bij : hun menu die in alle toonaarden de gerechten 'rose' gaat kleuren, allerlei ingrediënten die zouden kunnen werken aan een verhoging van het libido. De tarief van het menu is waarschijnlijk het enige dat stijgt en dat met 50% gewoon omdat het nu eenmaal Valentijn is... 

Een levensgevaarlijk kruispunt in onze Vurige Stede

 Lange tenen in het verkeer en een kwade vinger als resultaat...

Sedert vele jaren bezoek ik prospecten en klanten her en der om 'mijn boodschap te verkondigen'. Veel uitleggen, veel kilometers rijden met mijn 'bella machina' tevreden mensen zien, in feite een heel leuk en soms ook lucratief tijdverdrijf.

De mensen zijn in feite blij dat ze eens iemand zien, al sta ik daar met mijn mondkapje op, soms pratend als een 'mummelende pastoor' zoals Raymond van het Groenewoud zo mooi kan zingen.

Onderweg naar die mensen, denken aan de problemen die ze hebben, zien te komen tot een sluitende oplossing, niet altijd zo eenvoudig.

Onderweg kom ik natuurlijk andere auto's tegen, chauffeurs met lange tenen, geen geduld, geen respect, wanen zich op een snel circuit (Zolder, Francorchamps,...) Vroeger werd een Volvo rijder beschouwd als een voorzichtig iemand, een Audi of BMW, dat waren de 'vieze mannen'. Tegenwoordig is de zware voet zelfs bij de jonge of licht belegen dames terug te vinden, een fenomeen dat de laatste tijd aardig begint op te vallen.

Het ergste zijn de 'rood-rijders', mensen die aan een kruispunt staan waar in hun richting geen flitspalen te bekennen zijn. Vlam op het laatste moment door het oranje, dikwijls door het rood, stilstaand op een kruispunt waar de andere kant reeds een groen licht heeft gekregen. De zijstraten van de omleidingsweg bij ons in de Vurige Stede worden frequent bezocht door die rodeo-rijders.

Het kruispunt van de Naamse Vest is nog meer dan vroeger een erg gevaarlijk iets geworden. Ik heb al enkele keren de suggestie gelanceerd om daar lichten te plaatsen. Neen, tot nu toe nog steeds het stadsbestuur dat de kop in het zand steekt, struisvogelpolitiek totdat er daar eens iets ernstig gaat gebeuren. Het is echt niet denkbeeldig dat het terras van mijn geliefde Bron wordt te pletter gereden met daarop genietende mensen die van het ene op het andere moment worden gestort in een hoop ellende of nog erger, snel verhuizen naar de eeuwige jachtvelden. Stel u voor dat de mooie dames van de apotheek omver gereden worden achter hun eigen bedieningsbank... Kunt u zich voorstellen dat het dameskransje van de zaterdagavond, net terug van de mis, nagenietend van hun donker biertje ineens worden weggeveegd ? Erwin de wijnliefhebber, dé genieter van het mooie leven, een topwijntje, weggeplukt door een rodeo driver op de Naamse Vest...

Je wilt het niet meemaken, please lieve politekers, actie is hier echt op zijn plaats ! 

Ons  kookclubje

't Was lang geleden dat ik nog eens kon deelnemen aan een soirée van onze kookclub van de Landelijke Gilde Velm. Sedert vele jaren ben ik lid maar cursussen volgen en geven op die bewuste maandagen, maar natuurlijk ook corona-blokkades, gaven obstructie om te gaan genieten van die unieke avonden met vrienden.

Maandag 7 februari was er eindelijk nog zo'n moment om naar Velm te tuffen om daar het leiderschap van onze super kok René te mogen ondergaan.

De budgetten zijn beperkt maar René doet zijn beste as much 'marchandise' aan zijn leden te bezorgen. In feite is die keuze van ondergeschikt belang zolang als we maar kunnen babbelen, elkaar wat plagen, soms zelfs de wereld verbeteren, kortom een clubje dat ik echt gemist heb.

De ploeg is ondertussen wat verjongd, jonge dynamische mannen die hun best doen om die 'oude garde' te overtuigen van hun kookkunsten. We werken trouwens in kleine teams die dan verantwoordelijk zijn voor ofwel het voorgerecht, de soep, de hoofdschotel en natuurlijk het dessert.

Laatkomers hebben dus niet veel keus en moeten maken wat de rest van de leden niet zo goed zien zitten. Er is geen hiërarchie te bespeuren, beroep, status, afkomst, ... het speelt totaal geen rol, iedereen gelijk voor de wet : patatten jassen, groenten kuisen, roeren in de potten, afwassen, het is een natuurlijk verloop dat als een vers bereid ijsje vlotjes binnenloopt. Het afstemmen van de smaken is natuurlijk een belangrijk punt waar we een zo hoog als mogelijke consensus binnen ons ploegje willen bereiken. Ons gerecht moet gewoon super zijn !

Eens het gerecht geserveerd wordt wel degelijk goed geproefd, geapprecieerd, en de desbetreffende 'ploeg' beloond met een welverdiend applaus. Daar doen we het voor hé !

Als apero de onvermijdelijke maar lekkere Cristal, een Grimbergen en voor velen een Duvel, water of cola was nu door de tournée minérale nog net een optie. Wijn aan tafel, sommige flessen al beter dan de volgende, speelt niet zoveel rol, gezelligheid troef, eenheid van geest, heerlijk !

Eigenlijk zou ons stadsbestuur voor hunzelf ook zo'n avonden moeten organiseren, ongeacht stand of status, kennis, ouderdom, oppositie of meerderheid, samenhorigheid creëren, ideeën laten opborrelen gelijk een soep die staat te koken, de 'cuisson' van het vlees kan een punt van discussie zijn maar meer ook niet. Het is maar een suggestie hé. 

Tiba & Eric op zaterdagmorgen

 Onze wekelijkse markt, een bron van sociaal contact, mensen die men soms al lang niet meer heeft ontmoet en/of mee gesproken.

Zaterdag Willy gezien, een integer man die ik al jaren ken. Blijkbaar is 'm lang ziek geweest maar gelukkig helpt zijn 2-wieler (zonder batterij) hem om elke dag verse lucht binnen te krijgen.

Die maskers maakt het niet zo gemakkelijk om mensen te herkennen. 2 licht belegen dames ontmoet, één ervan heeft nog ooit les gegeven aan onze jongste zoon, mooie herinneringen komen boven.

Die nuchtere maag begint echter te knorren en wenst te genieten van die lekkere hesp van Van Mulders en de broodjes van ons Natascha van de Luikerstraat. Mensen zijn echter ook boeiend en het is niet te versmaden een woordje te wisselen. Tiba heeft her en der reeds genoten van allerlei lekkers waarbij de bloedworst van dat lief Kaatje en de frikadel van Natascha hoogtepunten vormen in haar ochtendlijk ritueel.

Thuis komen met mijn 'markt-oogst', het vrouwtje wat ongeduldig "het heeft nogal geduurd" als aanzet om daarna te genieten van die verse fruitsla die ze heeft gemaakt.

De kranten doornemen en bevestigd zien dat sommige ministers het toch wel redelijk bont maken waarbij hun partijbelangen boven die van de burger staan. Discussies over uitstoot en misschien vanaf 2025 met minder stroom moeten rondkomen. Ben benieuwd hoe ze het gaan oplossen. Excuses en schuldverschuivingen zijn er natuurlijk genoeg, zeker uit de mond van een juriste die geen blad voor haar mondje wil zetten....

Eigenlijk echt leuk zo in het centrum van onze Vurige Stede te mogen wonen. Her en der camera's, al dan niet met een leasing, houden ons in het oog, niet buiten de schreef lopen, gezien is gezien en de stokslagen zullen volgen !

Vanaf 1 februari bovendien een nieuwe burgemeester, een dame met ervaring die bovendien nog wel erg mooi mag gezien worden. Dienstig voor haar burgers, bewegend tussen haar onderdanen, een democratische prinses met koninklijke allures. Graag wens ik haar van harte heel veel succes om van die 6 maanden de aanzet te maken van een langdurigere regeerperiode. 

De winterzon doet wonderen...

 De zon in mijn nek, een lange schaduw van Tiba en mezelf loopt in dezelfde richting als wij, richting van de vijver, achterkant van het Lago zwembad. Eendjes op één rij, een reiger als gezelschap, genietend van die prille winterzon, heerlijk om de natuur zo zien te genereren, te kijken naar die stralende vitamines, dus ook belangrijk voor het vogelbestand.

Onder ons twee onderweg, weinig mensen te zien, althans op Sint-Pieter.

Een rustig maar steeds heerlijk terras op de Naamse Vest, Sabke en Ken, toppers om mensen hun zin te geven. Een frisse pint, een heerlijke koffie, gratis glimlach inbegrepen !

Wat later trokken we dus, vergezeld van ons madame, onze Vurige Stede in. Beweging alom, koopjesjagers al dan niet, volk in de stad, zuurstof voor de commerce en voor de horeca !

Winkeldochters, zo tegen 16u30 uitgeblust, snakkend naar een gemeenschappelijke apero in de Cosmo, Ons Huis, ... mogelijkheden zat om te gaan genieten, wat weemoedig worden van de tegenstrijdigheid, koopjesmensen, echte klanten, bazen die het moeilijk hebben,wel omzet maar weinig marge...

Genoeg wijn in de eigen kelder maar gezelschap, geserveerd worden op een gezellig terras, het heeft toch wat. Een plaatsje op een verwarmd terras vinden tegen 17u00,.. geen sinecure op onze Grote Markt. Onze toffe buurman met zijn vriendin tegenkomen, het doet deugd, wat babbelen over wederzijdse ervaringen, gastronomie in onze stad, aan de kust, ... wat vakantiegevoel creëren met koude knieën en koude voeten, ook dat is belevenis in ons toch wel mooi Sint-Truiden !

Zondagmorgen terug (eindelijk !) naar Dirk & Ann om van die superlekkere pistolets te kopen overheerlijk krakend verse zondagse broodjes ! Blij dat dat de operatie van onze Dirk toch wel goed is meegevallen. Stel je voor, onze stad zonder deze bakkerij, een leegte, een immens gat in lekkere ervaring en gastronomisch genot !

Geniet van onze lokaal aanbod, een heerlijk alternatief op 'het grand surface-aanbod' van de grote supermarkten. Leven en laten leven, daar gaat het om hé !

Eric 

een  1ste week met pech...

 2022 was wat moeilijk begonnen maar we hebben er een doorstart van gemaakt.

Wat was er gebeurd ? Om mijn madame te verrassen had ik op 2 januari een hotel-restaurant geboekt aan het zeetje. 200 kilometers rustig rijden, Tiba erbij, gezellig genieten van de Alfa, onderweg wat koetjes en kalfjes-babbel..

We komen aan in De Panne tegen 15u00 en zien dat de zaak gesloten is. Ik neem telefonisch contact op en krijg als boodschap dat hun zaak niet open is wegens ....corona ! Ze hadden ons verwittigd blijkbaar maar dat hebben we niet gehoord noch gezien. 200 km verder dus geen overnachting, geen lekker eten dat we hoopten te krijgen.... Uiteindelijk vonden we toch nog een onderdak in een hotel, mét zicht op zee, allez, als we echt moeite deden, konden we een glimp opvangen van het zeetje... Kwestie van het verkocht te krijgen natuurlijk. Eten was geen probleem : die zondagavond waren er nog genoeg zaken open om gaan te genieten.
Het was lekker maar de verwachting van het oorspronkelijk geboekt arrangement lag natuurlijk een stuk hoger.

Als kerstcadeau had ik van mijn zonen een etentje in het Vleesgegroet gekregen, een echte topzaak in onze Vurige Stede. Lars Vandenreyt heeft een enorm gevoel voor kwaliteit voor de aankoop van mooie en lekkere stukken rundsvlees. Datum geprikt op woensdag 5 januari. Telefoontje van mijn oudste zoon : sorry pa, maar ik ben ziek... De 2de keer culinaire pech in dezelfde week, nooit meegemaakt. Gezien het niet eenvoudig is om een tafeltje te bemachtigen in dit restaurant hebben mijn jongste zoon en ik toch maar besloten te gaan. Daar hebben we geen moment spijt van gehad : eerlijk lekker vlees (Aubrac), verzorgd slaatje en een mooie fles rode wijn als 'compagne de route' De nieuwe datum om, samen met mijn boys te gaan genieten, ligt ondertussen vast. Een uitkijkmoment in mijn agenda !

Als afsluiter op een woensdagavond genieten van een fatsoenlijk pintje bier in onze Vurige Stede, niet zo eenvoudig tegenwoordig. Gelukkig is het Cosmocafé op de Markt een thuishaven voor veel Truienaars, momenteel 'the place to be', al kost een consumptie er iets meer dan elders, wat dan weer goed is voor enkele goede doelen die de eigenaars en bedenkers van dit concept ondersteunen.
De mooie gezichten, de mensen die men dan zo onverwacht terugziet, het is toch een meerwaarde om zo'n zaak te mogen herbergen in onze stad. 

De "bijna-teloorgang van het sociaal leven in Velm


Velm, een van de grote kerkdorpen in onze Vurige Stede, een gemeenschap die vroeger voorzien was van 2 slagers, een actieve superette, een bakkerij, een paar cafés, ... kortom een zelf bedruipende economie.

Ondertussen zijn de slagers verdwenen, superette Roba sloot zijn deuren... De ziel van Velm was aangetast en ging stilletjes aan 'in palliatieve'.

Het hart van het dorp blijft natuurlijk een goed dorpscafé. Na al die actieve jaren hard werken besluiten Eddy en zijn echtgenote dat het genoeg geweest om hun café uit te baten en besluiten de zaak te sluiten... een mokerslag voor het actief sociaal verenigingsleven van Velm.

Steve Permentier, geboren op 1 februari 1978, getogen in Velm, een echte 'Waterman', een actieve dynamische geest die vernieuwend wil leven en kan genieten van nieuwe uitdagingen. Hij had een goede job bij Bosch in Tienen maar kon het niet zien dat Velm zonder zo'n iconische zaak verder kon leven.

Café De Smis heeft altijd goed gedraaid, een zaak waar het bier op de juiste manier werd geserveerd en waar kwaliteit heel belangrijk was. Brouwerij Alken-Maes zag het dus zitten om een partnership met Steve en zijn echtgenote Saskia aan te gaan waardoor de uitbating verzekerd werd.

Dit jonge koppel wordt goed begeleid door de vertegenwoordigers van de brouwerijen waar ze mee samenwerken waardoor hun aangeboden kwaliteit op hoog niveau blijft. Een tapinstallatie met een cft-koeling waardoor er minder slijmvorming ontstaat in de leidingen en dat het getapt bier wordt geserveerd met veel minder CO2, gezonder en smakelijker dus.

In De Smis een pils drinken is een feestje : een stevige schuimkraag, een prachtige hop-neus met een lekker ronde afdronk met veel structuur. Ik heb zelden zo'n goede Cristal mogen proeven. Dit is gewoon echt TOP voor 1.90 euro per pintje ! Tijdens mijn opleiding als zytholoog vertelde een van onze docenten dat de tapkwaliteit van veel cafés ondermaats is en dat er in feite nog geen 10 % ervan in België het waard zijn dat de pint er wordt betaald. In dit café is deze pint een koopje, een voorbeeld van hoe het moet !

Steve is een autodidact in de bierwereld en heeft een voorliefde voor bier op de tap. Hij serveert Sint-Bernardus, soms Paix Dieux, steeds Scotch en Cristal, dus keuze genoeg.

De Smis is dus gelukkig het kloppend hart gebleven van het sociaal- & het sportleven in dit dorp. Iedere burger is welkom in deze zaak. Voor veel vaste klanten is dit dorpscafé een 2de thuis geworden. De lage prijs voor een pils maakt deze zaak natuurlijk ook veel laagdrempeliger voor iedereen.

Speciale evenementen horen er ook bij : een BBQ, een mosselfestijn, ... allemaal zaken die door Saskia, Steve en hun 3 kinderen worden gesoigneerd. Binnenkort staat er trouwens een 'masterclass' omtrent het trappistenbier & - kaas van Chimay op het programma (vooraf inschrijven is dan wel noodzakelijk).

Veel dynamisme in Velm, een dorp waar de inwoners fier op zijn, zeker op deze jonge uitbaters van "hun café DE SMIS". 

Onze wijk  Sint-Pieter,
 Saint-Pierre is ook goed...

Weer of geen weer, regen of droog, wind of -stil, Tiba moet buiten, hoe dan ook. Haar baasje dus ook. De regenjas aan en met ons twee dus de straat op.

Het vernieuwd zwembad is omringd door mooie wandelpaden wat Tiba en ik niet alleen hebben ontdekt. Ik kom er elke morgen mensen tegen, ook aan 't genieten van hun gezelschapsdier, voor sommigen hun troost in dikwijls eenzame dagen. Een hondje bijhebben betekent ook gemakkelijker sociaal contact leggen, een kort praatje maken met je medemens of je onbekende of nieuwe buur.

Deze morgen ook weer een jonge dame gesproken, vergezeld van een heel mooie Bernard Senne, slechts 10 maanden oud, een prachtige combinatie : 1 + 1 wordt soms 3, zoals in dit geval waar de schoonheid op de 2 fronten duidelijk aanwezig waren....

De buurman, van op afstand reeds een gelukkig nieuwjaar wensend, toch aangenaam om te leven in een buurt waar de mens nog centraal staat, waar we elkaar nog een beetje in het 't oog kunnen houden, mogelijk soms wat kunnen helpen.

Sint-Pieter, een stuk van de Sint-Truiden, door sommige bestuursleden beschouwd als een 'quantité négligeable' door de meeste bewoners op handen gedragen. De samenhorigheid en de diversiteit van haar bewoners maakt deze wijk zo uniek en toch zo typisch het Sint-Truiden van weleer. Rechtdoor, rechtaan, geen doekjes, maar wel oprechte erkenning van elkaar. Zoals ik al eerder schreef, het is en blijft een dorp binnen de stad met nog een paar goede horecazaken waar kwaliteitsbeleving nog hoog staat. Zo mogen we De Bron onder leiding van Sabrina en Ken, terecht beschouwen als een van dé beste brasseries in onze stad, een warm contactpunt van sociale beleving waar op elk detail qua service wordt gelet.

De wijk evolueert, het wordt steeds meer een "place to be", ook voor jongere koppels die hier nog een huisje kunnen vinden om de eerste stappen van hun jonge volwassen leven vorm te geven en kindjes op de wereld te zetten,... Als men zou kunnen berekenen hoeveel spaarcentjes (en die van de bank) door haar bewoners in deze wijk wordt geïnvesteerd, men zou verstomd staan. Mooie kleinere woningen, sommigen nog met een tuintje, goed gelegen appartementen, kortom aanbod genoeg door de wissel van de oudere bewoner die wat meer zorg nodig heeft en wordt aangevuld door jonge mensen die hier nog kansen zien.

Als ons stadsbestuur nu ook eens haar ogen uitwrijft en eens berekent hoeveel belastingen die jonge krachten en investeringen de stad opleveren, dan zouden we misschien ook vuilbakken krijgen en een beter parkeerbeleid.
Het nieuwe Lago zwembad uitbesteden qua uitbating is qua kostenstructuur voor onze stad misschien best ok. Grote mystiek echter omtrent het al dan niet betalend maken van de grote parking aan de Lago, , wat vroeger een aangename parkeerbuffer was voor de bewoners van Sint-Pieter. We kunnen toch moeilijk onze auto's opplooien en in een rugzakje meenemen... De meeste woningen zijn inderdaad niet zo groot en hebben dikwijls geen eigen garage. Daarenboven zoeken de bezoekers van onze stad , zeker op zaterdag, onze marktdag, zich soms onnozel om hun vierwielig mobieltje kwijt te geraken. Stellen dat ze maar met het openbaar vervoer moeten komen, is een doekje dat te nat is om nog iets mee op te vegen....

Ik ben echt benieuwd of de bewoners van die ivoren toren nu eens een reactie willen geven. Het is geven en nemen hé : belastingen ontvangen van nieuwe bewoners betekent ook service leveren ! 

Op wandel bij Kerst 2021

 Kerstavond, 20u30, ons Tiba maakt het onderscheid niet, naar buiten dus, onze stad gaan 'bewandelen'. Doods, zelfs geen auto met een of andere "Johnny", alle horeca zaken zijn dicht geen wandelaars, niemand...

Ineens hoor ik muziek en bij het naderen van de Grote Markt zie ik een man tegen de gevel zitten, kort bij de Bnp Fortis bank, waarschijnlijk mét een kleine muziekinstallatie, in feite vrolijke muziek, hij wel met een nors gezicht... Het waarom van deze 1-mansactie is me niet duidelijk.

Terug naar huis, nergens hoor ik lawaai, geen feestjes op de Naamsesteenweg, nada, niente, alles in peis en vree zoals het betaamt.

Kerstdag, alle bakkers & winkels dicht, doodrustig onderweg, opnieuw Tiba die 's morgens de stad per se wil gaan verkennen. Ditmaal vergezeld van een sluierachtige regen, zonder paraplu zonder probleem nat na 10 minuten... Opnieuw niemand onderweg, hoe onwezenlijk stil zo'n stad kan zijn.

Zou het de geest van Jef Cleeren, onze oud-burgemeester, zijn die door de stad dwaalt ? Kerstnacht is hij gestorven, een man die Sint-Truiden toch wel op de kaart heeft gezet. Het was nog de tijd van het, soms drie-, dubbel parkeren, zaken regelen, alles in functie van de wens die de burger had.
Een anekdote hierbij die zijn persoonlijkheid kenmerkte : vele jaren geleden, een vriendin van ons woont in Alken en staat op de bus te wachten, richting Hasselt. Het moet gezegd, deze dame mocht nog gerust gezien en bekeken worden.

Opeens stopt er een auto. De chauffeur laat zijn venster zakken en stelt voor dat ze met hem mee kan rijden richting Hasselt. Zij weigert dit waarbij ze het antwoord krijgt, allei na, zje kent mich toch, ich ben Jef. Onze mooie dame kent Jef echter niet en is blijven wachten op haar bus. Kenmerkend voor Jef, dé man van het dienstbetoon, zijn leven draaide daarrond. Hij zal het ook hoogstwaarschijnlijk goed hebben bedoeld 😊

Zo'n volkse figuren gaan we niet meer mogen meemaken in de lokale politiek. Nu zijn het meer bewoners in hun toren, zoiets als "afstandsonderricht", helemaal in de trend van het huidig corona-onderwijs.... 

een  nonkel is vertrokken naar de eeuwige jachtvelden. 
Een tekstje om hem te  eren hoort daar zeker bij : 

 Kerstmis en Oud-Nieuw met een grote leegte.
 Er valt niets te vieren want Ivo is er niet meer bij.

Onze familie, een allegaartje van 11 nonkels en tantes, veel neven en nichten, een hecht gezelschap waar elkaars gezelschap een must is, heeft heel leuke momenten met Ivo mogen meemaken.

Een echte familieman, sterkhouder om de samenhorigheid tussen zijn broers en zussen echt hecht te houden. Zijn meter, mijn moeder, was voor hem een voorbeeld van het draagbaar maken van lichamelijk lijden. Zijn liefde voor haar was enorm en heeft haar zijn leven lang steeds opnieuw in beeld gebracht.

Ivo is altijd de vrolijke noot geweest bij zijn collega's van de spoorwegen. Ook daar was samenhorigheid een belangrijk punt voor hem.

Even tussendoor een vlug pintje of Duveltje moest kunnen, onder meer in de frituur bij Annick, waar hij regelmatig de opbeurende plaaggeest mocht zijn.

Ivo zijn leven was er een van dienstvaardigheid in zijn uitgebreid netwerk, steeds bereid om bijvoorbeeld kippen te slachten, zaken te verhuizen, steeds helpen, de mens stond bij hem centraal.

Hij heeft de laatste jaren erg moedig gevochten tegen de aftakeling van zijn lichaam. Zijn geest bleef helder tot zijn laatste momenten in deze wereld. Zijn gezin en zijn familie hebben 'm bijgestaan in deze laatste etappe van zijn leven. Herinneringen ophalen, samen lachen en ook nog steeds plagen, goedbedoeld, een sterke geest, guitig en slim.

We gaan 'm sterk missen. Hij blijft verder leven tussen ons, hij blijft een nonkel uit de duizend.

Het ga je goed beste nonkel Ivo, doe de groeten aan je broers en zussen in het hiernamaals die nu voor eeuwig bij jou zullen zijn !

Eric 

Mijn nieuwjaarsbrief voor  mijn stadsgenoten... 

 Rijmen en dichten is het niet geworden....

Een gevulde Kerststal met als figuranten onze lokale politiek, zou echt mooi zijn, van heinde en ver veel volk lokken (goed voor onze horeca) ! Ik vrees dat het echter in de verbeelding van onze Bernard zal blijven steken...

Ik heb zo wat zitten denken over 2021, een jaar dat veel verwachtingen inhield maar toch nog in een verdoken mini-lockdown zal eindigen.

We waren heel stilletjes begonnen, een oud-nieuw 2020-2021 met geen vuurwerk, geen stevige knuffels, geen dikke pinten, een beetje champagne, ... kortom niet om echt over naar huis te schrijven.

Voorzichtig terug aan het werk, masker steeds in aanslag, schrik van de medeburger die ons misschien zou kunnen besmetten. Een beslissing van de Raad van State over de energiemeters gooide roet in het eten van veel inwoners : de afrekening voor het elektriciteitsverbruik kwam bij ons in april binnen, een opdoffer van jewelste ! Waarom moeten wij als Vlamingen een strenger statuut krijgen dan de andere Belgen die in alle grote vrijheid hun energieverbruik kunnen regelen.. Een heel dikke vuist in de zakken maken, dat is alles wat we kunnen. Opstandigheid tussen onze 2 oren, daar houdt het mee op. Beroepshalve kwam ik deze opgekropte woede tegen bij veel huisgezinnen, ... machteloos als we als burger zijn met deze Vlaamse regering, zinnend op weerwraak, misschien ooit kan het, misschien ook nooit...

Onze stad werd opgeschrikt door een overijverige burgemeester die nu alle nieuwjaar conferences siert. Zo blijven we toch maar in het nationaal nieuws hé. Alle middelen zijn interessant om onze mooie stad in the picture te zetten. Toegegeven, Sint-Truin is aangenaam, voor verbetering vatbaar, maar waar niet ? We hebben vriendelijke winkeliers, goede chef-koks in diverse restaurants, de klinkers van sommige straten liggen soms wel eens schots en scheef, maar ja,.. als we de voeten oplichten gaan we niet struikelen hierover. Wie is perfect hé ?

We kunnen onze stad nog mooier maken, nog meer volk lokken door dringend iets te doen aan de leegstand in de winkelstraten. Ik heb in de loop van dit jaar hieromtrent reeds enkele ideeën gelanceerd. Hasselt is ondertussen gestart met een 'lekkerbekken markt', kan perfect ook bij ons werken.

Graag wens ik al mijn lezers, onze lokale politiekers van alle kleuren en natuurlijk alle volgers van onze, door ons beminde en door andere verguisde Trudocs van harte een heerlijk en fijn 2022, een jaar met maar een beetje virusjes, fijne ontmoetingen, hopelijk terug dikke knuffels en hartstochtelijke kussen en natuurlijk een super goede gezondheid ! Ich zien oeg gein 😊😊

Eric 

De Bron werd een bron in  mensenkennis !

Vrouwen en mannen, het zijn toch dikwijls 2 verschillende werelden... Eigenlijk ongelooflijk dat, bij de conceptie, dat zaadje en dat eitje uniform zijn en dat die foetus een aanpassing meemaakt wat de wereld constant verandert en ook nodig heeft.

Een bezoekje aan mijn geliefd terras aan de Naamse Vest leert me veel :
Mannen zoeken soms excuses om naar hun geliefde stamkroeg te kunnen gaan. Op te ruimen tuinspullen moeten dus dringend naar het containerpark, de hond heeft een grotere en uitgebreidere wandeling nodig. Ondertussen is dat hondje zowat de meest bekende gast in dat stamcafé en wordt aardig verwend met koekjes en héél veel aandacht. Die ballon gaat dus op zolang die eega ook eens meekomt naar het leukste café en ziet dat hun hondje er zeer goed onthaald wordt... Ego van de man dus aangepast, weg, hij blijft achter met een bijna lege doos qua imago tov zijn madame ☹

Die lieve echtgenote nadert dan de pensioenleeftijd en gaat van een regime van 40 jaar grote afwezigheid naar een 'altijd thuis zijn' in de gezinswoning. Dat dit gaat leiden tot conflicten is een logisch gevolg. De vrijheid van even weg te schieten, maar één Duveltje genieten en terug naar huis, ... het zit er bijna niet meer in voor de man des huizes.

Omgekeerd gebeurt ook, dit zeker in het vroeger patroon waar moeder aan de haard zat te werken en het ventje grote sier kon maken tijdens zijn beroepsleven. Zijn pensioenleeftijd is er en hij valt in een sociaal gat : veel minder contacten, veel minder vrijheid, zijn bezigheden zijn voor een stuk verdwenen. Taken en regelingen die reeds meer dan 40 jaar goed liepen, gaan ineens een nieuwe wending krijgen. Conflicten, depressieve toestanden voor de een en ongeloof bij de andere partij...

Het moet niet altijd leiden tot een lang en pijnlijk oorlogstafereel, het wordt een kwestie van evenwicht te zoeken maar het is niet altijd een simpele boodschap om te verkondigen.

Als ik zo in de stad wandel, samen met ons Tiba, zie ik veel mensen die in een volgens mij raar wereldje hun leven slijten : dat masker schermt hen af, niet alleen van dat c-virusje, maar ook zichzelf van hun omgeving. Ze lopen 'verzuurd' rond, zoeken geen sociaal contact, kijken angstig rond, alle medeburgers zijn potentiële 'besmetters'. De teentjes worden extra lang, de lontjes worden heel kort, ocharme de zelfstandige handelaar in onze vurige stede die dat type van mensen moet helpen.

Wachtend bij de slager, bij de bakker, even praten met de mensen en veel frustaties komen los : onzekerheid is de bron van veel ongeluk. Nationale en lokale besturen doet tegenwoordig niets meer goed, althans in de ogen van de meeste burgers.
Afdalen van hun ivoren toren kan de burger ondersteunen. Een bestuur dat creatief contact heeft met haar of zijn burgers gaat scoren, ook op lange termijn. Mensen hebben nood aan sterke leiders, zeker in deze ongekende crisissituatie. Er zijn in het verleden natuurlijk goede initiatieven genomen door ons bestuur, die ook geapprecieerd worden door de burger. De opvolging ervan, bijkomende impulsen geven, daar zit het verschil volgens mij.

Ocharme onze politiekers, een olifantenvel hebben is de eerste vereiste op hun curriculum vitae als ze willen gaan besturen. Niet iedereen gegeven, goede intenties zijn spijtig genoeg niet voldoende om te slagen. 

2 begrafenissen  op 1 week, 

2 teveel voor mij, was me dat een concentratie van emotie, wakker worden van het leed van andere mensen,....

Eerst John, mijn goede wijnvriend, een golflengte-genoot, heerlijk om met hem te kunnen praten over wijn en gastronomie. Onverwachts, heel goed voor hemzelf, is 'm vertrokken naar de eeuwige jachtvelden. Hij is er zich waarschijnlijk niet van bewust geweest. Akelig voor zijn lieve echtgenote die 'm zo heeft moeten vinden. Het is een sterke vrouw en hopelijk gaat ze toch nog iets kunnen genieten van haar verder leven.

Dan Jos, niet onverwachts maar toch veel sneller als ik had gedacht, een toffe ex-collega, ook een 'geestesgenoot', iemand waar ik dikwijls dezelfde toonladder mee kon praten (niet zingen)... Een vechter, een strijder tegen die oneerlijke kanker, niet willen opgeven. Zijn trouwe herder was een paar maanden voor hem reeds vertrokken naar de hondenhemel, zijn vrouwtje en dochters hebben Jos naar best vermogen bijgestaan tot zijn laatste moment., voor zover dat lukt met die overlast in het ziekenhuis.

Het schrijven laat me gelukkig toe emoties een plaats te geven waardoor ik voor de 2 erediensten werd uitgenodigd om mijn tekstje te komen voorlezen. Het gaf me een grote verbondenheid bij het afscheid nemen van deze 2 monumenten.

Verblijven in een kliniek, anders ook van 'moeten', momenteel echt geen zegen om mee te maken. Voor de verzorgers een ramp en voor de rest een gemixte puinhoop van complicaties en het gevolg van ongedisciplineerd gedrag van onze medeburgers. De statistieken zijn duidelijk maar worden verholen getoond, de onderliggende geheime krachten trotserend. Wat een overlast ten gevolge van fake-news en andere.

Namiddag wat shopping gedaan in onze vurige stede, een bloesje voor het vrouwtje, wat scheermesjes aan 'Black Friday-prijs', was het goedkoper, we zullen het niet echt weten.

Een frisse Chimay tripel van het vat bij Sabrina & Ken gaf me na het diner thuis terug een kick om de normale gang van het leven verder te zetten. Verhalen aanhoren van mijn dappere genieters van de goede sigaren,... De buurman, samen met zijn vrouwtje, hij niets te zeggen, zij nippend aan een Tönissteiner citroen, moet meeluisteren naar de verhalen van de rest van het gezelschap waarvan er 4 zaterdagavond naar de hoofdkerk gaan, de mis gaan volgen om daarna te komen genieten van het gezellig terras van De Bron, een fris biertje, een glas wijn, ... de roddels komen iets handiger los en compenseren hun gebed met het Oneindige. Tiba werd ondertussen uitgebreid geaaid door een lieve dame die naast me zat, genieten dat ze beiden deden, tof om te zien.

Heerlijk zo tussen de kameraden te kunnen zitten, geen sporen meer van eenzaamheid , veel klankbord, opgewekte mensen die er het beste proberen van te maken, elk op hun manier. 

Afscheid van  onze collega Jos

Jos, onze collega-lesgever bij Syntra Hasselt is niet meer.

Een horeca-man in hart en nieren, overtuigd van het feit dat de liefde van de mensen zijn oorsprong vindt in een fijn smaakgevoel. Dankzij Syntra Hasselt hebben we Jos leren kennen. We zochten een collega die recht door zee als collega onze studenten kon helpen hen het juiste pad te kiezen.

Jos, een rots in de branding voor zijn cursisten, dé toeverlaat om extra juridisch advies aan te vragen, steevast klaar om zij die iets vragen, zeker te gaan helpen om te zoeken naar juiste oplossingen.

Jos, ook een man van principes, recht door zee, geen omwegen, geen gebakken zoete koek, regels die er zijn om te volgen. Niet meegaan kon leiden tot woorden, waarbij Jos nooit op de man speelde maar altijd een consequent beeld kon scheppen. Het beste voor zijn cursist, waarbij de toekomstige zekerheid heel belangrijk was.

Jos, de chocolatier, de gastheer, die samen met zijn toeverlaat Marleen, graag zijn gasten verwenden in een mooie setting waar rust en genot de scepter zwaaiden.

Jos, je hebt ons verlaten de dag dat onze cursisten opnieuw naar de horecabeurs in Gent mochten, jouw project, jouw extra 'touch' van onze cursus kleinschalig logies. Wij, maar ook Horeca Vlaanderen, zullen je eeuwig dankbaar zijn voor je bezieling en je ambassadeurschap.

Jos, je was meer dan een collega, je blijft een vriend voor het leven.

Alex & Eric 

Dirk bakt (een tijdje) niet meer...

 

Hopelijk tijdelijk afscheid van een stadsicoon... Facebook, het smoelenboek dus, geeft veel info en dikwijls ook emoties weer. Sommige berichten doen me schrikken en ook hopen dat ze niet waar zijn. Deze week zag ik het bericht dat Patissier Dirk Janssen van de gelijknamige patisseriezaak wegens fysische klachten tijdelijk moet stoppen met zijn bakkerij-patisserie. Een schok die nog aardig nazindert bij alle liefhebbers van die echte 'pistolet', verfijnde patisserie, seizoen specialiteiten en niet te vergeten ... de bokkepootjes.

Hij is ondertussen geopereerd, gelukkig mét succes : nu maar hopen dat ze de zaak terug kunnen openen begin van volgend jaar. Ik wens Dirk van harte een verdiende rust en een spoedig herstel! Zaterdagavond onze Vurige Stede gaan bezoeken, opnieuw een poging om nieuwe dingen te ontdekken tijdens Sint-Truiden By Lights. Er was redelijk veel volk onderweg, toeristen van ver en kortbij, weinig bekende gezichten gezien. Heel veel was er ook niet te zien tijdens deze tocht van 5 km. Medewerkers met goede bedoelingen, sommige met 2 maten en 2 gewichten: de kerk van het Begijnhof werd bewaakt door een man die wilde dat ik ons Tiba droeg om binnen te gaan. Ik laat onze hartendief bij het vrouwke om toch binnenkant eens te gaan ontdekken. Het eerste wat ik tegenkom is een hond aan de leiband! Begrijpen wie begrijpen kan... De volgende kerk was het net het omgekeerde: ik dacht dus dat hondjes niet welkom waren en daar kwam een vriendelijke dame naar ons Tiba toe om ons echt uit te nodigen haar mee binnen te nemen... De lichtartiesten aan de Academiezaal waren dan weer een echte verademing waar mijn vrouwke en ik de enige toeschouwers waren op dat moment. Ze kregen van ons een verdiend applaus!


Ondertussen op het terras van de Bron

Het terras van De Bron was té verleidelijk om niet te gaan verpozen op de terugweg naar huis. De mannen met de fijne sigaren waren present, de kameraden van Albert (die van de vastgelopen lift), een van mijn buurmannen, kortom een aflevering van Thuis of Familie in het echt! Verhalen over de corona - maatregelen, het aantal niet gevaccineerde op intensieve zorgen, het over één kam scheren van alle burgers, hen mee bestraffen door, tot nu nog relatief, 'zachte' maatregelen.


Uitlaatklep

Wat blijkbaar ook zwaar ligt bij veel mensen is de afstandelijkheid bij sommige burgers: er kan geen vriendelijkheid meer zijn, ze zijn veel minder tevreden en werken hun frustraties uit op de anderen. Geen fijn gevoel voor velen, voor sommigen dus een uitlaatklep, voor velen een ergernis. Ze winnen niets met hun 'bokkigheid', samen dat beestje verslaan is dé enige boodschap die telt !



John is niet meer... 

Een telefoontje op 19 november, hij is niet meer, John wordt een omgedraaide bladzijde in dat groot levensboek.

Een levensgenieter, de laatste jaren levend op zijn eiland, genietend van het zorgend gezelschap van zijn lieve echtgenote, zijn toeverlaat, zijn alles. Het uitzicht op de vrijlopende reetjes in de weilanden was een genot voor John, hij die nu gevangen zat in zijn eigen lichaam....

Een briljante geest, hoog intelligente kennis van wijn en gastronomie. Een encyclopedie die nu verdwenen is. Al die kennis bestaat nog, versnipperd in het geheugen van veel wijnliefhebbers maar niet meer in de verzamelende geest van John, dé referentie als het ging over Bourgogne en Champagne.

Zijn kennis, zijn leiderschap soms gedwarsboomd door zijn emotie, zijn omgeving begreep 'm niet altijd. Een heel gevoelige man, fier en de laatste jaren weggestoken achter zijn grote tafel met mooi gesorteerde boeken en tijdschriften over wijn en gastronomie. Het verschil tussen zijn helderheid van geest en de aftakeling van zijn lichaam was voor John een zware frustratie. Fier als hij was, kwam dit niet gauw ter sprake.

Hij was een echte netwerker, kende ook enorm veel mensen, had nog briljante ideeën, heeft niet eraan gedacht dat hij zo onverwacht moest vertrekken naar dat oneindige, een wereld waarin hij wel nog geloofde. Gelukkig is hij bespaard gebleven van een strijd en is zijn verhuis naar de eeuwige jachtvelden kunnen passeren als een passage, ... gelijk een bijna leeg glas champagne, de laatste belletjes vluchtend, weg naar de eeuwigheid.

Rust uit beste John, je blijft verder leven in onze gedachten.

Eric 

Niet betaalde extra  politie in  Sint-Truiden

Onze politiediensten worden sedert deze week uitgebreid door een honderdtal 'horeca-mensen'. De nieuwe regels zorgen voor een intense controle of de mogelijke klant 'groen' of niet scoort.

Oudere mensen zonder gsm en die geen papieren Covid Safe Ticket (CST) hebben, kunnen dus nu geen koffie gaan drinken, TENZIJ ze op terras blijven en GEEN pipi moeten gaan doen.

Mensen die toevallig hun gsm vergeten zijn, of dat ding valt zonder batterij-voeding : je blijft op je honger of dorst en goesting zitten, forget it, binnen in de zaak geen koffie, geen pint, nada, niets, terug naar huis. Op terras, al dan niet verwarmd, mag het dan weer wel, doch zonder de pipi, dus NIET naar binnen...

Vandaag een groepje van 6 personen, ze bieden zich aan om samen koffie te gaan drinken in een nieuwe zaak in onze Vurige Stede. De medewerker vraagt hun CST, 2 van de 6 hebben dat niet... Héél vervelend, minimum 6, waarschijnlijk 12 consumpties, op de helling. Ze draaien zich om en gaan naar de concurrentie er tegenover, waar ze WEL binnen mogen. Begrijpen wie begrijpen kan : de boetes zijn niet mals, noch voor de burger maar zeker ook voor de horeca-uitbater. Collegialiteit is dus ver zoek : een horeca-uitbater die zegt dat 'm het niet weet, och neen, zoveel sukkelaars gaat men niet vinden binnen de Truiense horeca !

De regeltjes zijn er, je kan er vragen over stellen, ze zijn echter niet uitgevonden om de mensen te plagen, maar wel degelijk opdat er een voordeel achter zit : dat verdomd virus moet weg, punt...

Daar begrijp ik onze politiekers wel, mensen houden logischerwijze niet van extra regels, ik trouwens ook niet : vervelend om je vrijheid te zien beperken. Je hebt echter maar vrijheid als je iemand anders zijn vrijheid niet gaat belemmeren. DAT vergeten veel mensen, wat egocentrisch denken en het is van datte hé.

De cafébaas en zijn of haar personeel dragen altijd een masker. Doorgaans doen ze dat graag gezien het henzelf ook gaat beschermen, hopen ze toch... Eens gescand doet de klant in de zaak echter waar 'm goesting in heeft : naar het toilet, een babbeltje met de dame aan de andere tafel, iets gaan halen aan de toog, tout est permis.

Ik begrijp de opstandigheid van de burger volkomen : 50 % van de mensen op intensieve zijn niet -gevaccineerden. De anderen zijn doorgaans weliswaar gevaccineerde mensen maar met complicaties, ocharme mensen die sowieso al aangetast zijn door andere ziektes en ongemakken. Ik begrijp ook de (onderhuidse) opstandigheid van het verplegend personeel : ze vechten al zo goed als bijna 2 jaar tegen dat virus en krijgen steeds meer rare gevallen op hun afdelingen. Ik begrijp dus ook de houding van bepaalde ziekenhuizen die geen voorkeur meer willen geven aan dat corona-gebeuren.

Dat c-ding is een 'tweesplit' en gaat de verhoudingen tussen de burgers verstoren, wat kan leiden tot ruzie, tot strijd, zelfs one 2 one gevechten. Spannend maar niet leuk voor de burger die betrokken raakt bij deze discussie... 

een echte Zuiderse markt bij ons  in Sint-Truiden

We stonden weer in de rij, doorgaans een happening van de zondagmorgen, Tiba en ik rustig aan het wachten, zij op haar snoepje en ik op die lekkere broodjes, pure verwennerij voor de rustdag lekker te starten. Bediening door de 3 lieve dames van onze Dirk, een traag werkend internet maakte de wachtrij echter extra lang. Betalen met een plastiek kaartje, de shopping kaart laten inlezen, ... kortom wachten, wachten,...

De rij was dus extreem lang vandaag, Het Bretoentje werd geflankeerd door stille mensen, ook geduldig aanschuiven om achteraf hun smaakpapillen te laten genieten. Het was stil, héél stil, maskers dus terug op, iedereen weggestoken achter een stukje stof, hét alibi om niets te moeten zeggen. Heeft het te maken met het nakend Allerzielen ? De sfeer had veel weg van een begrafenis rij,

De uitkijk op de Galerie Astrid maakt een mens dan ook niet echt vrolijker : een lelijk gebouw, aluminium ramen van de 1ste generatie, zo goed als leeg, enkel gemakkelijk om snel en droog aan de andere kant van de stad te geraken.

Mijn bedenking van een paar weken geleden om meer genotswinkels in het centrum van onze Vurige Stede kwam terug naar boven : ik zag het ineens helemaal zitten : ik zag de binnenmarkten van de zuiderse steden hier plaatsvinden in die nu akelige Galerie. Stel je voor, een verfijnde slagerij met zitgelegenheid om dat speciaal stukje vlees rustig te verorberen. Daarnaast de vishandel - traiteur, de geur van vers gebakken vis zat reeds in mijn neus, iets verder de geur van gerookte hammen, verse boudin-worsten, wat luxe-eten, die zucht naar genot waarbij een echt goed glas (Haspengouwse) wijn niet mag ontbreken. Het Stella - café op de hoek is er reeds. Ligt er nu wat verweesd bij maar zou een écht sluitstuk kunnen zijn in zo'n gevulde eetmarkt, een rustpunt voor de shoppers die daar even kunnen uitblazen om bij te praten, om mensen te zien.

Dé vraag is natuurlijk hoe dit zou moeten georganiseerd worden. Ik ben ervan overtuigd dat ons stadsbestuur er alle belang bij heeft de verpaupering van gebouwen tegen te gaan en hiervan dringend werk moet maken. Politiekers willen steeds de volgende verkiezingen nog meedoen en zeker nog veel stemmetjes ronselen. Dit zou nu een item zijn dat hun toekomst veilig kan stellen, de stad beter maken, meer mensen aantrekken, de 'commerce' laten draaien (goed voor de belastingen). Voor iedereen leuker dus !

Ruikt je nu ook reeds de verse hespen en dat gebakken stukje runds ?     

Onvoorstelbaar  gedrag... 

30 10 2021

 Sommige dagen kunnen ineens zo onvoorspelbaar worden. Ik had vrijdag mijn agenda geblokkeerd voor specifieke afspraken die door omstandigheden niet zijn doorgegaan. Gevolg : een dag vrij, geen stress, geen 'rendez-vous' om af te werken !

Tiba en ik 's morgens vertrokken voor een uitgebreide wandeling rondom het nieuw zwembad, dan de Veisder op, weinig of geen mensen gezien,... Het was ook wel frisjes en had dan ook de rits van mijn jas goed dichtgetrokken. Tiba op ontdekkingstocht naar de achtergelaten sporen van andere hondjes, ze vindt dat gewoon geweldig !

Offertes maken dan maar de ganse voormiddag, het moest toch gebeuren, wat gedaan is, moet ik niet meer verder onthouden.
Namiddag mijn compagnon de route opgezocht en samen een klein 40 km gaan fietsen. Veel wind, redelijk wat hellingen, ... dus goed voor de training van de fysiek. Onderweg een verpozing gevonden, met toch wel een teleurstellende bediening van een dame die een café runt maar blijkbaar niets van bier kent : er lang geen bierkaart en ik vroeg naar een tripel maar kreeg een naar zeep smakend blond bier van een Limburgse brouwerij, een bokaal als drinkbeker, ... neen, een kelk die ik geen 2de keer meer ga ledigen !

Mijn fietskameraad, ook wijnvriend, ook vertrouwenspersoon, een toffe pé dus, zijn dan 's avonds, samen met onze madammen, het opgelopen 'smaakleed' gaan compenseren met een paar Paix Dieu bokalen, vers getapt in De Statie in Wilderen. Drinken scherpt de honger wat aan, wat we konden bevredigen door een keuze te maken na een blik op de uitgebreide eetkaart. De geserveerde kipragout was dan echt wel de moeite waard. Dat vrouwtje in de keuken, in feite de zaakvoerder van dit etablissement, is een chef die haar vak kent. Daar mogen we in onze vurige stede fier op zijn !

Paix Dieu, de vrede van God, geeft een lichte roes, een moment van glorie en het vergeten van de dagelijkse beslommeringen, de limiet van heerlijk wegzinken in ontboezemingen zonder zat te zijn, een heerlijk gevoel dat bovendien de smaakpapillen streelt.

We moeten onze limieten natuurlijk kennen, alcohol is een duiveltje dat soms verder kruipt dan nodig. Dat grensje ontdekken en dan die lichte fijne roes van genot, ... heerlijk ! 

zondagmorgen  31 10 2021

 We stonden weer in de rij, doorgaans een happening van de zondagmorgen, Tiba en ik rustig aan het wachten, zij op haar snoepje en ik op die lekkere broodjes, pure verwennerij voor de rustdag lekker te starten. Bediening door de 3 lieve dames van onze Dirk, een traag werkend internet maakte de wachtrij echter extra lang. Betalen met een plastiek kaartje, de shopping kaart laten inlezen, ... kortom wachten, wachten,...

De rij was dus extreem lang vandaag, Het Bretoentje werd geflankeerd door stille mensen, ook geduldig aanschuiven om achteraf hun smaakpapillen te laten genieten. Het was stil, héél stil, maskers dus terug op, iedereen weggestoken achter een stukje stof, hét alibi om niets te moeten zeggen. Heeft het te maken met het nakend Allerzielen ? De sfeer had veel weg van een begrafenis rij,

De uitkijk op de Galerie Astrid maakt een mens dan ook niet echt vrolijker : een lelijk gebouw, aluminium ramen van de 1ste generatie, zo goed als leeg, enkel gemakkelijk om snel en droog aan de andere kant van de stad te geraken.

Mijn bedenking van een paar weken geleden om meer genotswinkels in het centrum van onze Vurige Stede kwam terug naar boven : ik zag het ineens helemaal zitten : ik zag de binnenmarkten van de zuiderse steden hier plaatsvinden in die nu akelige Galerie. Stel je voor, een verfijnde slagerij met zitgelegenheid om dat speciaal stukje vlees rustig te verorberen. Daarnaast de vishandel - traiteur, de geur van vers gebakken vis zat reeds in mijn neus, iets verder de geur van gerookte hammen, verse boudin-worsten, wat luxe-eten, die zucht naar genot waarbij een echt goed glas (Haspengouwse) wijn niet mag ontbreken. Het Stella - café op de hoek is er reeds. Ligt er nu wat verweesd bij maar zou een écht sluitstuk kunnen zijn in zo'n gevulde eetmarkt, een rustpunt voor de shoppers die daar even kunnen uitblazen om bij te praten, om mensen te zien.

Dé vraag is natuurlijk hoe dit zou moeten georganiseerd worden. Ik ben ervan overtuigd dat ons stadsbestuur er alle belang bij heeft de verpaupering van gebouwen tegen te gaan en hiervan dringend werk moet maken. Politiekers willen steeds de volgende verkiezingen nog meedoen en zeker nog veel stemmetjes ronselen. Dit zou nu een item zijn dat hun toekomst veilig kan stellen, de stad beter maken, meer mensen aantrekken, de 'commerce' laten draaien (goed voor de belastingen). Voor iedereen leuker dus !

Ruikt je nu ook reeds de verse hespen en dat gebakken stukje runds ?     

To be of not to be , that's the question...

William Skakespeare

Het is een pertinente vraagstelling bij de burger, maar dan met de nuance van ik ben wel of niet 2 x geprikt tegen het c-tje.

De situatie momenteel is echt wel weer eens het bewijs van het 'sparen van het sop' door onze nationale politiekers. De mensen, tot en met sommige burgemeesters beginnen zich echter te roeren en vragen om de nodige consequenties bij iedereen.

Marino Keulen van Lanaken stelt dat er geen paniek moet gezaaid worden door wetenschappers, medische mensen en sommige politiekers. Hij heeft gelijk voor zover zijn burgers ook consequent zijn in hun gedrag.

Een voorbeeld maakt dit duidelijk :

2 weken geleden naar het C.C. De Bogaard bij ons in Sint-Truiden geweest, een voorstelling van "De Mentalist" meegenoten, heerlijk, fantastisch, fijne humor en spitsvondigheid. Eén domper op de feestvreugde : NIEMAND van de organisatie vroeg ons te bewijzen dat we ingeënt waren, geen covid-pass nodig... Meer dan 200 mensen in één zaal, elleboog tegen elleboog, .. Ok, men volgt de regels op dat moment maar het was echt niet verantwoord.

Het onverantwoord gedrag van mensen die zich BEWUST niet laten prikken en zich zonder enige controle toch mengen in het openbaar leven, zo lopen er gegarandeerd tussen en zijn dus inderdaad echte tijdbommen om andere burgers aan te tasten. Al ben je geprikt, je kan nog ziek worden hé. Doorgaans minder erg, wat griepachtige symptomen, die we in dit seizoen toch zullen moeten ondergaan.

Zolang niet alle kinderen zijn geprikt, gaat het virus zich verspreiden. Het overgroot deel van de kindjes worden echter niet ziek. Als de symptomen bij de volwassenen die ze hebben aangetast, niet erg zijn, gaan er weinig mensen op de intensieve belanden, of nog slechter, zouden verhuizen naar de eeuwige jachtvelden.

Het is altijd de bedoeling geweest de overlast in de zorg te voorkomen. Volkomen terecht : die mensen werken zich sedert maart 2020 reeds te pletter om, inderdaad mensen met pech, maar tegenwoordig ook veel mensen te behandelen die bewust het risico nemen.

Persoonlijk ben ik echt voorstander van de Franse manier van aanpak : op terras, op café, in het restaurant, theater, feestje, ... geen corona pass, gewoon niet binnen. Mijn madame, Tiba en ik zijn pas in Normandië geweest en overal was er die vraag, dit zonder enig protest van de bezoekers van het etablissement. Voor de mensen van de horeca is het extra werk, ok, maar ze geven hun klanten ook de zekerheid in een 'veilige cocoon' in hun zaak dus, ten volle mogen genieten van gezelligheid, sfeer,... Als het aangenaam toeven is, wordt de portemonnee open getrokken, dus omzetmatig een goede zaak voor de horecabaas !

Als we dat logisch denken niet gaan toepassen gaan we iedereen, die de moeite gedaan heeft zich te laten prikken, opnieuw opzadelen met een quarantaine of andere beperkingen.

Ik wil, dus zoals zoveel mensen, NIET opdraaien voor het egoïstisch gedrag van sommigen, zogezegd onder het mom van de VRIJHEID van handelen. Zij zijn bezig de boel te verpesten. Blijkbaar zijn meer dan de helft van de patiënten op intensieve zorg, mensen die niet gevaccineerd zijn !
Ik zou ze trouwens zelf laten opdraaien voor de kost van hun medisch dossier bij een opname. Zich niet laten prikken getuigt van geen burgerzin en kent geen enkele reden om het te weigeren. Eender welke godsdienst - overtuiging, afkomst, oud, jong, zwanger of niet, man, vrouw, kind,... iedereen een prikje of 2, misschien 3. Tegen de pokken hebben we er toch ook allemaal een gekregen !

Dan moeten we nog niet denken aan de overheidssteun die ooit zal moeten terugbetaald worden. Zij die gaan werken en hun bijdragen leveren aan de staatskas zullen deze kost mogen dragen. Aan ons dus om de medeburger die toch niet wil meewerken, met aandrang te duiden op hun verschrikkelijke verantwoordelijkheid in dit verhaal. 

Ziek worden in deze periode van het jaar krijgt zo'n verdacht tintje,...

donderdag 21 10 21

 Ziek worden in deze periode van het jaar krijgt zo'n 'verdacht tintje'....

Actief bezig zijn, mogelijke klanten bezoeken kilometers vreten, genieten van mijn Alfaatje. Het is genieten van de dag, is sociale contacten toevoegen en consumeren, bezigheden die een dag voorbij doen snellen zonder dat men het beseft.

Zaterdagvoormiddag een prospect gaan bezoeken in Wallonië, wat verblind door de zon en ja,... wat nog nooit was gebeurd, passeert in een oogwenk : een metalen korf met stenen bij haar op de inrit werd dé vijand van de carrosserie met diepe krassen en een gescheurde bumper als gevolg. Wat intern vloeken, de schade bij de klant opmeten en haar geruststellen. Niet leuk om daarna een advies gaan te bespreken. Gelukkig was ze begripvol en heeft ze de bon uiteindelijk getekend.

Zondag, een vervelend hoestje, wat grieperig gevoel, pijn in de rug,... dokter Google even nakijken en ja, zijn het dé symptomen ?
Maandag, doordoen is ons ingeprent, wat sukkelen, wat sleuren, wat vechten tegen het gezond verstand wat zegt dat het beter zou zijn wat rust in te bouwen. Neen dus, verder doen, gaan les geven, hoesten, microben verspreiden, plichtsbewust gedrag voor de werkgever, slecht gedrag van mij ten opzichte van mijn cursisten...

Dinsdag, blijven sleuren en uiteindelijk 's avonds moeten toegeven dat de energie op is, gedaan met vechten tegen het beeld dat we maar steeds moeten presteren en niemand mogen teleurstellen.

Uiteindelijk op woensdag mijn opperbeste huisarts, de Patrick, gaan opzoeken. Op het moment in zijn consultatieruimte dat ik mijn verhaal vertel, komt een gemengd beeld naar boven : enerzijds een verlichting om het te kunnen delen en een oplossing te krijgen, anderzijds een schuldgevoel dat het toch allemaal zo erg niet is om dus niet te werken...

De vaderlijke Patrick stelt dat het beter is een paar dagen rust te nemen, uiteindelijk toegeven aan de redelijkheid. Afspraken laten aanpassen, een heel gedoe, overlast voor de collega's om dit te regelen.

Medicatie, slecht slapen, hoesten, alles van een doodgewone bronchitis, meer is het niet. Eigenlijk niets in vergelijking met wat veel medeburgers moeten meemaken.

Zo'n een beetje kleinzielig zijn, het kan deugd doen hé.

Prettige dag en hou het veilig ! 

De leegstand in onze stad 

Trudocs heeft een oplossing uitgewerkt ! 

Mijn geliefde  beenhouwer op onze markt

Weekend van de Klant 

Zaterdagmorgen, zoals we in feite altijd doen, trekken Tiba en ik naar de wekelijkse markt in onze Vurige Stede. Een paar lege plekken, de aangekondigde regen misschien ? In elk geval was het droog, niet te koud en Tiba in topvorm om haar obligate cadeaubrokjes zien vast te krijgen. De vriendelijke man met zijn dierenvoeding en -speeltjes, is het 1ste 'slachtoffer' dat verleid wordt : het eerste snoepje is binnen !

Frieda, de eitjesmadame, recent verhuisd van plaats op de markt, heeft een mindere dag precies maar bedenkt ons toch met een 'Schokobons'. Het vriendelijke meisje met haar bloesjes en rokjes is tegen 8u00 nog niet klaar met haar stand, een vast gegeven in feite... Onze slager uit het Brusselse is onze volgende stop.

Deze Brabanders komen al jaren naar onze markt, vorig jaar nog verkozen tot dé marktkramer van de week. Ze verdienen dit weekend zelf een extra pluim, ondanks het feit dat ze zelfs die klant-verwennerij vergeten waren. Onze Tiba wordt er elk weekend vergast op een lekker stuk bloedpens, wat ze super vindt, te zien aan de gretigheid van het binnenschrokken...

Van Mulders & Zonen, een geschiedenis op zich, een vader (François) die stopt met zijn klassieke slagerij in Wolvertem, maar onder impuls van zijn 2 zonen, zijn activiteiten als professionele slager herstart met een marktwagen. Het wordt een ander leven, met als surplus extra vroeg uit de veren te kruipen. Hij kopieert zijn vroeger sterk geapprecieerde kwaliteit naar zijn marktkraam wat nu soms lange wachtrijen oplevert op zaterdagvoormiddag. Yannick, zijn zoon, een flapuit en Kaatje, een schat van een meisje, hun onmisbare hulpkracht, bron van charme en vriendelijkheid, werkt als leerkracht in het onderwijs en tijdens de weekends voor deze 2 heren. Een onwaarschijnlijk team, hét voorbeeld van klantvriendelijkheid, waar geen extra cadeautjes nodig zijn om hun klanten te verwennen. Zelfgemaakte hespen en charcuterie, spek dat NIET uit de pan vliegt bij het bakken, kortom ik mag niet téveel pub maken anders wordt de wachtrij op zaterdag nog langer...

Onze lokale chefkok van Den Ambacht heeft hun kwaliteit ook ontdekt en is, zoals ik, een regelmatige klant bij deze toppers. Als het aanbod van sommige van onze vaste winkels en andere marktkramers ook op dit niveau zou draaien, krijgt onze stad een nog betere reputatie op het vlak van ons culinair aanbod. Er is zelfs een marktkramer-concurrent-slager die de werking van François en zijn team komt 'uitloeren'. Hij zou beter hun eigen kwaliteit wat omhoog trekken,... zou beter zijn voor iedereen in onze stad ! 

17 september 2021

onverwacht met extra vrouwen op stap ! 

 17 september, onze huwelijksverjaardag, reeds een hele tijd geleden wederzijds geringd en verbonden. Een struikje bloemen, iets lekker gaan gastronomen hoort daarbij. Vlaanderen zingt of niet, we gaan ervoor onze vurige stede uit te dagen ons een lekker dinertje te bezorgen.

De keuze valt op Den Ambacht, een ietwat verscholen restaurant in de Plankstraat, smalle gevel, geen schreeuwende reclame maar wel 2 charmante dames die ons onthalen. Reserveren voor 2 en onverwacht vergezeld door 2 vriendinnen extra, ook een manier om je huwelijksverjaardag te voorzien van 2 'getuigen' 😊

Het was niet de 1ste keer dat we hier kwamen, ook ons Tiba wordt er goed onthaald en deelt ongebreideld de nodige knuffels in het rond.

Dit oorspronkelijk visrestaurant heeft zich aangepast richting hapjesmenu, wat meer vrijheid geeft als eter : niet genoeg, bestel eenvoudig een gerechtje extra. De vrouwen (moeder en dochter) in de zaal, de mannen (schoonzoon & -pa) in de keuken, the new way, wat we tegenwoordig meer tegenkomen. Begonnen met verse garnaaltjes, zelf te pellen, supervers, heerlijk bij een lekker glas wijn met onverwachte combinaties qua druiven. De jonge bazin is trouwens een erg goede sommelier, een jonge dame met heel veel kennis en know how in die fascinerende wijnwereld.

Dan komen de overheerlijke taco's met rog, schitterende sushi, gebraiseerde iberico en geconfijte eend.

Den Ambacht staat in de top 5 van de Gault & Millau voor de Truiense restaurants. Welverdiende pluim voor deze jonge ondernemers !

Daarna de markt met een immens podium met lichtflitsen, bonnetjesboxen, plastieke pinten, veiligheid voor alles, ook aan de gratis inkom waar onze Covid-pas mét paspoort wordt gescand. Geeft een veilig gevoel, is het veilig, ... ik weet het niet. Wel een gevoel van een beschermde en bevrijdende actie na die 18 maanden van lock down en/of vrijwillige opsluiting. Veel mensen aanwezig die we niet kennen, opvallend veel jeugd, mooi gekleed, opvallend weinig lokale politieke tenoren, met uitzondering van onze sympathieke aangespoelde Nederlander die voor Groen mag zetelen in onze gemeenteraad.
Een politiek gezicht laten zien als het eens wat minder goed gaat met het imago kan wonderen verrichten. Zou ik als burger meer willen zien in feite... 

verandering van terras

 We hebben allemaal al eens een rustperiode nodig. Zo ook Sabke en Ken, de uitbaters van mijn geliefd terras & staminée.

Verweesd blijven we achter, goed begrijpend dat die rust noodzakelijk is, anderzijds achterblijvend in een leegte... Waar moeten we nu naartoe ? Wordt het een verplichte quarantaine zonder terras, ook wetende dat ze volgende week terug open zullen zijn ?

Sporten is gezond en zo ga ik al eens fietsen, samen met mijn 'compagnon de route', dit zowel in ons aller Haspengouw, maar ook aan de Maaskant en andere oorden in onze contreien.

Gisteren werden de heuvels van Haspengouw onveilig gemaakt, puffend omhoog, met snelheden tot 50 km per uur terug naar beneden, niet verantwoorde acties voor 60-plussers in feite.

Genieten was het wel : landschap, gesprekken over diverse leuke dingen des levens, kortom een namiddag die snel passeerde.

Afsluiten doen we met een 'vredes des Gods', een Paix Dieu dus, waarbij er in Sint-Truiden 2 ambassadeurs te vinden zijn die deze godendrank uit een vaatje kunnen tappen. Passender kan in feite niet : genieten van een bier met een goddelijke naam in het Elfde Gebod, proper getapt met een onberispelijke bediening door Filip en zijn lieve eega. Hun bruine jachthond kent de bezoekers, houdt ze af en toe gezelschap en vormt een prachtige voltooïng van hun 'Drievuldigheid'.

Heerlijk gerstenat uit een speciaal glas, het zachte doorsijpelen van die alcoholprikkels naar de hersens, wat koren vormt op de molen van intensere hersengedachten tijdens onze aangename gesprekken.

Een beetje verder zaten nog 2 mannen, ook toeverlaten en grote fans van Sabke en Ken hun uitbating. Ook ongetwijfeld verweesd op zoek naar vertier, gezelschap en een plaats om te genieten van hun exquise sigaren. Lotsverbondenheid, blij iemand te ontmoeten met dezelfde verzuchtingen en genotsbepaling.

Volgende week terug naar mijn geliefd terras, luisteren naar de medeburger, kijken hoe die momenten van de dag ankerpunten worden in die mensen hun dagelijks bestaan. 

Robert en zijn buur maken de stad  veel mooier

Een voorbeeld voor velen...

Onze vurige stede, gekend van de 'vitamine C in wording' in de weidse velden.
Het centrum van onze stad wordt daarentegen soms 'ontgroend' : bomen verdwijnen spoorloos of ondoordacht, andere zijn zogezegd ziek en moeten ook het onderspit delven.

Onze groendienst en externe bedrijven, in opdracht van, proberen de groene percelen in onze stad mooi te maken en te houden. Lukt soms erg goed, soms al eens iets minder. Na de afbouw van het personeelsbestand de voorbije jaren blijven er blijkbaar nog 3 teams over en dat voor een heel groot stuk te onderhouden grond, niet eenvoudig...

Als je op de Naamse vest wandelt, richting van de Brustempoort, wordt je blij verrast door mooie bloemen en planten die de beschermbakken van de lokale bomen aardig opfleuren. Ik heb me lang afgevraagd wie zich daarmee bezighoudt : prachtig onderhouden, geen sprietje onkruid, mooie composities, een zitbank die dan ook heel regelmatig wordt ingenomen door wandelaars die genieten van het uitzicht.

Blijkbaar is dit het recent levenswerk van Robert en zijn buren. Een eigen initiatief, zelf financieel gestart door mensen die het ook moeten doen met hun pensioentje... De stad heeft blijkbaar ingezien dat dat toch wel erg nuttig is, waardoor deze mensen nu een beetje geld krijgen om nieuwe plantjes te kopen. Op die manier blijft het initiatief bestaan.

Een praatje met Robert leert veel over de huidige mensen en hun gedrag. De tenen worden langer en langer en ocharme als de burgers zich ergens op betrapt voelen.... Hij gaf me het voorbeeld van een man met zijn hond. Het beestje deed zijn behoefte pal op een plantje. Als baasje heeft men toch een beetje 'sturing' op het gedrag van zijn huisdier. Neen, dat hondje zorgde zelfhandig voor de destructie van één van de plantjes. Toen onze groenridder vroeg om dit niet meer toe te laten, kreeg ie een bolwassing en argumenten, gaande van stadseigendom, openbaar domein,... kortom geen greintje respect voor het werk dat geleverd was.

Gelukkig laten Robert en zijn buren zich niet zo gemakkelijk uit hun lood slaan. Het is een initiatief dat echt navolging verdient.
Sommige stoepen in de stad zijn grasvelden van onkruid geworden. Het is toch een kleine moeite om die 5 of 6 lopende meter te onderhouden. Als iedereen voor zijn eigen woonst veegt is de straat proper hé. Het is aan ons als burger hierin iets te gaan ondernemen. De verantwoordelijke schepen kan natuurlijk hieromtrent impulsen geven, wat niet slecht zou zijn. Tot op heden hieromtrent nog niet veel gemerkt in feite... Het geven van gasboetes kan ook maar gaat op langere termijn alleen maar wrevel veroorzaken denk ik.

Dat onpersoonlijk gedrag vinden we ook terug in het stadsverkeer. Ik heb al diverse malen onze lezers attent gemaakt op het gevaar van het kruispunt op de Naamse Vest.
Waarschijnlijk heeft het te maken met de werken op de Schepen De Jonghstraat maar sedert diverse weken staan er verkeerslichten bij het binnenkomen van de stad via de Brustempoort. Ze blijven gelukkig op 'groen' staan maar niemand ziet momenteel het nut ervan in.

Ze staan er nu toch maar stroom te verstoken : zou het (als testcase) niet nuttig zijn ze te plaatsen op dat gevaarlijk kruispunt aan de apotheek van Ilse en het gezellig terras van Sabke en Ken ? Het moment dat er een wagen het terras verwoest door roekeloos rijgedrag is echt niet ondenkbaar. Ik zou me niet willen voorstellen dat Ilse of één van haar medewerksters worden aangereden achter hun pillenkasten. 

Een vrijdagmorgen... 

De morgen, wakker worden met een 'houten kop', de ogen nog moeilijk te gebruiken... een quote uit een bekend Nederlandstalig liedje... van toepassing deze eigenste ochtend...

Het gebeurt eigenlijk zelden of nooit dat ik me wat belabberd voel na een avondje stappen. Het was weer donderdagavond, in augustus hét moment van de week om kameraden en stadgenoten te ontmoeten.

We waren nochtans heel rustig begonnen en hadden ons laten verwennen in 'Den Ambacht', een kleiner restaurant in de Plankstraat, eigenlijk een familiebedrijf waar de dochter de plak zwaait in de zaal, bijgestaan door haar sympathieke mama. De keuken is daar een mannenzaak met de schoonzoon aan het fornuis, met zijn schoonpapa als volwaardig assistent. Hun creativiteit en smaakzin dient om de gasten te verwennen. Men voelt dat het hier gaan om een kok mét visie, die zich niet te goed voelt om zijn kennis samen te vatten in eigen gerechtjes, lettend op een schitterende prijs-kwaliteitverhouding.

Ze werken met een soort van 'hapjeskaart', men kiest kleine gerechten, men kan bijbestellen, het is altijd marktvers en seizoensgebonden en de diepvries blijft grotendeels dicht. De jonge bazin, toch wel een wijnkenner te noemen, ondanks haar nog jonge leeftijd, zorgt ervoor dat de minder bekende wijnregio's en -importeurs ook aan bod komen. Het is een ware ontdekkingstocht, een formule die uitnodigt om de nieuwe creaties achteraf te gaan proeven. De bekende gastro-gidsen hebben deze zaak ook reeds ontdekt : 13/20 in de Gault-Millau-gids is toch reeds hetzelfde niveau als andere bekende zaken in onze parel van Haspengouw.

De aangeboden 'pousse-café' was superlekker maar het begin van het einde. Een wandeling over de markt, her en der een babbeltje, luisterend naar de muziek van de verschillende muziekgroepjes die daar hun best doen om de Truienaar te plezieren : L & M band, de Time Travellers,... kortom artiesten van de bovenste plank. Dit is een type van mini-festival, behoorlijk corona-proof, genieten van begin tot einde. Als er één ding is wat dat c-virus ons heeft opgeleverd, dan is deze formule echt wel iets om verder te gebruiken in de toekomst. Wat goed is, moeten we erkennen én verder uitbouwen.

Mensen tegenkomen, die bovendien zot zijn van ons Tiba, is samen nog iets drinken, wat babbelen over 'de dingen des levens' gezelligheid troef... met het alcohol duiveltje als dé stok achter de deur.

Na een korte voettocht, dat is dan weer hét voordeel om in het centrum te wonen, thuisgeraakt en de ronddraaiende bedstede zien te stoppen om erin te stappen. Het was lang geleden...

Donderdagavond  12 augustus

Donderdagavond, het uitgaansleven heeft een vernieuwde adem te pakken gekregen ! Mijn vrouwtje en Tiba gaan mee ons vurige stede bezoeken. Na 'inspectie' van de verschillende orkestjes zijn we neergestreken op het terras van een gesloten zaak, wel annexe de koffiebar van de beste keeper ter wereld. Alles zit vol, ambiance alom en een tafeltje bijschuiven van bij de buren is geen probleem.

Het is een mooi aanbod, 2 kaarten ineens op onze tafeltje, de keuze qua drank was er. Hapjes kunnen ook waar dan de collega 'next door' voor zorgt.

Time Travellers, 2 mannen die echt wel de klepel van de klok weten hangen. Ongelooflijk goed, heel polyvalent, hun naam niet gestolen, springend van de piano naar een elektronische wonderbox, een wisseling in de tijd met muziek van de jaren 80, 90, Vlaamse schlagers, ... eigenlijk echt ongewoon ! Wonderboys die de armen van het publiek omhoog krijgen, waarbij de verblinding van de gsm-lichtjes een extra sfeer creëren.

Je weet ondertussen dat ik graag mensen observeer, ook al ben ik aan 't genieten van leuke muziek en ambiance. De bewegende ruggen van de mensen, zittend voor ons, volgen het ritme van de muziek, een moment om de ellende van dat virus even te vergeten.

De bediening aan de tafels is super, vlot en heel verzorgd. Sommige tafels bestellen regelmatig een nieuw tourneetje drank, anderen zijn erg zuinig. Een schijnbaar 'nieuw licht belegen koppel' zijn lief voor elkaar maar de Omer moet na 2 uur toch warm gelopen zijn... Zaalvulling hoort er natuurlijk bij doch brengt niet veel zaad in het bakje hé.

Stipt om 22u00 het laatste nummer, iedereen vindt het spijtig dat het moet stoppen, maar ja, regels zijn regels, althans voor de gewone burger die daar zit...

De wandeling over de grote markt richting Minderbroederskerk, levert ons nog enkele extra gesprekjes op. Een expressieve jongedame, een oud collega van mijn madame, wil best wel een praatje slaan, waarbij items worden aangehaald die zij als vroegere 'samenwerkers' perfect begrijpen. De feiten en fratsen uit het nabije verleden brengen soms een schaterlach tot leven. Het leeftijdsverschil tussen die 2 speelt geen rol, de golflengte tussen F. & M. is perfect.

Tiba liet zich ondertussen de strelingen van de tafelgenoten welgevallen, heerlijk voor die mensen om haar zachte haardos te voelen, prachtig voor ons teefje extra aandacht te krijgen.

Naar huis, rustig onderweg, op één man na, die, de fiets in de hand, het teveel aan eten en drank teruggeeft aan de stoep, begeleid van rare geluiden die voor hem ook niet aangenaam zullen geweest zijn. De gevolgen van overdaad van de avond... 

een nieuwe  start na 'de congé'

Terug gestart, na 2 weekjes verlof. Back on the road, op zoek naar mensen die naar mijn verhaal willen luisteren en dit ook verder willen invullen.

De 1ste man was onzeker, reeds een jaar aan 't 'thuiswerken', nog weinig sociale vergelijkingsbasis beschikbaar. Je ziet het dadelijk als je binnenkomt : sportieve kleding, een openstaande portable computer, wat documenten op tafel, wat muffe geur, ... weeral een mens die meer werkt dan vroeger.

Bij het volgend bezoek kwam ik bij een Nederbelg terecht, een Nederlander die hier ruimte zocht qua woning en dito tuin. Gevonden dus... In zijn thuisland is dat tegenwoordig ofwel onvindbaar, ofwel pokkenduur.

Vriendelijke ontvangst in zijn tuin, een golden retriever die niet van me wegging (rook ons Tiba.... ) goede koffie, zelfs met een koekje.

Zijn doelstelling om te investeren in alternatieve energie is dus niet zozeer de mogelijke besparing, doch wel zijn persoonlijke inzet om een bijdrage te leveren aan de CO2-uitstoot. Geen groene sokken jongen, wel een hardwerkende zelfstandige, héél bewust bezig dus ...

Comfortverhoging is wel een punt waar hij op stond : gezien ik ook airco-systemen heb (zelfs zonder externe bakken tegen de gevel) kwam ik bij hem dadelijk op een hoger voetje te staan.

The world is changing, alles verandert dus. Het gaat zo snel, mensen kunnen niet meer volgen, verliezen de pedalen, zoeken achter oplossingen die we niet altijd kunnen bieden...

De Vlaamse overheid heeft maatregelen en wetmatigheden vastgelegd die totaal anders zijn dan in Wallonië. Kiezen om daar te gaan wonen is momenteel een echte optie hoor. De moeite waard om onze eigen 'Heimat' te ontvluchten en te vertrekken naar een stukje land dat onze taal niet spreekt maar wel acceptabel is voor mensen die hun taal met wat 'haar op' wel kan spreken.

Heerlijk que mentaliteit, anders dan bij ons waar een anderstalige wordt uitgelachen...

Keep on going dus !

 

Kapotte lift gedurende meer dan  5 weken

Een wandeling met ons Tiba eindigt soms op mijn geliefd terras. Zaterdagavond was dit weer het geval met als gevolg het genot van een heerlijk getapte tulp Cristal.

De zaak zat goed vol, zowel met een meer licht belegen publiek, wat levensgenieters met goede sigaren maar ook een jongere vrouw met zowat dé mooiste benen die ik sinds maanden heb mogen aanschouwen. Gewoon een heerlijk zicht, die lichtgebruinde welgevormde ondersteuningsdelen van een voor de rest ook prachtig lichaam !

Een passerende gitarist zat in een hoekje ons te laten genieten van zijn songs. Het verkeer op de Naamse Vest is nogal erg intens met knallende uitlaten, auto's die blijkbaar alleen tijdens het weekend de stad mogen ongezellig maken.. In elk geval ging de zangkunde (zonder micro) dus verloren in het lawaai en de geur van verbrande benzine.

Roger, een man die ik al jaren ken, een fijne kerel met een sociaal gevoel, zat er ook. Hij vertelde dat zijn tafelgenoot Albert, voorzien van 2 nieuwe heupen, sedert een maand de lift van zijn gebouw (Steenovenstraat 52) niet meer kan gebruiken. Tijdens de overstroming van de binnenstad is de lift onklaar geraakt en is sindsdien niet meer bruikbaar. Dat is nu toch reeds meer dan 5 weken dat die man 3 verdiepingen hoog de trap moet nemen om in zijn appartement te geraken.

Hij huurt van de CV Nieuw-Truiden en hij hoort van niets. De andere bewoners zijn soms ook voorzien van wat jaren op hun teller. Het probleem leidt tot ongenoegen, onvrede maar ook tot een gevoel dat die mensen aan hun lot zijn overgelaten. Niemand komt op voor deze burgers, omstandigheden dat het euvel niet wordt hersteld kennen we niet maar meer dan 5 weken mensen zo laten sukkelen, behoort niet meer tot deze tijd. Er zijn altijd excuses mogelijk maar dit gaat te ver.

Een tijdelijke herstelling van de lift zou tot de mogelijkheden moeten behoren. Via dit artikel in Trudocs hoop ik de aandacht te vestigen op dit probleem. Waarschijnlijk zijn er nog inwoners in onze vurige stede die met soortgelijke problemen te kampen hebben. Een berichtje naar onze redactie (via www.trudocs.be ) kan u misschien ook helpen !

Eric 

1 augustus 2021

Een straaltje zon deze morgen, de wolken zijn zo van het type dat veel te zien is 'The Simpsons'.

De weerkijkers geven de voormiddag nog droog weer wat dan weer uitnodigt een en ander nog vlug op te ruimen. Zondag of niet, droog weer is deze maand eerder uitzondering dan regel...

Het lekker broodje, ditmaal van Brahim gezien mijn favoriete bakker met vakantie in de Ardennen zit. Dat was althans het plan, ik hoop voor hen dat hun gehuurd huisje er nog stond mét alle inhoud die contractueel voorzien was.
Het nieuws op Radio 2 dat Nina Derwael goud heeft behaald in Tokio doet echt deugd : zo'n talent hebben we in België nog niet veel gezien. Ze is bovendien een Truiense meid van afkomst. Het BvL zal dit wel nog eens in de verf zetten, toch leuk !

Een wandeling met Tiba kan nog net. Een paar mensen die ik ken, een korte babbel, maar ook toeristen, zo te horen aan de verloren 'g' en 'h' van West-Vlaanderen. Toch leuk dat ze onze vurige stede komen opzoeken. Die extra aandacht in de pers voor onze stad en haar politiekers is dus een goede publiciteit gebleken !

Het geliefd terras komt in het zicht en Tiba trekt me naar het hoektafeltje onder de luifel die volgende week zal worden vervangen. Een lekkere koffie en eens rondkijken naar mijn medeburgers die ook komen genieten.

Opvallend dat ik niets hoor over Nina, maar ja,.. de dame aan de andere tafel heeft andere dingen aan haar hoofd, geen haar meer, zware behandelingen ondergaan, toch aan het genieten van een lekkere pasta die de chef van de zaak haar had klaargemaakt. Ze is een levend publiciteitsbord voor dit terras. Voor slechts 9 euro heeft ze echt genoten. Toch heerlijk dat ze dit mag meemaken.

Twee tafels verder een twijfelende man, mag op pensioen, wil eigenlijk niet, toch kiezen om zijn hobby nog wat professioneler te maken. Een fijn mens, nog goed uitziend, ook genieten van zijn mokka, blij wat te kunnen praten over zijn droom, momenteel niet afgelijnd, maar vormen krijgen randen die de volgende weken of maand definitieve afmetingen gaan hebben.

Zondag, de vroege namiddag, een speciaal moment om eens andere mensen te zien, de meesten zijn rustig en genieten. Anderen opgejaagd, zeker in het verkeer op dit speciaal kruispunt, een wedstrijd om elkaar de weg af te snijden, Dat krijg je natuurlijk als men van de ene dag op de andere de voorrangsregels aanpast. Napolitaanse toestanden aan de Naamse Vest in feite, waar ons stadsbestuur besluitloos in blijft. Zolang er geen dode fietser valt, zal er niet veel gebeuren. Doorschuiven naar de volgende hoop van uitgestelde zaken, maar wel animatie voor de bezoekers van dit heerlijk terras ! 

A walk in the park

  

Deze morgen, ons Tiba, met haar nieuwe leiband en ik op stap in onze vurige stede. Wandelaars, de meesten nogal nors rondlopend, de indruk geven dat ze leven 'tegen hun goesting'. Gelukkig waren er ook andere, blij iemand tegen te komen die hen een 'goedendag' zei.

Een gemotiveerde handelaarster stapte gezwind, richting van haar winkel. Mooi op tijd, maar toch nog tijd over om een kort babbeltje te slaan. Zulke gesprekken geven een kick, die mooie priemende ogen, een jong gezicht van net 39 jaar,... oh zo aangenaam om te bewonderen.

Het bankje, net voorbij de Stapelstraat, dus op de Veisder, is dikwijls een verzamelplaats van mensen die met elkaar een babbeltje slaan, iets drinken, een sigaretje tussen de lippen en de voorbijgangers bekijken. Vandaag zat er maar eentje, zowat het type 'clochard' leek het me. Mag officiëel niet in onze stad maar ze zijn er wel hé. Niets te doen, de ganse dag. Een goedendag kon er echt niet vanaf, kost nochtans niets en geeft jezelf én de persoon die je begroet toch een voldoening...

Veel mensen alleen, joggers, hardwandelaars met trainingspak aan, een jonge moeder met de buggy en haar zoon, een lieve peuter met een leuk hoedje. Ik sprak haar aan en na wat 'casual talk' gingen onze wegen uiteen. Het was een aangenaam kort gesprek maar gaf toch wat gemoedsrust.

Het te volgen circuit, vanaf de Tiense Vest tot aan cremerie Vica, heel mooi om te wandelen, eigenlijk een uniek stukje natuur in het midden van onze stad. Fijn dat de bouwpromotoren hierop hun oog nog niet hebben laten vallen....

De Plankstraat met op het einde de eenzame maar gestutte voorgevel van 'de Broeders', het Sint-Trudo-Instituut, met daarachter een grote werf waar dromen worden gebouwd,... althans zo wordt het verkocht waarschijnlijk. Uitzicht op wat ? Gemoderniseerde duiventillen of iets grotere kooien ?

Hét voordeel is natuurlijk wel dat die toekomstige bewoners zullen kunnen genieten van een nabijgelegen uitgangsleven, een O.L.Vrouwkerk die bijna gewurgd wordt door de tafels en stoelen rondom haar eeuwenoude muren. Het opzet vind ik wel geslaagd, het heeft zoiets zuiders, een ware uitnodiging om er elke dag iets te gaan eten of drinken als het ware.

Hopelijk hebben die nieuwe bewoners genoeg budget om het vol te houden. Gedwongen alleen blijven in een kooi laat het mensje wegkwijnen en verschrompelen tot niets...

Prettige groeten,

Eric 

Vakantie  gevoel

Congé, niet naar het buitenland,... fietsen, wandelen, iets gaan drinken of eten, voilà, wordt dus dé hoofdbezigheid voor de volgende week die me nog rest.

Gisteren goed gestart hiermee : een oude & goede kennis, feitelijk een vriend te noemen, gezien dezelfde golflengte qua interesse, mensen, gastronomisch,... samen op tocht. De routekeuze was voor mijn vriend en volgde het advies van ons aller Bvl. In de editie van vorig weekend stond een fietsroute uitgestippeld, een tocht van Alken, rond Hasselt eventueel richting Genk, weinig heuvels, enkele stopplaatsen, kortom dé uitdaging om 22 juli nuttig door te brengen. We kozen voor de route zonder Genk onveilig te gaan maken. 41,50 km leek ons voldoende voor de start.

De fietsen op de trailer en richting Alken, mijn geboorte-gemeente, de damp van de brouwerij nog in het geheugen van die prille jaren gegrift...

Van het centrum naar Sint-Joris, naar Terkoest, Stevoort, een beetje 'gluren' naar het hoge restvochtniveau van de laatste overstroming. Een ouder koppel op de fiets die we vrij gemakkelijk konden voorbijsteken. Een beleefde knik naar de man met zijn petje op : toeval bestaat niet, ook nu niet : S. en zijn vrouwtje, oude bekenden waar we een kwartier voordien hun woning nog passeerde, reed daar richting Stevoort, rustig genietend van hun vooruitzicht om in Kuringen een koffie te gaan drinken.

Richting Stokrooie, een ontdekking van een overvloed van lavendelplanten, waar we dan nog een paar oude bekenden mochten ontmoetten. Heerlijk om die (oudere) koetjes en kalfjes eens uit de kast te laten komen. Daar iets drinken was echter een onmogelijke taak, zeker om ons tot dan goed humeur naar de botten te helpen... Herckenrode, een beetje verder, heel leuke bediening, vriendelijk, mooi qua uitzicht en perfect gekoelde drank.

Via de stationsbuurt van Hasselt terug richting Alken, een schitterende Mombeekvallei als scheidingsstuk tussen de provinciehoofstad en het dorp dat stadsallures aan het krijgen is.
Een voorbereiding op een mogelijke fusie ? 2 burgemeesters met dezelfde politieke kleur praat gemakkelijk hé. 

van  20 naar 21 juli...

20 juli, dag van nationale rouw, een dag die gepast denkt aan de waterellende in ons land. We spreken nu veel over hetgeen gebeurd is in Pepister, Esneux,... erg, heel erg. Verschrikkelijke beelden, mensen die werkelijk alles kwijt zijn. Verzekeringen, (Deel)staat vergoedingen, giften, ... noem maar op maar dat emotioneel verlies, die foto van de bomma, dat juweeltje gekregen bij de verloving, die lelijke vaas van tante Irma, ... het is die emotie die we die mensen niet kunnen teruggeven.

De mensen die verdwenen zijn, waarvan sommigen nooit meer zullen worden teruggevonden, opgeslokt door moeder aarde, gewoon weg... Het treuren voor die nabestaanden, het moet verschrikkelijk zijn : geen afscheid kunnen nemen, in de onzekerheid blijven of die persoon het nu misschien toch nog zou gehaald hebben.

Anderen zijn verdwenen en leven elders verder, moedwillig misschien, een nieuwe wending door een noodlot, maar voor hen waarschijnlijk welgekomen...

Dag van solidariteit van noord en zuid, een dag waar België nog bestaat en dat net voor die nationale feestdag, le 21 juillet zonder nationale regenbui. Onze koning heeft zich van zijn beste kant laten zien, de botten mee, een zalvend woord, een trieste blik, hij was er toch maar voor die sukkelaars in de modder en stukken glas en steen.

Op zo'n moment denken de mensen als Belg en niet als burger die 4 of 5 ministerraden moet betalen.

Moeten we nu dit land toch splitsen, wat gaat dan weer kosten ? Wie zit daar achter ? De postjes zijn misschien al verdeeld. Eens vragen aan onze minister-president. Hij zou Di Rupo missen, kan er toch goed mee opschieten zo te zien !

Le 14 juillet...

eenzaam in België

Le 14 juillet, voor de Fransen een hoogdag, de meesten vrij van arbeid, tijd om te denken aan 'la grosse liberté' !

Bij ons net wat minder regen, de weersverwachting geeft een droge periode, hopelijk net lang genoeg om Tiba haar boodschappen te laten doen.

Wij dus onze vurige stede ingetrokken, gewapend met een brief om te posten en een tegoedbon van de Standaard-boekhandel. Dat boek was voorradig en werd mij overhandigd met de nodige service, eigenlijk zoals altijd.

De stad had wat bezoekers met weinig voor mij bekende gezichten. Shoppers, in het midden van de solden, op jacht naar dat ene hebbeding dat zeker niet in de dressing mag ontbreken. Gaat die dame het ooit dragen, hoe kan ik dat weten in feite. De kans is groot dat het dé miskoop van het jaar wordt, verblind door de lage prijs en niet meer denken aan het model dat achteraf, na de zoveelste BBQ, in dat kleedje dient te worden 'geperst' ...

Een koffie drinken aan de grote stadsfontein was in feite ook een eenzame bedoening, de bediening zeer goed maar formeel, de koffie was uitstekend, het hapje lekker maar geen koekje voor ons Tiba, wel wat water, wat natuurlijk een begin is om vriendschap te sluiten voor de toekomst....

Gelukkig zie ik toch nog een paar mensen die ik ken, waarvan er eentje in haar eentje een winkel dient te beheren, dus helemaal alleen, de deur open, kijkend naar een voorbijganger die ze kent. Ons Tiba en ik vinden haar ook een leuke meid, dus een babbel, een knuffel voor het hondje en verder de koetjes en de kalfjes van het moment verkondigd en verdeeld.

Eenzaamheid in de shops, mensen die zaken komen vragen waar de winkeluitbater nog niet heeft van gehoord. Men kan ook niet alles weten. Service was wel pico bello : een tokkeltje op het klavier en de nodige info was beschikbaar.

Dus niet veel volk in de straten, wel veel mensen met vakantie in het buitenland om toch maar dat
c-virus te kunnen opdoen. Misschien net om het uit te dagen of net om het NIET te krijgen... 

Regen,... 

14 07 2021

Een woensdagmorgen, geen opdrachten, vakantie maar niet zo dat gevoel van zon en sterk licht. Regen op het vensterraam, kijken of de kelder niet kan onderlopen, kwestie van de windrichting..

Ons Tiba wil buiten, een regenjasje aan, althans voor mij, zij in haar eva-kostuumtje. Weinig of geen mensen willen nat worden, dus geen eenvoudige babbeltjes mee te nemen. De terrassen zijn zo goed als leeg, ook niet aangenaam om met zo'n weer koffie of een pintje te gaan drinken.

De planning voor vandaag zal dus binnenhuis gericht zijn. Eens kijken in de diepvriezer wat we nog qua lekkers kunnen vinden. Wat verse sla uit onze serre, wat frietjes gesneden en we kunnen uitkijken naar een gezellig etensmoment.

De wijnkelder gaat met die gebakken aardappelen niet altijd zo'n goede match geven, iets vlezig, mooi stevig, toch niet téveel tannines, kortom een wijn uit de Rhône-vallei brengt soelaas.
Het mag vandaag wat beter zijn : het vrouwtje heeft een kleine operatie meegemaakt, goed verlopen, wat het geheel een beetje meer aura mag geven.

Zo'n dag met regen kan langdradig worden, geen vogels te bespeuren in onze stadstuin, hun eetbakjes lijken niet te minderen, een bijna 'doods' moment wat een mens wat neerslachtig maakt. Nu merk ik pas hoezeer we gericht zijn op de zon, het sterke licht, dé bron van onze vitamientjes.

Uitkijken naar de avond, wel niets op tv, wat 'Frans - ronde- nieuws', wat we ondertussen een beetje beu zijn geworden. Wij zijn bijna zeker wie de Tour gaan winnen, waarom dan nog verder kijken... Gelukkig is er Netflix, het een al spannender dan de andere reeks, verslavend, geen reclame tussendoor. Goed voor de gezondheid, bijna geen tijd om een biertje of glas wijn bij te halen, tenzij die 'stop-knop', een sfeerbreker... 

een   leven in eenzaamheid

Maandag om de 14 dagen komt onze kleindochter op bezoek. Wij beiden reeds voorzien van elk 2 prikjes, dus minder risico voor onszelf én voor de medemens.
Steeds is dit een momentum van heel veel aandacht voor dat klein mensje. Ze wordt in augustus 2 jaar en kan de gevoelige snaren van ons 2 heel goed bespelen : een koekje is een 'boupa' en dit woordje schalt door de keuken als we maar in de buurt komen van de keukenkast waar al dat lekkers ligt !

Het weer liet het toe, we hebben in onze stad diverse speeltuintjes ter beschikking, het een al beter onderhouden dan het ander. Het is voor haar én voor ons ook een moment van sociaal contact, eens praten met iemand die je niet kent, kan heel aangenaam zijn.

Onze Tiba heeft ook haar beweging nodig, dus 2 vliegen in 1 klap was meegenomen. Een kleine volksverhuis later (buggy, speelstok Tiba, verzorgingstas,...) en het proberen te plaatsen van de kinderstoel in mijn auto, wilden we dus vertrekken naar 't Speelhof hier in het stad.

Brandweer, politie en toen de M.U.G. arriveren in onze straat : blijkbaar was er een jongere eenzame persoon triest aan zijn einde gekomen. Eenzaamheid is er dus ook in een warme stad gelijk de onze.

Een alerte buurman had de man in kwestie een paar dagen niet meer gezien en heeft de hulpdiensten verwittigd, goede burgerzin getoond maar toch te laat om dit leven mogelijk toch een andere wending te geven....

Een praatje kost in feite geen tijd en kan zo opbeurend zijn voor die personen die geen achterban hebben.

Wij dus op naar ons praatje met diverse eerder niet bespeurde mensen. Iedereen een glimlach op het gezicht, blij ook eens te kunnen praten over de hond, de kinderen, het weer, wat sociaal contact dat deze mensen niet laat vergeten dat ze niet alleen op deze aardbol rondlopen.....

Eric 

een andere wereld ontdekt...

Soms komt men mensen tegen die toch wel een ander licht laten schijnen op zaken waar je niet zo dikwijls mee stilstaat.

Een horoscoop was voor mij een bezigheidstherapie voor een dame die geniet van haar Libelle en tussendoor een zelfbevestiging zocht om haar gedrag en de zoektocht naar geluk goed te praten.

Een paar maanden geleden, tijdens een van mijn bezoeken aan prospecten ivm batterij-systemen, een dame tegengekomen, licht belegen en heel vriendelijk, goed geconserveerd, dus ook nog goed om te bekijken. Ik kende ze niet maar ze begon te praten tegen mij met te vragen wanneer ik geboren was. Voor alle duidelijkheid, ze vroeg niet naar mijn geboortejaar maar wel in welke maand ik het 1ste levenslicht heb mogen aanschouwen.

Ze vertelde iets over aarde- & luchttekens, ik begreep er eerlijk gezegd niet veel van. Toen ze bij een volgend bezoek een inzicht gaf in haar bibliotheek omtrent dit onderwerp, was ik wel onder de indruk. Dit ging verder dan zomaar wat filosoof spelen en raakte 'getriggeld'. Blijkbaar is er dus toch een duidelijke band tussen het momentum van tot leven te komen en de manier van leven die ervan het gevolg wordt. Toeval bestaat niet, wat ik al langer wist, maar hetgeen ze me vertelde was zo frappant juist dat ik moest toegeven dat er in die sterrentekens toch wel veel te ontdekken viel.

Een leermoment zonder weerga, iets waar je achteraf verder over nadenkt. Het mag natuurlijk geen 'noodlot-theorie' worden, zo van 'het geplande' willoos te volgen. Het is voor mij eerder een bevestiging van mijn zijn geworden.

Ik wens er meer over te weten, nooit te oud om te leren !

Eric 

Komkommertijd...

De herhaling van de herhaling op tv, series die we vanbuiten kennen. Hier en daar wat doorspekt met een quiz uit een ver of nabijer verleden... Gelukkig is er nog een Tour de France, wat voetbal, alhoewel dat onze Rode Duivels toch beter waren hé...

Netflix, de ene serie achter de andere, afleveringen zonder tussenreclame, je krijgt nog geen tijd om een nieuwe pint uit de frigo te halen, laat staan een goede fles wijn uit de kelder.

Wandelen in de stad, zolang het droog is, kijken of er nog wat live - muziek te genieten valt.

Waar is de tijd dat we thuis 'op den buiten' een zondagavond een bas-saxofoon hoorde, kippenvel - moment, dat sexy geluid in de schemering, geen auto te bespeuren die zondagavond, heerlijk gewoon !

Live muziek helpt een mens om zorgen te vergeten, dansen erop is nog een stapje verder, een pasa doble in de richting van meer gelukzaligheid.

De muzikale fouten die gespeeld worden, de zangeres die een toontje té laag gaat, geen probleem, de vergiffenis is enorm en oneindig, zolang als ze maar blijft zingen. Toch heerlijk dat stemgeluid van een zangeres uit vlees en bloed, meestal ook nog mooi om naar te kijken, fantasieën ontstaan in de vergrijsde geesten van menig manspersoon bij de toehoorders.

Ook dat is onze zomer, zelfs in deze c-tijd, is dit belangrijk. Onze middenstand, meer bepaald onze horeca-mensen hebben de boodschap duidelijk begrepen, Zomerse avond muziek houdt de mensen in de stad, de portemonnee gaat open en vult het gat op dat eerder tijdens de vorige maanden is geslagen.

Een stad zoals Sint-Truiden, een soort van 'miss middle majority', een stad die in feite niet zo uniek is, maar dat wel kan worden door haar organisaties. De middenstand, onze motor van de herleving, de redders van het failliet zijn, dat hebben we nodig ! Thanks !

Eric 

Vakantie- &  ander gevoel op een gewone juli-dag

Heb je dat ook, zo het gevoel van, NU moet het kunnen, het moet NU gebeuren : ik wil op vakantie, ik wil iets vieren, ik wil gewoon weg uit die dagelijkse sleur...

Onze zoon en zijn geliefde waren net terug van een trektocht in Frankijk met de tent, goed nat geworden, veel gezien, en minder goede wijn gedronken blijkbaar. Wij gelukkig dat ze terug waren in onze vurige stede en gevraagd wat ze graag zouden eten : Grieks was dé optie en zo werd het Georges die ons eten mocht (laten) maken.

Het was lekker, het was ook leuk even dat vakantiegevoel op tafel te creëren, dat 'niet-Vlaams' eten, goed en niet duur.

Iets voordien mijn 2de prik laten zetten in ons vaccinatiecentrum. Toegegeven, qua organisatie, qua ontvangst, een héééél dikke pluim voor de vrijwilligers van dienst ! Het spuitje werd bovendien zonder enige pijntrek toegediend, nu maar hopen dat de arm en de rest van mijn corpus het goed verwerkt !

Je komt daar veel mensen tegen, sommigen zijn bekend, anderen nooit gezien. Nochtans dikwijls leeftijdsgenoten, afkomstig van andere grond, een basis die vreemd is. Toch zoeken we naar contact, mensen kijken rond, hopen op iemand die het 1ste woord laat vallen. Het gaat dan maar over de eerdere reactie op die 1ste prik, maar praten verlicht de zeden, verzacht contacten die achteraf voor sommigen meer kunnen betekenen. Dit alles dus in de Minderbroederkerk, een super locatie : plaats genoeg maar qua historisch erfgoed een unicum in ons aller Haspengouw. Ik hoop echt dat die relikwieën van altaar tot het middenstuk bewaard zullen blijven. De toekomstige nieuwe omgeving van onze administratie & bestuur zal vreemd zijn. Heilig verklaarden en die zichzelf verheerlijken naast elkaar....

Gaat wat geven denk ik. In elk geval blijft het gebouw en de spirit ervan een geschiedenis van zoveel jaren, voor zovelen een houvast, voor sommigen een 'fake-geschiedenis'. Hoe dan ook , waarden en normen zijn er in alle geledingen terug te vinden, de verpakking is anders, wat an sich niet zo belangrijk is. Respect voor de medemens is voornaam en dé basis om onze nazaten mee te geven.

Eric 

een schandelijke ongerechtigheid

 Sommigen onder u weten dat ik sedert enkele jaren bezig ben met alternatieve energie, meer bepaald zonnepanelen en batterijen. Er is redelijk veel controverse omtrent de werking van de zonnepanelen installaties in Vlaanderen. Specifiek in ons taalgebied is het echt wel fout gelopen. In Wallonië en Brussel leeft men verder in vrede en peis. Een niet-oplettende Vlaamse regering heeft het verhaal om zeep geholpen. Het hoogste gezag in ons land gaat verder op de teksten die voorliggen en beslist de eisende partij (de Vreg dus) gelijk te geven.

Elke Belg gelijk voor de wet is dus helemaal niet meer van tel : Iemand die hier toevallig net over de taalgrens woont, kan kiezen voor een digitale meter maar het 'mogelijk verlies' wordt beperkt tot de hoogte van het prosumententarief dat dat gezin normaliter zou betalen moesten ze een analoge meter hebben. In 2021 krijgen ze trouwens deze taks voor 100 % terug betaald, een soort van subsidie om de mensen aan te zetten 'groene energie' op te wekken.

Wij als Vlaming zijn dus weer de pineut en dat in een regering waar de Vlaams-nationalisten een belangrijke rol spelen, zelfs de huidge verantwoordelijke minister leveren ! Onomkeerbaar zeggen ze er dan nog bij. Als je als vrije burger daarenboven durft protesteren tegen de Vlaamse overheid, heeft men geen recht meer op een mogelijke compensatievergoeding die ze hebben uitgewerkt. De aalmoes wordt niet toegezegd voor diegene die zijn mond durft opentrekken. Is het Vlaams-nationalisme toch een verdoken trekje van de verleden jaren 30 ?

We zitten dus met de gebakken peren. Een batterij, een oplossing ? Volgens mij wel doch er zijn weinig producenten die kunnen leveren. Er bestaat een subsidie regeling, zo onduidelijk als de wirwar van een normaal stadsbestuur ! Moeilijk dus voor de consument die daarenboven volgend jaar zal 'vergast' worden op een piekvermogenstarief : stroomprijzen op het verkeerde tijdstip gekocht gaan oplopen tot 0.70 euro/kW !Dé oplossing volgens de Vreg : de consument met zonnepanelen moet de zelf opgewekte stroom gebruiken als de zon schijnt. Niet zo evident voor de meeste gezinnen. De burger wordt ook hier weer tegen de haren in gestreken. Benieuwd hoe dat gaat aflopen bij de volgende verkiezingen !

Eric 

Hondjes mee  winkelen...

juli 2021

Een klassieke zondagmorgen, droog weer, ons Tiba en ik op stap naar de bakker. De ontvangst daar is voor alle partijen een toppertje, met een snoepje als extra voor ons bruin beestje. Ze kent haar weg in de stad en bij Anneke en Laura is het voor haar op zondagmorgen altijd feest !

Niet elke winkelier is zot van honden en op de keper beschouwd mag een hond niet binnen in een voedingswinkel, dit volgens de hygiëneregels. Een kleine zelfstandige kent echter zijn of haar klanten. De burger met wat respect voor een handelaar gaat een diertje dat niet luistert of sociaal onhandelbaar is, niet meenemen op zijn 'inkooptocht'. Gezien we zonder kaas zaten, ben ik deze morgen dus een gespecialiseerde zaak binnengestapt en dit met ons Tiba aan de leiband. In een hoekje blijven staan was de boodschap van de lokale vrouw des huizes. Wat vervelend maar dat is nog beter dan dat we de pistoleetjes moesten verorberen zonder die lekker kaas....

In Portugal is men verre van hond-vriendelijk zoals bij ons. Zij voorzien echter wel haakjes aan hun gevels om die hartendieven even vast te maken zodoende dat ze niet in de winkel moeten komen. Dat zie je bij ons in 't stad omzeggens nergens, spijtig eigenlijk.

Op restaurant gaan met je gezelschapsdier gaat volgens onze ervaring gemakkelijker in een Michelin sterren-zaak dan in een pizzeria. Onlangs mogen meemaken aan de kust, was zalig !

Respect voor mens en dier is opnieuw een betere raadgever dan een wet en regelgeving van jaren geleden. Op dat vlak vorige vrijdagavond ook een leuk moment mogen meemaken bij ons in 't stad : heerlijk gegeten in de Plankstraat, topbediening en een Tiba die tevreden was met ons gezelschap !

Mens en dier, het komt steeds korter bij elkaar. De corona-tijd heeft dit proces zeker versterkt. Dé hond was dikwijls dé reden om nog andere mensen te zien. Emotionele ondersteuning, altijd aandacht krijgen, minder eenzaamheid in de gezinnen. 2020 is een kanteljaar geworden voor veel huishoudens. Nu nog de stap verder zetten bij de winkeliers dat ook daar die lievelingen, mits een proper gedrag, ook binnen mogen zonder te worden buiten gekeken...

Eric 

Sabke ...

 Wandelen met mijn teefje Tiba creëert contacten. Een vrouw met haar geadopteerde hond, vriendelijk, zowel hond als haar baasje, aangenaam om een klapke mee te doen. Voorbijgaan aan De Bron op de Naamse Vest is een kwelling : Tiba wil conditio sino qua non een koekje verrassen van Sabrina. De knuffel mag erbij voor haar. Zolang als haar eethunker maar wordt ingevuld, is haar lichaam een aantrekkingspunt dat ze maar al te graag gebruikt. Aaien mag, ... snoepje moet volgen. Die Luikersteenweg-attitude hoort erbij !

Tiba heeft veel beweging nodig en de wandelingen in onze stad zijn voor haar iets te weinig qua intensieve inspanningsgraad. Een bezoek aan de hondenweide in Kortenbos is een verslavende must voor ons hondje. De ontmoeting met andere honden, het spelen met de bal, het zich afmatten in dit mooi kader, ... gewoon een zaligheid voor ons Tiba. De babbeltjes met andere hondenliefhebbers is ook voor ons leuk meegenomen.

Tiba moe, rustend aan onze voeten, wij kijkend naar het uitgesteld relais van de Truidense gemeenteraad. Wat een kakafonie was me dat dit keer ! Een waarnemend burgemeester die diverse raadsleden de les spelt, hun wijst op niet voorbereide interventies. Een voorzitter die grimmig te werk gaat, soms 'mijnheer of mevrouw' vergeet te melden, doch niet zonder opgemerkt te blijven door de persoon die enkel zijn achternaam hoort. Wie gelijk heeft of niet, ik vraag me hoe de Truidense burger hier goed gaat uitkomen ? Een oud afvalstort haalt nu alle aandacht, quid al die andere stortplaatsen per deelgemeente ? Wie gaat dat ook onderzoeken ? Gronden opgekocht door belangrijke groepen, zorgen voor tewerkstelling en het onderzoek naar die ondergrond wordt ineens een niemendalletje...

Als burger word je geleefd, deel je mee in de (financiële) klappen achteraf, zonder dat je weet wie, wat, waarom of wanneer...

Eén zaak is zeker, een Cristal in de frigo thuis, ook lekker maar datzelfde gerstenat drinken op het terras van een goed café, totaal iets anders ! De nootjes zijn niet belangrijk, wel de omgeving, de andere bezoekers en bovenal ons Tiba die weeral verwend werd door Sabke, die eeuwige weldoenster voor de hondenwereld.... 

Een idee qua zomer-activiteit !

C-tijd, nog steeds besmettingen her en der, mijn partner en ik hebben schrik om nog wat extra op te lopen. We blijven dus in ons landje, is ook mooi, regelmatig wat regen, een beetje zon af te toe teveel, soms te weinig...

Portugal wenkte nochtans : een vriendin van ons woont er in Algarve, prachtig, lekker eten, fijne mensen, veel wandelgenot, doorgaans mooi zonnig weer ! Buiten het feit dat zij daar woont, hebben we de rest van de voordelen ook in België. Toch is de roep groot, een andere sfeer, zich wat buitenlander voelen en toch... blijven we hier ! Bij ons op Sint-Pieter horen we ook andere talen, voelen we ons ook dikwijls als een allochtoon, zien traditionele klederdracht uit diverse windstreken, Pakistaans, Indisch, ... Geen last van, alleen dat er bij zijn die nog geen Nederlands kennen. Ik zeg tegen iedereen een 'goede morgen, -middag, -avond, maar wordt dikwijls niet beantwoord. Logisch als men ons lokaal 'patois' niet spreekt.

Integratie is een vergaand (werk)woord en dit voor alle partijen die daar belang bij hebben. Beroepshalve geeft het meer mogelijkheden, iedere zelfstandige kan een goede werkkracht gebruiken maar zou toch wat Nederlands moeten kennen hé. Voor de persoon die in dat leerproces zou stappen, vergt het ook weer moeite maar gaat haar of hem veel vreugde geven. Samen een koffie drinken op een terras, praten over wederzijdse ervaringen, de kracht van de wereld samenbundelen in een geïntegreerd model, toch heerlijk ?

Als we nu eens begonnen met terug een internationaal weekend te organiseren, waarbij de grote markt van onze vurige stede hét epicentrum qua eetcultuur wordt ? Lokale chefs samen met 'aangespoelde koks' aan de kookpotten, genieten van een lokale 'fusion', zou fijn zijn hé ?

Ideeën om dit te helpen realiseren ? Contacteer ons en we kunnen het samen bekijken !

Ciao,

Eric 

Regen,  geen weer om...

30 06 (staat ook op Trudocs.be)

Regen, echt geen weer om een hond door te jagen. Ons Tiba is een Spaanse waterhond maar water is geen grote liefde voor haar. Ze heeft de natuur echter nodig om definitief afscheid te nemen van sommige restanten. Deze morgen dus mijn regenjasje aan en de stad in

"De Veisder" vertoont veel sporen van de wateroverlast van afgelopen avond en nacht. De stad ruikt naar afvalwater, een trieste geur als restant van het natuurgeweld. Mensen nog bezig met opruimingswerken, de botjes aan, de aftrekker en het zeemvel in aanslag. De winkel moet om 10u00 open geraken, de schade beperken dus en wordt dé boodschap. Vocht is doorgaans de grootste vijand van de inhoud van de meeste handelszaken.

Ik hoor mensen praten op straat, bezig over mogelijke vergoedingen van verzekeringen, af te wachten waarschijnlijk. Als het rampenfonds moet tussenkomen wordt het een 'calvarietocht' met lange wachttijden. Het doet me denken aan de tijd dat we in Velm woonden en een boom van het naburig park op onze autootje viel. De verzekering van de parkeigenaar zag de kans mooi om niet te betalen, de eigenaar wreef in de handen gezien ze hun schadestatistiek proper konden houden en 'bibi' stond in de (vochtige) kou. Een paar jaar later kregen we een beperkt iets op de rekening gestort, beter dan niets natuurlijk.

Tiba geniet onderweg van de aandacht die ze krijgt van andere hondjes en hun eigenaars. Ouderdom, speelsheid, mogelijke vijandigheid tov andere dieren, kortom altijd een aanknopingspunt om een babbeltje te onderhouden met een persoon die op dat moment nog geen naam heeft, dikwijls ook niet krijgt, wat ook niet altijd hoeft.

Toch heerlijk om in een stad te leven, de eigen tuin als 'backup' en de huidige vieze geurtjes erbij nemen. Zal ook maar tijdelijk zijn, hopelijk !

Eric 

Truiense verzuchtingen ...

24 06 2021

Onze vurige stede heeft qua reputatie de laatste maanden een en ander meegemaakt. Ik laat nu in het midden wie gelijk of ongelijk had, we kwamen in elk geval heel uitgebreid aan bod in de nationale pers. Creatieve medeburgers hebben zich zelfs gewaagd aan diverse cartoons waar onze burgermoeder overal mocht op prijken. Inwoners van andere gemeenten die ik ga bezoeken geven me dikwijls zo'n kwinkslag van ' ah mijnheer is van Sint-Truiden', oei...

De tegenstelling is bij ons groot tussen hetgeen de burger voelt als beleid en hetgeen dezelfde inwoners van onze fruithoofdstad mag verwachten voor zijn belastinggeld. Soms is 'de camorra aan de cicindria' niet ver weg. Ik moest net denken aan de strip van Asterix waar hij wordt geconfronteerd met een Romeinse ambtenaar die 'm allerlei dingen vraagt. Dat is ook dikwijls zo in onze stad met als gevolg een burger die niet meer weet waar ie aan toe is.

Onlangs kreeg ik het verhaal van een jonge ingezetene, een bruisend gezin dat goed geld verdient, dus ook geld opbrengt aan onze stad. Zij willen investeren in een nieuwe woning, sleutel op de deur, een garantie voor het voldoen aan ALLE regels. Zo'n aannemer wenst namelijk zoveel als mogelijk projecten te realiseren en gaat ervoor zorgen dat zeker aan alle regeltjes van een stad wordt voldaan.

Het jonge koppel koopt dus grond, laten een standaardwoning ontwerpen maar krijgt na veel vijven en zessen een vergunning (heeft 6 maanden langer geduurd dan normaal). Gevolg : hun bank begint extra intresten aan te rekenen. Het heeft allemaal téveel tijd in beslag genomen. De aannemer heeft al spijt dat hij toegezegd heeft de woning te bouwen : de tirannie van ons bestuur tart alle verbeelding. De dag dat de aannemer begint te graven, komt er reeds een ambtenaar laten horen hoe hij de spelregels ziet van zijn stad. Een onredelijk standpunt, richting pestgedrag.
Het jonge koppel slaapt moeilijk en hebben ook al spijt hun project op Truiense grond te gaan realiseren. Buurtgemeenten zoals Gingelom, Alken, Wellen, ... nergens maakt men zo'n zaken mee. Weet je dat er aannemers en architecten zijn die gewoon WEIGEREN een project te realiseren op ons grondgebied ?

De vraag stelt zich dan hoe dit mogelijk is. Ik denk dat de manier waarop de machthebbers zich vastklampen aan hun 'macht' een hoofdreden is. Macht creëert een 'übergefühl' en geeft de mogelijkheid ofwel het persoonlijk netwerk voordelen te bezorgen of zorgt ervoor dat het persoonlijk aura van een politicus als schepen of burgemeester voor eeuwig wordt gelinkt aan een project. De ambtenaar is ooit aangesteld én benoemd. Zijn of haar zitje is beveiligd maar de psychische druk op die mensen door de aan de macht zijnde politiekers is dusdanig hoog dat zij voor alle andere aanvragen de paraplu opentrekken. Gevolg : de gewone burger staat in de kou en is de pineut.

Suggesties van de oppositie wordt systematisch onder de tafel geveegd : goed of niet goed voor de stad, het speelt geen rol ! Een politieke partij is bovendien het meest dictatoriaal gegeven van onze staat : neem nu maar de situatie die deze week is ontstaan door het uit de fractie zetten van een gemeenteraadslid die bijna 2000 voorkeurstemmen heeft behaald. Hij was dé grote bedreiging voor andere partijleden voor de nakende verkiezingen. Dus opruimen die handel, mensen op de schroothoop gooien hoort dus nu ook bij de 'christelijke cultuur' van die partij. Stichtend voorbeeld van hoe het niet moet natuurlijk.

Ik zie onze stad HEEL graag maar zou zo graag een echt bestuur zien, een volksbestuur dat zelf regeert, geen politiek bazooka's met veel aura. Eerlijk en rechtvaardig, het zijn zo'n grote verzuchtingen van heel veel burgers in deze parel van Haspengouw. 

De Panne in juni 2021


Een verlengd weekend aan zee

Wat een verschil : 3 maanden geleden ook De Panne, een rustige site, toen geen restaurants die open waren, enkel take away. Er waren toeristen maar minder dan nu, ook anders, meer de natuurgenieters kwamen we tegen. Gisteren opvallend veel Franse jeugd, met of zonder BH, opvallend extraverte talking, in groep, dus krachtig aanwezig.

De bakkers waren ook nog steeds present, aangenaam om vers pistoleetjes en croissants te gaan halen, in het rijtje wachten, ditmaal voor mij zonder ons Tiba, die bleef rustig bij het vrouwtje op het appartement. Ook hier opvallende verschillen in de bediening : Bij 'Antoine' goede kwaliteit, wat duurder en een heel 'droge' bediening. Bij Rosseels een stap terug in de geschiedenis, vriendelijk, ook goede kwaliteit en bediening door een meisje dat alles mee heeft om te trouwen met een rijke prins. Vriendelijk, mooi gezichtje (althans het deel dat ik kon bewonderen, dus dat stukje boven het mondkapje), prachtige benen die ze niet wegsteekt maar door een soort van 'tutu' ze mooi laten pronken.

De lokale slager-traiteur met de hartelijke bediening : hij doet af en toe zijn opwachting maar het is zijn vrouw en dochter die de klanten hartelijk helpen. Alles wordt met liefde bereid en geserveerd met een voorzichtig advies : pas op die kaas is wat zoeter, lust u dat ? Bezorgdheid zonder winstbejag, zo hoort het te zijn.

Horeca is open en we worden bediend door een hersproten enthousiasme, die mensen zijn zo gelukkig dat ze terug mogen werken, heerlijk om te zien !

Een paar keer ook heel lekker gaan eten, soms sterrenniveau, wat hebben we dat gemist. Mensen die dikwijls 7 op 7 werken, een combinatie van voorbereiden, serveren en mensen ontvangen. De juiste verbinding tussen ingrediënten, het bord en natuurlijk de wijn. Je laten onderdompelen in dit luxe-gevoel, het is duur maar elke cent waard. Fijn om mee te maken, zo een paar keer per jaar. Gewone dingen om te eten zijn ook best ok maar het uitkijken naar die speciale menu en ons laten bedienen door echte professionals, heerlijk gewoon !

Vakantie aan de eigen kust kan ook leuk zijn, hebben we dus ook weer mogen meemaken !

Eric 

Een woensdagmorgen in  Sint-Truiden

16 06 21

Brood bakken doen we al jaren zelf. Het weekend is een heilig moment om zowel zaterdag als zondag te genieten van de bakkunsten van Dirk en zijn team (Stapelstraat) en/of dat van Natashja op de Luikerstraat. Woensdagmorgen, ... geen brood klaar, vergeten op te zetten. Om 7u15 de stad in en op zoek naar dat onvermijdelijk dagelijks brood. Brahim, nr. 3 op ons lijstje is gesloten. Uiteindelijk beland ik bij een oude getrouwe in de Stapelstraat, meer industrieel gericht met veel winkels her en der in Limburg en Brabant.

Een zicht op het gamma is me gegund en na een klein minuutje verschijnt er een jonge dame. Vriendelijk, mooi opgemaakt gezichtje, haar haar deed me denken aan Selah Sue, dat fantastisch zangeresje uit het Leuvense. Zelden zo'n mooi evenwicht bij een meisje gezien. De vriendelijkheid, haar klantgerichtheid zonder te overdrijven, mooi lichaam om naar te kijken, je zou voor minder elke morgen dit moment opnieuw willen meemaken ! Proficiat aan haar baas of bazin die deze selectie heeft gemaakt. Een echte meerwaarde voor hun business !

Zo zie je maar dat onze stad van die onverwachte schatten op zolder heeft liggen, Heerlijk toch ?

Een beetje verder is er trouwens een winkel met leuke binnen- & buitenhuisspulletjes, meer van die 'hebbedingetjes'. Daar wordt je door de 'winkeldochters' ook in de watten gelegd. Een van de 2 is de bazin, een uitstraling van jewelste, moest ze in de politiek gaan, opgepast voor de andere partijen.

Ze gaat dat volgens mij niet doen, ze kent de nadelen van zo'n publiek optreden. Haar ogen kunnen heel diep in je ziel kijken, een blik om niet gemakkelijk te vergeten. Haar medewerkster, perfect tweetalig, ogen om zelf diep in te kijken, een ranke ree, vriendelijk veel empathie. Een heerlijke zaak om daar iets te gaan kopen. Een perfect team die twee,

Prettig shopping in Sint-Truiden !

Eric

De juiste plek voor je titel

Vul een subtitel in

Eerste titel

Dit is waar uw tekst begint. U kunt hier klikken en beginnen met typen. Laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore.

Tweede titel

Dit is waar uw tekst begint. U kunt hier klikken en beginnen met typen. Consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque.

La solitude

 Mooi weer, zelfs wat te warm. Ons Tiba had nood aan een wandeling, waarbij ik haar wensen dus ingewilligd heb. Ze genoot van de geuren in de natuur, de sporen van haar soortgenoten. Dan merkt ze een hondje aan een leiband op, waarbij mijn oog viel op de dame die het bandje in toom hield. Middelbare leeftijd, donker haar, lichte kleding wat verhullend qua model, wel mooi en fris. De hondjes zoeken elkaar op, snuffelen, wat spelen, ... aanleiding tot een gesprekje tussen die dame, nog nooit ontmoet, en mezelf. Aangename stem, geen Limburgse, aangespoeld in onze stad. Ze vertelde me dat ze blij was dat het hondje haar gezelschap was tijdens deze c-periode, gesprekken voeren met haar hond, zichzelf qua geestesgesteldheid in vraag stellen. Zo niet zou ze nog eenzamer zijn. Een glimlach als afscheid, blij dat ik met ons kort gesprekje haar toch iets gelukkiger heb gemaakt. De eenzaamheid, een spijtig iets dat meer en meer bij onze medeburger voorkomt. Tiba en ik hadden dus een beloning verdiend. Ons café op de hoek van onze straat, een 'bron' van ontmoeting en het genot van een perfecte service. Geen plaats op terras, tenminste niet alleen aan een tafel. Een man van om en bij de veertig zit alleen aan een tafel van 4, een knikje met het hoofd en ik mag gaan zitten. Gelijk een Cristal besteld, gezondheid gewenst, apart afgerekend en ook weer een kort gesprek. Het alleen zijn van deze man komt naar boven, blij dat hij op de komende vaderdag bij zijn zus is uitgenodigd. Bijtanken van wat genegenheid, geborgenheid, goed gevoel-vitamientjes opdoen voor de volgende week. Eenzaamheid, een bron van ongeluk voor sommigen, voor andere een echte ergernis. Op een uur tijd 2 mensen tegenkomen waarbij dat symptoom van onze moderne maatschappij naar boven komt. Elkaar aanspreken en ditjes en datjes verspreiden, waarom niet ? Het geeft een echt goed gevoel en dat voor alle partijen.
 Moeten we dus maar meer doen hé ?

Eric 


Lees & nieuwsimpressies

07 06 2021

Ik heb de gewoonte opinieteksten te lezen als ik in het kleinste kamertje zit, een rustig moment om ideeën van andere mensen op te nemen en te evalueren. Het eerste wat ik gisteren tegenkwam in de Knack was een interview met onze aartsbisschop van de katholieke Kerk. Ik was verrast over zijn moderne standpunten, zeker omdat ik nog ben opgevoed met de dogma's die belangrijk werden beschouwd na de 2de wereldoorlog. Een Kerk die ondersteunend wordt, niet meer dominant is, ... een ongelooflijke aanpassing na al die jaren. De moeite waard om die boek van onze monseigneur te gaan kopen en door te nemen. Een positieve boodschap dus, maar spijtig genoeg op VRT Laat gevolgd door een nieuwsbericht waar ik Sven Mary, een van onze Vlaamse topadvocaten, zag afgeven over de moraliteit van de advocaat van zijn tegenpartij. Je weet wel, die student die meer dan 2 jaar geleden werd gemarteld in zijn studentendoop. Een vreselijke historie, ingegeven door jonge mensen waarvan de ouders dit ook deden, misschien in een iets minder hevige setting. Een soort van Kukuxclan, een allegaartje van mensen met veel geld en status die denken dat het kleineren van de medemens behoort tot het hoogste van hun status. Nu komen die rijkeluis-idioten in het zicht van het gerecht en worden alle middelen ingezet om de rechtsgang te verhinderen. Hun zoontje moet zijn carrière als (soms) fils-à-papa toch kunnen hebben. Het boterbriefje van een master-diploma is dus belangrijk. Macht door het geld, alles is te koop in hun ogen. Triestig om te zien, belachelijk normverlies, geen normen meer dus. Ze zouden beter eens een goed gesprek hebben met onze aartsbisschop. Het sarcastische is bovendien dat heel die ellende heeft plaatsgevonden aan de KUL, ons katholiek instituut bij uitstek om mensen te vormen. Normen en waarden op de schroothoop van onze samenleving. Daar zou ook eens een boek mogen over verschijnen vind je niet ?

Eric

Stralend weer...

tijdens de begrafenis

Stralend weer, wat warm, de koelte van de kerk bracht op dat punt wat verlichting. Het terugzien van mijn familie was leuker geweest in andere minder trieste omstandigheden. Toch blij dat ik mijn tantes, nonkels, enkele neven en nichten terug mocht ontmoeten.

Prachtige dienst ter ere van onze nonkel Robert, een man die als voorbeeld mag gelden, zijnde (groot)vader, echtgenooot, vriend van de voetbalwereld, een echte family man. Moedige kleinkinderen die hun best deden hun opa een mooie laatste eer te bewijzen.

Begroeting aan de urne zonder ze aan te raken,... vond ik erg maar gezien dat c-virus onze contreien nog teistert, is het beestje doorgeven via een gemeenschappelijke aai inderdaad een risico-gedrag.

Mijn familie, ze begint 'uit te dunnen', de haardossen, de aantallen, de leeftijd die stijgt, ... beangstigend te kijken naar gezichten die je misschien niet meer gaat terugzien. Ik mag zo niet denken, carpe diem, blij zijn met het initiatief van mijn oudste tante, Limburgse vlaai, een lekker tas koffie, een fijne babbel.

Op de terugweg terugkomen tot het nu, met mijn neef samen gaan genieten op een terras aan 'Het Zoete Water' van een slaatje, een toffe babbel, wat wederzijds advies delen.

Familie is en blijft belangrijk, vrienden heb je niet zoveel, toch niet als je ze nodig hebt...

Eric 

Les geven...

Ik mocht deze week nog eens 'fysiek' cursus gaan geven in Leuven. Al dat 'online' gedoe, het begint me echt teveel te worden.

's Morgens dus mijn bokes gesmeerd en blijgezind naar Leuven. Mijn studenten (doorgaans jonge dames in dit geval) waren ook gematigd enthousiast dat ze nog eens uit hun kot mochten komen. De uiteenzetting leverde nuttige vragen op, kortom ik had de indruk dat ze de boodschap begrepen hebben.

's Middags naar ons leraarslokaal, een soort van visbokaal, waar de cursisten zicht op hun docenten hebben, kwestie van ons in het oog te houden. Deze keer mocht ik de kamer delen met 2 lieve dames, beiden licht belegen qua leeftijd, doch nog zeker goed exposeerbaar in de ruimte. Ze beschrijven gaat ze compromitteren maar ik geef u graag toch een beeld in welke ambiance ik mijn boterhammetjes heb kunnen opeten :

P. zowat dé specialiste van het aanleggen van schoonheid van dames, gaf een uitleg over het feitelijk pestgedrag van één van haar cursisten : liegen was blijkbaar voor die jonge meid geen probleem, dit terwijl haar medestudenten aangaf dat mijn collega - lerares wel degelijk gelijk had.

K., dé madame als het om mooi haar te doen is, kon zich in ons bijzijn per geluk ook eens luchten : ook haar geduld was aardig op de proef gesteld door een paar van die 'creepies' in haar klas.

De vakantie lonkt, nog een kleine 2 maanden en we hebben voor dat gedeelte van onze beroepsloopbaan weer wat rust verdiend. Gelukkig zijn het gros van onze cursisten leergierige wezens, ze hangen aan onze lippen, ze denken aan ons voor hun opdrachten, eindwerken, eindproeven, diverse opdrachten waar we hen mee bestoken. De gemoedsrust die ze bij het voltooien van hun taken ondervinden is voor hen de grootste voldoening. Als dat goed in elkaar steekt, is dat ook voor ons een opsteker. Kwestie van dé boodschap juist te hebben overgebracht !

Eric 

Een fijn mens is niet meer

30 05 2021 

Het is allemaal toch wel eindig. Sommige momenten besef ik dat meer. Deze week kreeg ik het bericht van een neef dat een van mijn jongste nonkels onverwacht is overleden. Een plots heengaan door een intern falen in zijn eigen tempel. Hij heeft niet veel pijn gehad maar waarschijnlijk ook geen afscheid kunnen nemen. Zijn vrouw en zijn kinderen, zijn emotionele rijkdom niet kunnen vaarwel zeggen, ... hij beseft het niet meer maar in de gecreëerde leegte leeft hij verder. Daar stelt men zich dan vragen en zoekt men gemoedrust.

Hij was een man die ik altijd heb bewonderd. Een van de jongere broers van mijn mama, opgevoed bij een nonkel in Wallonië, actieve voetballer, passie voor zijn sport, voor zijn club, fier op zijn job als veiligheidsagent op de luchthaven van Zavemtem.

Ik zag 'm niet veel, te weinig eigenlijk. Ongeveer de helft van mijn familie aan moeders kant woont in Brabant, in de buurt van Leuven. De anderen zijn honkvast in de buurt van Hasselt gebleven. Als kind op bezoek gaan in Heverlee was een gebeurtenis, een lange weg achteraan in de auto, geen autostrade, neen, langs de 'nationale N3' door Tienen en zo naar de bestemming van die zondag. Mensen die praatten met een ander accent, toch lief, anders, andere grond, een tuin met zelfgekweekte asperges, aardappelen die anders smaakten maar wel lekker waren.

Familie is iets om te koesteren. Vandaag besef ik dat weer een stukje meer, pluk de dag, leef nu, zoek de mensen op waarmee je een goede band hebt. We vergeten dat zo snel in die mallemolen van het dagelijks zijn.

Vrijdag gaan we onze nonkel een laatste groet geven. Fijne herinneringen, weliswaar in beperkte kring, gaan delen. 78 jaar is geen leeftijd om naar de eeuwige jachtvelden te trekken. We hebben dat gedeelte niet onder controle. Het is wat het is en gaan verder leven, fier met de goede gedachten aan mijn nonkel. Hij leeft verder in ons en blijft een voorbeeld, hoe dan ook.

Keep on going ! 

Wat een ervaring,...

Mijn lichaam tintelt nog na, zelfs na een nachtje slaap...

Een vrouw, leeftijdsgenoot, fijne babbel mee gehad voor enkele weken, zelfde golflengte, elkaar begrijpen zonder veel woorden.... Geen dadelijke verliefdheid maar wel gelijklopende sterrentekens. Ik sta daar nogal sceptisch tegenover maar hier ging het niet over de 'praatjes' die we in de horoscopen van de damesbladen terugvinden.

Zij organiseert massages en zo. De schouder was reeds lang een pijnlijke plek in mijn tempel. Deert het niet, schaadt het ook niet, dus ik een afspraak vastgelegd.

Alles uit, discreet onder een lakentje en het begon. De tenen, de voeten, de benen, ... omhoog, de voorkant, de achterkant, de oren, tijd was niet meer van tel, een afspraak moeten schuiven, de moeite waard, vleugels gekregen !

Mijn voorstel haar mee te nemen in een flesje was natuurlijk om te lachen, doch is een optie die waardevol zou zijn. Nooit meegemaakt, zo intens, zo verzachtend, niet alles is pijnloos, doch zeker volgende maand terug 52 km rijden om haar terug te gaan opzoeken. Mijn enthousiasme was zodanig groot dat ik mijn madame al rijdend heb gebeld maar ook een goede vriend die lichamelijk veel afziet en waar deze dame zeker verzachting kan brengen.

Leeftijd heeft het nadeel dat we niet meer zoveel tijd na als voor hebben, doch genieten is wel belangrijk. 26 mei wordt dus een keerpunt in mijn leven : This is the first day of the rest of mij life ! 

La   solitude

Georges Moustaki zingt : on n'est jamais seul, on a toujours sa solitude 

Stilte in de stad

Gisterenavond tegen 20u00 gaan wandelen met ons Tiba, het beestje heeft nood aan dergelijke 'uitstappen'. Het was een ontsnapping tussen 2 regenbuien door. Langs de Naamse vest naar onze mooie 'Veisder', de stad in. Ik hoorde niets, ik zag niemand, eigenlijk een raar en onveilig gevoel, zo echt niemand onderweg, geen 'knalpotten-auto's', geen brommers met helmen die té hoog staan, geen enkele voetganger, geen persoon die ronddwaalde met een blikje energy-drank.

Op de grote markt hoorde ik enkele holklinkende stemmen, ook eigenaardig en niet uitnodigend om dat gezelschap te gaan vervoegen.

Dinsdag na Pinksteren, het geld kan niet op zijn want het was tijdens het weekend toch wel wat koud om buiten te eten. Toch niemand te zien, geen mogelijkheid een babbeltje te slaan, geen hondje om te spelen met ons Tiba.

Eenzaamheid troef onderweg. Mijn geliefd terras op de hoek van de Naamse Vest was zelfs dicht. Logisch als er geen beweging is om dan ook maar te sluiten.

Regen is geen partner in gezelligheid, een noodzakelijk iets voor onze natuur maar niet leuk voor mens en dier om in rond te lopen. Het weekend wordt blijkbaar beter, de horeca-terrassen zullen 'boosten', de verkoop van BBQ-vlees zal pieken. We waren vorig jaar verwend : van maart tot juni vrijwel geen neerslag, mooi weer, verplicht thuis en toch gezellig in het tuintje, genietend van gebakken vlees-geuren. Terug naar 'die lock down' ? Hopelijk niet, prikjes, prikjes en nog meer prikjes, dat wordt de toekomst, regen of niet.... 

Wandelen in  Nieuwenhoven

2de Pinksterdag 

Op een mooi Pinksterdag, samen in de zon, een mooi liedje van Jongewaard en van den Heuvel, 1967, een hele tijd geleden. Je kan het nog beluisteren (na het overslaan van de 'pub' via youtube : https://www.youtube.com/watch?v=5pSwL9d5H9Y

Pinkstermaandag, mijn vrouwtje kijkt naar de météo en ziet dat het namiddag gaat regenen. Voormiddag dus wandelen, ons Tiba natuurlijk mee, de bossen verkennen van Nieuwenhoven.

Een paar druppels, een paar meer, na 7,5 km (de rode route) drijfnat terug aangekomen bij de cafetaria op het domein. Een heerlijke koffie, een prachtige croque, wat verkleumd op het terras, maar dit was ons eerste etentje buitenhuis sedert oktober 2020... De uitbaatster, een heel lieve en vriendelijke dame excuseerde zich diverse malen dat we in de kou ons gebakken brood moesten verorberen. Het deed deugd, na zo een wandeling een kleine beloning aan tafel !

De natuur bij ons in Haspengouw is per geluk niet te stelen, zo mooi, zo intens, zo veelzijdig. Eind mei en op een vochtige plek staan er reeds 2 champignons te blinken, een varen als buur, dus vochtige grond, ideaal voor wat schimmelplantjes.

Heerlijk zo wandelen op een 2de feestdag, niets moet, het werk volgt wel, hoeft niet doch gaat toch komen, onvermijdelijk dus.

Namiddag wat opruimwerk, heerlijk zonnig, Tiba geniet van haar opdroogkuur in het zonnetje, ...

Onze météo was dus verkeerd, ook in een verlengd weekend sfeertje blijven hangen waarschijnlijk !

Ciao,

Eric 

Een gewone Pinksterdag,... 

23 05 2021

Pinksteren, volgens de katholieke leer, de dag van de vurige tongen, de dag dat men wist waar de klepel in feite hing....

Ik denk dat nog steeds heel veel mensen niet weten waar die klepel hing, laat staan voor diende !

Geloof is een visie en is voor veel mensen een houvast. Goed dat het bestaat en dit met verschillende standpunten. Dé basis is eigenlijk overal zowat hetzelfde. Waarom wordt er dan gevochten ervoor ?

Niet te snappen in feite. Een excuus is doorgaans goed om olie op het vuur te gooien. Vlammen, doden, menselijk en materieel leed, niet te beschrijven wat die mensen moeten meemaken. Enkel omdat enkele heethoofden het zover laten komen.

Deze namiddag, na de noeste arbeid in ons tuintje, een wandeling met Tiba. Veel gezien, ook tuintjes die pico bello in orde waren. Eenzame mensen die alleen op hun terras zaten, het geheel aan bekijken en evalueren. Mensen tegenkomen, al maanden niet meer gezien, oude kameraden, zelfs vroeger goede vrienden, even babbelen, ditjes en datjes, het oppervlakte water rimpelt even en 'that's it' ... Ik hoop dat we ze binnenkort terug korter in onze ziel kunnen trekken, tenminste als dat c-gevaar geweken is, ik mis hen !

Een terras, dat onvermijdelijke op 200 meter van onze voordeur, waar Tiba niet wil voorbijgaan. Een frisse Cristal, heerlijk, de 2de volgt automatisch. Was een beetje verrast maar Ken denk aan zijn medemens en zag dat het leegstond.

Voortreffelijk lekker, ook thuis waar de Simmenthal entrecôte ligt te wachten op kamertemperatuur. Wat verse paddestoelen met look en sjalot en ja, een kleine feestmaaltijd om deze Pinksterdag mee af te sluiten.

Eric 

De kater van  het  songfestival... 

Ik heb niet gekeken naar het liedjesfeest, een mooi goed gebracht liedje heeft geen show nodig. De laatste jaren is glitter & glamour belangrijker dan de kwaliteit van het gekweelde. Dit jaar blijkbaar ook : Geike heeft een prachtige stem, wordt begeleid door waarschijnlijk muzikale bollebozen, maar zit in een andere generatie : het uiterlijk vertoon is voor haar minder belangrijk. De boodschap van het lied en de inhoud ervan zou ons meer moeten bekoren.

Uiterlijk vertoon, het draait tegenwoordig om niets anders meer dan dat : gezien worden, je laten zien, op zijn schijnbaar en waarschijnlijk mooiste kant...

Beter een voorbeeld nemen aan onze hond, ons Tiba bijvoorbeeld. Ze vraagt aandacht, eigenlijk om zich niet alleen te voelen, het nestgevoel bij haar geboorte, 5 broertjes, geen zus,.. het moet bijgebleven zijn. Heerlijk om te zien dat aandacht vragen ook krijgen betekent : hoe dikwijls zitten voorbijgangers niet aan haar krolletjes te wrijven, te plukken. Mensen zoeken ook aandacht en dan wordt zo'n hondje een antenne naar verbondenheid.

Tiba, een naam die bekendheid krijgt in onze vurige stede. Tiba wordt herkend, is een zalig beestje met een boterzacht karakter, gek van mensen, zeker van kinderen, heerlijk om in huis te hebben. Als het regent en ons juffrouw wil toch met de bal gaan spelen, nat of niet, ... niet tegen te houden. Poetsen dus als ze terugkomt uit onze stadstuin. Zwarte aarde tussen haar sponsjes, een erfenis van jaren die ze binnenbrengt in huis.

Blijkbaar is de Naamsesteenweg een van dé oudste straten van onze stad. Die stadtuinen zijn jaren gedraineerd met de restanten van het verblijf van al die mensen. Zwarte aarde ten gevolge van die jarenlange 'aderlatingen' van het definitief afscheid nemen van natuurlijke elementen.

De heilige Trudo moet een oude buur geweest zijn, historie en heden, het is een sinus die verbonden blijft.

Prettige zondag en geniet van het waarschijnlijk droge weer !

Eric 

Sint-Truin

onze vurige stede... 

Thuis genieten van een top-wijn, een vrijdagavond, donkere wolken buitenkant van onze tuin, gelukkig niet in onze hoofden, ... enjoy life !De wijnwereld is dusdanig veranderd de laatste jaren : vroeger waren het wijnimporteurs met een super reputatie, een select clubje van de goede neuzen, bron van winst en genot, ook soms wel kommer en kwel... Tegenwoordig is de polyvalentie van het aanbod enorm : google helpt ons flessen te vinden die we eerder niet tegenkwamen, kwaliteit prijs super niveau, heerlijk ! Genieten met volle teugen, vandaag nog even buitenhuis gedaan : Ons Tiba en ik op wandel, even de noodzakelijke boodschappen van ons teefje laten uitvoeren, maar dan de markt op van onze bruisende stad. The place to be seen : aan onze fontein een terras met mooie, slimme, bekende en minder bekende mensen, je komt daar mannen en vrouwen tegen die leuke gesprekken opleveren. De fontein had veel last van de wind : het waterbad was te klein en spatte alle richtingen uit, een foto waard in feite.Back home, allez, toch in de richting van... hét terras van mijn straat, mensen die je kent, topbediening, niet stoppen, geen punt. Zelfs ons Tiba kan er niet meer voorbij. Een frisse Cristal, een buurman die ik al lang niet meer gesproken had, een uur is niets om een en ander van elkaar te horen. Sint-Truiden, ich haag meer en meer van oech (zou Raymonde zeggen )

Wij vechten tegen het c-virus ,...

onze Europese toppers vechten ook.... 

 De buienradar, buiten kijken, weinig of geen druppels te zien ? Wegwezen dus : naar buiten met ons Tiba en de kleindochter. Even een frisse neus halen, wat boodschappen doen, kortom, weliswaar gemaskerd, het blijft in de carnavalssfeer hé, onder de mensen komen.

De terrasjes wenken, redelijk veel volk, wat gevaarlijk kort bij elkaar. Mensen niezen, kuchen, hoesten, kortom de aerosols vliegen in het rond. Het gros is zo te zien aan hun (licht)belegenheid wel reeds geprikt met een Astra Zenica, Pfizer of Moderna-spuitje. De mensen voelen zich wat veiliger. Ze zijn het daarom nog niet maar het is terug leven zo met 'een zucht van verlichting'. Het licht in de tunnel is zichtbaar. Onzekerheid echter met hopen, op vakantie gaan in het buitenland, dus zeker niet voor iedereen.

Kort bij elkaar in een vliegtuig kruipen, de wachtrijen van de controles passeren, terugkomen met een quarantaine tijd aan je broek,... niet evident hé. Vakantie in Vlaanderen of Wallonië blijft dus een interessante optie. De roep naar de Algarve is echter groot, doen we het of doen we het niet ?

"To be or not to be, that's the question" dixit William Shakespeare.

Verstand maar gebruiken zeker....

Eric 

Die frisse  pint op een aangenaam terras !

 Een wandeling 'rond de blok' en dan samen met ons Tiba naar De Bron, een gezellig café-brasserie op de hoek van de Naamse Vest.

Indertijd was dit deel van de stad, met name de wijk 'Sinte-Pieter' dé uitgangsbuurt, met misschien wel meer dan 10 cafeetjes, het een al luidruchtiger en beruchter dan het andere.

Ondertussen zijn het er nog 2, waarbij De Bron geëvolueerd is tot een standingvolle zaak waar iedereen welkom is. Een erg vriendelijke bediening door Sabrina & Ken, horeca-mensen in hart en nieren.

Vrijdag in de late namiddag, het ziek zijn wat verbeterd, behoefte aan wat gezelschap en ook wel een fris getapte Cristal, hét buur dat mijn papfles in Alken vroeger kon kleuren.

Sabrina brengt ons Tiba een blijkbaar lekker snoepje en mij een 33 cl pint, mooie kling, geen sporen van saturatie, kortom, mooi getapt, volgens de regels van de kunst.

De geur van deze pils is zacht, wat pittig, hopsporen, evenwichtig, niet waterig, volledige structuur, prachtig om van te genieten. De smaak gaat in volledige harmonie met zijn aroma : mooie frisse hoppigheid, veel structuur in het middenregister en een fijne relatieve lange afdronk. Het is een uitnodiging om meer te genieten, een verfijnde doordrinker, een pils gelijk een pils moet zijn volgens mij... Aanhangers van Stella of Jupiler gaan het met mij niet eens zijn. Concurrentie moet er zijn, alleen maar al om te bewijzen hoe goed die brouwers in Alken dat bier een 2de leven hebben gegeven.

Dat nootje of snoepje is niet nodig. Het gezelschap maakt meer dan dat een geheel uit van deze verfijnde drinkbelevenis.

Hopelijk mag ik hier nog regelmatig komen, telkens voor een paar consumpties, wat me gezond en relatief nuchter kan houden.

Lang leve de vaccins, lang leve het herleven van gezonde horeca ! Daarzonder is een stad zo dood als een pier !

Prosit,

Eric 

Ziek en toch wat bezig...

 Hoe een ander dan dat C-virus een mens toch klein kan krijgen.

Keelpijn, hoesten, een mix van symptomen van het 'c-tje' maar ook van de hooikoorts en mogelijk een keelontsteking. De huisdokter had nog een gaatje in zijn strakke agenda en heeft mijn lichaam onderzocht.

Buiten de klassieke 'slijtage' was er de keel, het hoestje, de vermoeidheid, kortom, goed voor een paar dagen verplichte rust. Dat is allemaal niet zo simpel om te regelen, gelukkig heb ik bij de 2 opdrachtgevers heel fijne collegae die alles vlot in goede banen kunnen leiden.

Deze namiddag kreeg ik een tikje van de hamer, zo eentje van : 'nu gaan liggen of het komt niet goed met je....' Een blijkbaar snurkrecital van 1.5 uur en het beestje kon terug starten.

Tiba was me ondertussen reeds enkele likjes komen geven, zo van, allé jongen, wandelen, balleke spelen, buiten... papa was uitgeteld, dus neen,... Ze heeft geduldig gewacht totdat we paraat waren om de stad terug onveilig te gaan maken.

Wel een ander gevoel zo in onze stad rondlopen, wetende dat 'de macht' nu bij iemand anders zit. Ons fier madame op haar hoge schoentjes is even buiten strijd en vervangen door een 'Sturm und Drang' kopie van de burgemeester van Herent, zelfde partijkaart, ook niet voorzien van veel haardos.

Hopelijk loopt het allemaal nog goed af. We weten natuurlijk niet wat de lokale pers reeds al weet en wij op dit moment nog niet. Als daar nog een paar vuurpijlen tussen zitten, flamboyante zaken die misschien weer een andere flits zouden kunnen geven aan de huidige situatie.

We komen er wel uit en hopen op het beste voor onze stad. De horeca-terrassen wenken ons om te komen genieten, wat roddelen, wat socialiseren, wat krachten opdoen, wat te rusten tussen de winkelbezoeken in. Zonder horeca kunnen onze handelaars moeilijk of niet functioneren.

Lokaal drinken, kopen, wat roddelen, ... het is goed voor onze stad en onze bevolking ! Let's do that !

Eric 

Moederdag na  dat 1ste  terras

De verwachtingen waren erg hoog gespannen, de smaak van vers getapt gerstenat op de tong, in de keel, de koelte van dat fris geserveerd Cristalleke !

Ons café op het hoekje, bij Sabrina & Ken (De Bron), het was er gisteren zalig toeven. Ik had voor alle zekerheid een plekje gereserveerd. De frissere wind had het 'reservatieblad' net niet weggeblazen. Mensen goedgezind op een gezellig terras, een praatje maken over ditjes en datjes, over onze burgemeester, ... kortom het leven gelijk het normaal zou moeten lopen.

Een kameraad had zich opgeofferd me te vergezellen naar dit uniek festijn, zoveel maanden geleden nog meegemaakt en nu eindelijk opnieuw ! Ons Tiba was er natuurlijk bij en was wild enthousiast toen ze Sabrina zag, het reserve-snoepje mooi geserveerd in een glaasje, heerlijk toch !

Was het de wind van gisteren, ik weet het niet maar deze morgen de keel goed gezwollen. Was het de tegenwerking van mijn body met die slechts 3 koele frisse pintjes ? Ik denk ten stelligste van niet. Het kon ook geen 'kater' zijn. Hét virusje ? Normaal niet gezien mijn prikje van vorige dinsdag. Vandaag dus binnen blijven, voorlopig geen nieuwe pintjes meer.

Moederdag ga ik thuis wat luister bijzetten door onze Canadees op te stoken en straks buiten (hopelijk) lekker te barbe-knoeien. Zelf wat verse zalm roken zit er ook nog in. We zullen dus zien waar we uitkomen.

Geniet van die soms korte maar leuke momenten en tot een dezer !

Eric 

Eindelijk,  fris getapte  pils !

08 05 21

De verwachtingen zijn hoog gespannen : de horeca hoopt op een succesvolle heropstart ondanks de onduidelijke en soms raar aangepaste regelgeving die ze bovenop hun moeilijke tijd krijgen.

Horeca is zowat dé zonnebok geweest van de c-crisis. Ik heb het al een paar keer aangehaald, doch die samengetroepte mensen met hun kartonnen bekertje koffie op de markt, dat is toch helemaal geen oplossing ? Komen onze beleidsmakers dan nooit uit hun torentje ?

Enfin, ons geliefde zaken mogen terug open : ze zijn voorbereid, hebben veel stock ingedaan, personeel gemotiveerd om de klant goed te gaan bedienen. De meetlat ligt klaar om de afstand tussen de tafels en stoelen vast te leggen. Vorig jaar, toen er nog geen vaccin bestond, werd er gewerkt met plexi-tussenschotten. Gevolg : ieder tafel werd een eigen 'kooitje' waar de klant zich veilig in zijn eigen cocoon kon voelen. Nu dus geen plexi meer, waarom ? Heel onduidelijke uitleg van de minister : ventilatie tekort ! Een heel rare stelling waarbij mensen in de buitenlucht zitten, bovendien doorgaans dus in hun eigen cocoon.

Pesterij-politiek, waar hebben we dit weer aan verdiend ? Betutteling is het juiste woord. De koster wordt pastoor. Kinderen worden in een gezin zelfs zo niet behandeld.

Politiek, heiliger dan de paus terwijl gemeentelijk het er soms op zijn 'Palermoos' toegaat : bij ons in Sint-Truiden moeten de potjes dicht blijven, de lippen van de coalitie stijf op elkaar, het zou kunnen gaan stinken als de mondjes opengaan. Geen vieze ademlucht maar wel andere onfrisse beslissingen, besluiten, contacten, die de brave burger ook niet graag gaat zien verschijnen. Kritische pers de mond proberen te snoeren, huiszoekingen organiseren omdat de fundering van een ivoren toren in het gedrang kan komen. Vrijheid van meningsuiting, gesteund op bewijzen, geen klad, geen geroddel, de juiste manier staat in onze grondwet. Dat wordt dus een vodje papier tegenwoordig.

Ocharme de Belg, de Vlaming, we zijn sukkelaars, we doen er niets aan, we laten die machthebbers maar betijen. We verdienen véél beter dan dat, maar even over nadenken en lokaal reageren. Zien wat we kunnen losmaken hé.

Prettige terrastijd en tot dra,

Eric 

Mijn eerste   c-spuitje

04 05 2021

Eindelijk, gisteren was het zover : de ultieme hoopvolle prik die me kan verlossen van dé dreiging van dit moment. Ik mocht me aanbieden net na de middag in de Minderbroederkerk in onze vurige stede.

Vooreerst dien ik te stellen dat de organisatie van dit hele gebeuren echt VLEKKELOOS verloopt : vanaf de ontvangst tot en met de rustzone, echt waar, enorm goed georganiseerd. Deze vrijwilligers verdienen een hééél dikke pluim : de dienstbaarheid die ze hier toon spreiden, warme menselijkheid, een gevoel van bevrijding, het helpen zien van het einde van de tunnel. Gewoon super geregeld !

Dé domper is natuurlijk nu die 'affaire' in onze stad, 'Spuitjesgate' kunnen we het noemen. Spijtig, mocht niet gebeuren, is gebeurd en nu ?

François Mitterand, de oud-president van Frankrijk, volgde nogal graag zijn libido. Op een bepaald moment ontdekt een journalist dat er een minnares in het spel zit. 2 woorden en het werd een niemendalletje in de geschiedenis : 'Et alors ?' Hij geeft het dadelijk toe, krijgt zelfs wat extra sympathie hierdoor bij de Fransen en andere Europese burgers, het werd dus een 'fait divers'...

Geheimhouden van dergelijke zaken, er zijn altijd omstandigheden die zich voordoen : inderdaad flesjes spuitmateriaal niet volledig gebruiken is zonde. Als er dan een openbaar figuur zich bereid stelt om die prik te ontvangen, ... et alors ? Niemand zou daar commentaar over hebben, tenminste niet als die restjes er 's avonds nog zijn. Deze prikjes in de voormiddag krijgen, wordt iets moeilijker te verklaren...
Iets wegsteken mag niet : vergelijk het met een kind dat snoep gestolen heeft uit de lade van haar of zijn ouders : vroeger maakte we de kindjes wijs dat we konden rieken aan hun vingers of ze aan 't liegen waren : een rode kop ten gevolge en de 'dader' was gevonden.

Macht erotiseert, macht schept ivoren torens met eigen waarheden. Het gebeurt overal en het zou ook kunnen gepasseerd zijn met de politiekers aan de andere kant van deze lijn. Dat betekent niet dat dit een vrijgeleide wordt : in Palermo was het jaren zo om op deze manier om te gaan met je bevolking. Palermo aan de Cicindria is niet echt aan de orde.

Het woord 'respect' in de mond nemen wordt nu heel wat moeilijker. Normen en waarden zijn oh zo belangrijk. Je hebt vrijheid in het leven als je iemand anders zijn vrijheid niet afneemt. Onze onderwijs kan helpen om de kinderen, de jeugd en daardoor ook de latere volwassenen een vernieuwde invulling van 'respect' te kunnen geven.

Iemand na deze feiten recht in de ogen kijken gaat moeilijk worden voor deze elite die zich die vroegtijdig prikken heeft toebedeeld. Medisch geheim, een slecht argument, non verbaal kan men niet (blijven) liegen. 

Zondagmorgen 

2 mei 2021

De hoopvolle prik voor iedereen.... Wetende dat ik vroeger een immense schrik had van injectienaalden, een prik bij een dokter was een hel voor mij. Nu hoopvol uitkijkend naar die 1ste prik om dat venijnig beestje met die tentakels klein te krijgen, een veranderende wereld niet ?

Het geeft een soort van bevrijdingsgevoel, een toegediende 'toverdrank' voor Asterix, hernieuwde vrijheden voor de nabije toekomst !

Het wordt tijd dat die mondkapjes kleiner worden of beter nog, helemaal verdwijnen. Deze morgen, samen met ons Tiba, Anneke, Laura & Dirk gaan bezoeken om van die lekkere broodjes af te halen. We stonden aan te schuiven in de rij en zoals dikwijls was Tiba dé attractiepool. Ditmaal was het slachtoffer de jonge dame die voor me stond. Mooi in het wit, Tiba met haar dikwijls nogal vuile pootjes werd geaaid door het meisje, blijkbaar zonder vrees om haar outfit te bezoedelen.

Ze kreeg geen hond meer van haar papa gezien die zoveel verdriet heeft gehad bij het moeten afstaan van hun vorig huisdier. Ik kan dat begrijpen, doch het plezier dat we nu hebben van Tiba, dat vrolijk bruin dier, die wildebras, dat 'God schiep de dag en Tiba loopt erdoor'-gevoel,... ik zou het niet willen gemist hebben. Ons vorig hondje hebben we 17 jaar mogen hebben, heel iets anders dan nu, maar nog steeds met de beste herinneringen.

De snoepjesdoos bij de bakker kent ze al : Dirk haalt ze bij, Tiba op haar achterste poten om gemakkelijk aan die lekkernij te kunnen komen. Euforie bij Dirk en Tiba, Anneke en Laura kijken enthousiast toe hoe ons bruintje weeral verwend wordt. Aandacht voor het hondje is ook aandacht voor het baasje. Dat snoepje laat ik wel voor Tiba, laat mij het maar met die lieve blikken houden !

Prettige zondag !

Eric 

Dromen zijn niet altijd bedrog : 

 

Soms krijg je dromen die voor werkelijkheid kunnen doorgaan. Mensen ontmoeten in je slaapmodus, 'licht belegen' een lichaam dat wat sporen heeft, niet al te veel, mag nog gezien worden, klaar en duidelijk zichtbaar, ongelooflijk in feite. Praten met die personen in je droom en ondervinden dat de passie nog van het scherm kan spatten, toch mooi hé.

Ik heb de indruk dat bij het ouder worden het groeiproces tussen lichaam en geest niet gelijkmatig verder groeit of (soms) afbouwt. Kijk maar eens in de spiegel, je ziet aftakeling, bent niet meer zo gelukkig met het uiterlijk. Als je praat, doceert, onderhandelt ben je dit beeld echter snel vergeten. De geest blijft jong, denkt nog snel, ziet in jezelf een persoon met nog veel energie en dadingsdrang. De confrontatie met het uiterlijk wordt dan achteraf dus een niet zo leuke belevenis. Met die online cursussen komt dit soms extra in de verf te staan : je ziet jezelf op het scherm, evenals de meestal veel jongere gesprekspartner, een vergelijking met de nodige emotionele confrontatie 😊

Mensen van ongeveer dezelfde ouderdom ontmoeten maakt het dan weer anders : zij praten ook nog dikwijls met heel energie en passie. Ze willen nog veel bakens verzetten, hebben nog kracht om zaken te realiseren, mensen gelukkig te maken. Die krakende knie, die soms pijnlijke rug, ... het is snel vergeten als de geest zijn jeugdige expressies kan blijven uiten.Recent een persoon mogen ontmoeten, een passioneel iemand, veel power, kan fantastisch ontledend denken, heerlijk om mee te converseren. Verleidelijk in feite, een golflengte met veel attractie. Dit houdt me jong en hopelijk kan ik dat nog jaren zo behouden. Vrienden worden dan als volle bloesems, dixit Anselm Hoste. Het geeft me veel kracht om door te zetten !

Eric 

Een speciale dag vandaag... 

28 04 2021

 Een speciale dag vandaag....

Na zoveel jaar ontdekken dat je als mens een product bent dat heel eenvoudig de spanningsvelden van het heelal volgt in zijn ontwikkeling, raar maar wel een diagnose die klopte gelijk een bus. Diverse bronnen gaven hetzelfde resultaat : ik ben zoals het beschreven staat, niet meer of minder dan dat. De geschiedenis is de bron van deze wijsheden, levenservaringen, spanningsvelden die in kaart werden gebracht om te komen tot één geheel.

Een leuke, wijze dame met, achteraf bekeken, veel levenservaring, had mijn bezoek voorbereid en heeft me diets gemaakt hoe mijn leven in feite een voorbestemd iets is geworden : een belevenis die beklijft, blijft hangen en je doet nadenken.

Het bestaat allemaal zolang en toch ontdekt je het op een bepaalde dag. Toeval bestaat niet. Het lot is dus een aaneenschakeling van het resultaat van acties als gevolg van het doen en laten als mens.

Mijn vroegere filosofie leraar op het college zijn me dat je vrijheid hebt als je iemand anders zijn vrijheid niet belemmert. Het is voor mij altijd een grote drijfveer geweest in mijn doen en laten. Ik zal daar ook wel tegen 'gezondigd' hebben, we zijn met zijn allen echt niet onfeilbaar. De geest verzorgen in een gelovig of net dat niet-stramien, is belangrijk. Wat ook de kontekst weze, daar gaat het niet om : een verpakking met of zonder kroontje, het speelt geen rol. Humanist, boeddhist, katholiek, moslim,... het gaat over dezelfde waarden en normen, het een al wat meer fanatieker verpakt dan het andere.

Veel geleerd vandaag, veel nagedacht en toetsstenen gecreëerd voor de volgende jaren...

Het ga je goed !

Eric 

Knabbel-honger

27 04 2021

Vertrekken aan zee, klaar om de wagen voor de deur van het appartementsgebouw te zetten. Vertrekken, maar aan de langzame kant, op het dashboard verscheen een icoontje dat ik nog niet gezien had. Mijn Italiaantje reed gelijk een heel oude opa (met hoed op), in feite onveilig gezien het verkeer niet verwacht dat een Alfa op zo'n manier het verkeer in een knoop gaat leggen. Mijn vrouwtje kijkt in de 'fucking manual' en vertelt een uitleg die we geen van beiden echt kunnen snappen. Onze garage in Hasselt gebeld, de chef mechaniek raadt aan om een garage aan de kust op te zoeken. Dokter Google helpt aardig mee en vindt 2 oplossingen, eentje in de buurt van Veurne en de andere in Lo Reninge (kort bij Vleteren). De eerste (een grote dealer) gebeld, een heel norse madame die stelt dat zij daar geen tijd voor hebben en dat we maar een oplossing moeten zoeken via de 'assistance'. Met de moed in de schoenen naar de andere garagist gebeld. Hij stelt voor dat we langskomen, waar we dan tegen 17u10 aankomen. Hij is nog bezig, zelfs na sluitingstijd. Mr. Monteyne van Lo-Reninge maakt tijd voor ons, koppelt zijn computer en ontdekt dat een ondiertje onder de motorkap heeft gezeten en een kabel heeft doorgebeten. Hij stelt dat het beter is dat stuk te vervangen maar is bereid (zonder ook maar enige push nodig te hebben) om het te proberen te herstellen. Na 30 minuten lukt 'm dit wonderwel. Onze Italiaantje rijdt opnieuw gelijk nieuw. Service zoals we daar hebben mogen ondervinden, het is uit de wereld, die grotere organisaties kunnen dat niet meer, hun systeem laat dat blijkbaar niet meer toe. Ik vind dit niet normaal, dus wordt assistance spijtig genoeg de enige oplossing, waarbij het dikwijls neerkomt op het leveren van een vervangvoertuig, het afslepen van je auto, minstens een week wachten op een herstelling en dan een factuur met minimum 3 cijfers voor de komma... Dat onpersoonlijke hangt samen met fusie-bedrijven, die kleine zelfstandige, zo'n grote meerwaarde, laten we hen as much steunen, lokaal handelen, kopen, ook al is het soms iets duurder, vroeg of laat heb je hen nodig en ben je gelukkiger met een degelijke oplossing dan ooit  ervoren !

Een weekend aan  zee

25 april 2021

 De wind in de rug, wandelend met een ruk langs achter, omgekeerd een veel moeilijkere oefening !

De zeedijk van De Panne, met nog heel weinig meeuwen, slachtoffers van de pil, wel veel vliegende zandkorrels, goed ingeduffelde kindjes in het zand, een ander op de schoot bij haar plusmoeder, jong koppel met 5 'pagadders', een opdracht om daarmee op reis te mogen gaan.

De zeedijk, dé 'place m'a tu vu' met jonge meisjes, fier hun tools in de verkoop zettend op elektrische steps, verschijnende flitsen van bevalligheid.

Oudere en iets minder belegen mensen gaan joggen op het strand, starten tegen de wind in om terug te kunnen keren met iets meer dan een ruggensteun.

De ijsventers hebben werk zat, een koffie drinken kan enkel als 'take away', een kartonnen bekertje met evenveel inhoud en dezelfde kost als een reguliere tas, geserveerd op terras.

Mensen verscholen achter windschermen, nippend van het bruine vocht, toch blij dat ze buiten zijn en wat kunnen babbelen. Ons Tiba is op dat vlak een ideaal contactmoment : ze vragen welk ras het is, hoe ze noemt, kortom, oppassen dat ze niet meegenomen zou worden door een of andere snoodaard 😊

Traiteurs doen goede zaken : de mens moet toch ook oraal wat tot zich kunnen nemen, slagers die vlees verkopen, Dierendonck en anderen, de prijs in een verhouding van 1 tot maal 5 per kg voor een al dan niet lekker stuk runds. Een goede grillpan en afbakken in de oven, heerlijk met gestoofde broccoli met knoflook en ollijfolie, een authentiek Italiaans recept uit Puglia, ooit leren kennen van een ondertussen ex van een oud-collega. Lekkere herinneringen op het bord van lang vervlogen tijden.

Terug thuis, nabije herinneringen en uitkijkend naar ons volgend bezoek aan De Panne, opnieuw in dezelfde cocoon, een appartement van een kameraad, heerlijk op de zeedijk, een eindeloos uitkijkpunt om mens en dier te bekijken.

Zonnige groeten,

Eric 

Asperges   met scampi 

11 04 2021 

Regen, regen en nog eens regen. De weermannen zeggen wel dat we grondwater te kort komen. Dat zal wel waar zijn maar het is zo triestig nat te worden zonder het echt te willen.

Binnen blijven is dus de boodschap. Op zoek naar bezigheden die dikwijls al lang liggen te wachten om uit de agenda te verdwijnen. Bezig zijn met iets nuttig schept deugd en tijdverdrijf. Het geeft meer zin aan het bestaan én is nuttig voor de medemens die ook zijn leven mag slijten in dezelfde vertrekken.

Deze morgen, met paraplu én met Tiba naar bakkerij Janssens. Eigenlijk een weer om geen hond door te jagen. Wachten in de rij, het tikken van de kapotte goot vormde een aangename onderbreking van de stilte. Ik weet ondertussen hoe het komt dat het water zich laat horen : druppels die boven ontsnappen uit de goot vallen op een uitstekend stuk aluminium en gaan daardoor zorgen voor een eenzaam en monotoon orkest.

Tiba is een schat van een teef, pas loops geweest, iets meer volwassen geworden, steeds aandacht opeisend met haar prachtige ogen. Mensen worden verliefd op haar, ze buit dat uit, bedelt niet maar krijgt snoepjes waar ze van geniet. Dirk kreeg een likje van haar, haar manier om de schenker te danken voor dat lekkers.

Nu naar de doe-het-zelf-winkel : stroom en wateraansluiting in onze kleine serre gaat gemakkelijker werken worden in de nabije toekomst. Een droog haventje om in te werken, niet in de regen, niet té nat worden, de klusjes klaren en dan zal het wel avond zijn. Een apero'tje en dan asperges volgens een recept, gevonden in De Zondag. Einde weekend dus. Het was leuk, ook voorbijgevlogen, op naar de nieuwe werkweek.

Genieten van elk moment, een halfvol glas gaat je minder opjagen, beter voor je hart en bloedvaten... 

Wat een rust deze middag !

08 04 2021


Mijn boterhammetjes deze middag in midden van een fijn natuurgebied mogen verorberen. Af en toe komt er eens een wandelaar, jogger of fietser voorbij. Een koppel wandelaars, het multifunctioneel gsm toestel in aanslag : een foto nemen van het kleine kappelletje waar een speciale wortelpartij van vergane struiken een heel decoratief element heeft gevormd.

Voor de rest dus niets, enkel een perenplantage, in de verte hoog loof, waarschijnlijk op een kalkachtige ondergrond gezien de massa aan maretakken die de bomen 'terroriseren'. Wel echt mooi en imposant !

Die rust was wel nodig : deze voormiddag een malloot die beweerde van geen afspraak te weten terwijl ik speciaal voor hem naar Diepenbeek was gereden. Het zijn per geluk uitzonderingen die op die manier handelen. Ander en beter is nu de boodschap !

Ook vandaag weer heel interessante mensen mogen ontmoeten. Een slachtoffer van het c-conflict, eerder actief in de amusementssector, nu dus niet meer. Zijn hobby, houtbewerking, is nu zijn hoofdactiviteit. Hij is volgens mij op weg om 'de Stradivarius' van de gitaarbouwers te worden. Prachtig gewoon : die spannende creativiteit spat ervan af, heerlijk met zo iemand te mogen handelen, te praten, ook advies te geven in hoeverre ons systeem hem kan helpen te komen tot nog meer efficiëntie in zijn activiteiten.

Mijn publiek met raad en daad bijstaan, heerlijk mij te voelen op een virtueel podium, met veel aandacht en luisterbereidheid. Het is ook niet te beschouwen als een job, het is genieten van de mensheid, evenwicht brengen bij mensen die nood hebben aan meer financiële zekerheid.

I love it !

Eric 

Sneeuw op   07 04 2021

Vandaag weer 'de baan' op : deze morgen verse sneeuw maar mijn Italiaantje met zijn 4 x 4 gedraagt zich voortreffelijk op de weg.

Diverse afspraken afgewerkt waarbij 1 zoon van zijn ouders die ik vorige week heb bezocht. Super familie, kweken aardbeien op een speciale cultuur in een immense serre. Lekker, super vers en echt top.

Deze middag een dame ontmoet, speciale ogen, een look en feel die uitnodigt om een leuk gesprek te hebben. Het ging een uur over andere dingen dan batterijen en dergelijke. De innerlijke mens bespreken was op dat moment belangrijker dan al die praktische dingen waartoe Fluvius en consoorten ons dwingt. Spijtig dat ik verder moest, duty calls...

Mensen zijn zo interessant, een immense bron van inspiratie, soms van zaken die je zeker niet moet doen, soms ook een voorbeeld van eerlijkheid, zalig om zo rond te zwerven en met personen te spreken, ze proberen te doorgronden en hun intern bevredigende antwoorden geven.

Thuis komen, moe van 'de baan te doen', kiezen wat we gaan eten, de kelder in, iets bijpassend ophalen, zware beslissingen 😊.

Ditmaal werd het een stevig stukje vlees met asperges. De wijn is een blijvertje in onze kelder van 2007. Bio gemaakt, 100 % grenache en dit zonder houtlagering. Redelijk wat 'sous-bois', kreupelhout aroma's, lichtjes verouderde neus maar qua smaak een echte bom : smaak, structuur, afdronk, evenwicht alom, net zoals het leven moet zijn. Spijtig dat dit de voorlaatste fles was. Vraag : Wanneer gaat die laatste eraan geloven, wat wordt dé gelegenheid ? Suggesties ?

Genieten van een halfvol glas, de toekomstige prik wenkt.... 

Eric 

klantenbezoek op  06 april 2021

Sneeuwpret voor de kinderen, gelukkig voor deze papa geen verkeersellende vandaag... De wegen waren goed open, weinig verkeer door de Paasvakantie, ideaal om mijn technische visites te gaan uitvoeren.

Kelders, zolders, spinnen en hun woonst op mijn werkjasje, het deert me niet voor zolang ik maar bezig ben met advies en goede raad geven aan de consument.

Ik kom dus toch wel een en ander tegen. Zo ook vandaag een speciaal bezoekje afgelegd.

Ergens in Limburg : prachtige Jaguar op de oprit, mooie villa, Het sneeuwt, de deur blijft een tijdje dicht, net mijn vinger richting van de deurbel willen laten bewegen. Ineens gaat de deur open, een oudere man verschijnt in zijn trainingsoutfit, lichtjes in de war, geen bezoek verwachtend. Ineens ziet hij het licht (mij dus 😊) en mag ik binnen.

Een stoel om mijn tas op te zetten was niet vrij, alles, maar ook alles lag vol met diverse spullen, geflankeerd door een aardig in het vlees zittende border collie met naast hem diens baasje in peignoir om 15u00.

De living lag vol, de keuken was bedekt met borden, pannen, bestek maar de garage was het ultieme qua verzamelingen : een diversiteit van afval, overschotten, verpakking,... Een meter erover stappen om enkele foto's te kunnen nemen van hun installatie. Een training voor mijn beenspieren is altijd leuk meegenomen...

Gelukkig had ik geen dorst en net gedronken van mijn flesje water in de auto. Dorstig zijn in deze woning was echt niet aan de orde. Beter een plakkende tong aan het gehemelte dan hier te mogen 'genieten' van een kop koffie of glas water.

Bemiddelde mensen, goed ter tong, geen problemen voor de rest, maar zo leven ? Ik zou het niet kunnen. Gelukkig heeft iedereen zijn eigen te volgend standaard, wat dus wel eens kan botsen op de mening van een derde persoon.

Besluit : het was daar toch wel een fijne babbel, mijn foto's zijn er, als ze klant worden, zoveel te beter, alhoewel mijn collega's dan toch een en ander aan de kant zullen mogen schuiven !

Eric 

2de  Paasdag 2021

Een maandagavond, niet moeten werken vandaag, de uitloper van Pasen, een feestdag met niet meer zoveel inhoud. Wel een dag verlof waard, alle verkeer wordt beperkt tot occasionele verplaatsingen, een lege stad, geen samen gedrumde mensen voor een koffie uit een kartonnen beker.

Tijd om opnieuw een kookboek te bekijken. Wat ligt er nog in de koelkast ? Erin vliegen met hetgeen ik gevonden heb en lap, het was weer lekker.

Een tijdje geleden een Waalse wijn gevonden, 100 % pinot gris, een godendrank om jaloers te worden op de maker, lekker man, gewoon een subliem resultaat, beter, veel beter dat die van 'de Heimat' van dit type wijn, de Elzas dus. Een combi aan tafel om een gastronomisch orgasme te krijgen, vongole, asperges, kabeljauw, ... licht en om vrolijk van te worden.

Ik had eigenlijk wat geluk met de 'trouvailles' in de frigo : gisteren gaan wandelen met bevriende mensen en geëindigd met een bakje Thai Station in de hand. 2 x warm eten is teveel, dus de combi van vandaag en gisteren samen op tafel gezwierd.

Morgen is het weer de ganse dag dossiers gaan bekijken bij mensen die allemaal denken dat ze dé perfecte installatie staan hebben, tegelijkertijd erg kwaad zijn op de Vlaamse overheid. Terecht, ze zijn genaaid, bedrogen door die politieke 'elite', zij die er niets van kennen, niet denken op lange termijn, tenminste niet langer dat die 4 jaar dat ze aan de macht zijn.
Op straat komen, een betoging met allemaal 30 plussers, ... het zit er niet in, mensen durven niet, zijn téveel gesetteld in hun maatschappelijk weldoen, een claustrofobische aandoening die niet meer verlaten wordt. Wel kwaad zijn als iemand van 'de sector' hen komt bezoeken. Ergernis alom, geen getoond protest naar buiten, ... raar, waar zijn we toch mee bezig !

Hebben de burgers zo'n een behandeling verdiend ? Neen, maar de ivoren toren van de macht is erg hoog en heeft een stevige fundering. Omstoten of inbreken, een onmogelijke taak, althans niet voor de brave burger die iets vroeger zal sterven door zijn kas op te vreten van de opgelopen ergernis.

Het glas blijft echter halfvol, kwaad of niet , ergernis of niet, ... We doen verder als vanuit.

Eric 

Kookboeken, kiezen voor een lekker recept !

03 04 2021

Kookboeken doorzoeken naar gerechten met echt niet téveel calorieën. Niet evident tenzij het gamma van deze lectuur wordt beperkt tot Pascalleke en dergelijke.

Gisteren namiddag ook op zoek naar iets lekkers voor deze stille zaterdag, toch wat sfeer van Pasen erbij, het lam hé, niet evident om dit echt lekker klaar te maken.

Een paar soorten tomaten, redelijk wat knoflook en rozemarijn (dit laatste uit eigen tuin) en een paar uren elektriciteit voor onze oven. Een glas rode wijn hoorde er ook bij... Die dient te worden voorgeproefd : men kan het risico niet lopen zo een mooi stuk lams te vernielen door er een wijn bij te zwieren die niet meer voldoet aan onze huidige normen.

De fles is nu dus half, vol of leeg, al naargelang de stemming natuurlijk. Vol dus, de zon schijnt op mijn gezicht, vitamientjes die binnenkomen, ik voel me goedgezind in deze omstandigheden.

Onze kersenboom laat reeds wat bloesems zien, hij weet niet dat nachtvorst ons zal komen 'verblijden' Ik hoop dat het zal meevallen. Gelukkig heb ik nog geen vallen gekocht tegen de kersenvlieg, anders alle kosten voor niets...

Bloesems zijn nochtans een teken van ontluikende liefde, bijtjes, hommels,... komen bestuiven en zorgen voor het leven, het ontstaan van dat lekker fruit waarvoor ons Haspengouw wereldberoemd is geworden. Laat ons dus maar hopen dat Frank en consoorten als weerman er een beetje naast zitten, dat we ontsnappen aan die vorstaanval, een oorlog die we met moeite kunnen winnen. Bijna erger dan ons gevecht tegen dat c-monstertje dat ons sociaal leven onderuit heeft gehaald.

De knuffels, de warme handdrukken, reeds een jaar dat ik dat mis, echt erg dat dat niet meer gaat. Het zal nog wel een tijdje duren vooraleer ze me ga prikken, ik hoop erop, eindelijk een vrijgeleide om op termijn te knuffelen, te kussen, stevige omhelzingen, geen beperking meer tot virtuele liefde, het echte nadert. We houden van het halfvolle glas, hoopvol dus !

Eric 

Middagpauze in    Opoeteren

31 03 2021 

Een mooie lentedag op 31 maart

Opnieuw de baan op, wat zaken gaan bekijken die essentieel genoemd mogen worden. Een mondkapje om de wereld te helpen beschermen. Andere mensen ook, met zijn allen naar het gemaskerd bal met gesmoorde conversatie.

De boterhammetjes hebben geduldig gewacht om door mij verorberd te worden, vers huisgemaakt brood, wat lekker beleg, fijn bewaard op temperatuur door mijn draagbaar frigozakje, een tof geschenk van mijn vrouwtje.

Tussen een paar afspraken door zoek ik dan een leuk plekje om mijn Italiaantje aan de kant van een bospad te parkeren. Een geduldige boom krijgt wat extra vocht te verwerken, de handjes met gel ontsmet en mijn culinaire smaakpartij kan beginnen.

Limburg is zo mooi dat leuke plekjes zeker niet moeilijk is. Vandaag mag ik de omgeving van Maaseik onveilig maken. Veel fietsers en wat ongeduldige autorijders die denken dat de ster op de voorzijde van de motorkap hen meer rechten gaat toe eigenen bij een verkeersremmer. Kortom een gemengd verkeer van soms fietsterroristen en auto-gebruikers die beter een abonnement zouden onderschrijven om hun try outs te gaan testen op een auto-circuit. Sommige fietsers kijken naar mij alsof ik een bezichtiging waard ga zijn. Waarom staat die auto daar ? Wat doet die man daar ? Hun goed recht natuurlijk. Ik moet me ook niet verantwoorden gezien ik nergens binnen ga geraken om te genieten van een tas koffie. De natuur brengt soelaas en is de pracht zelf om te bewonderen.

Een uurtje is vlug om. Daarom ga ik dit cursiefje dus nu afsluiten.

Geniet van het mooie zicht op deze foto's maar bovenal van je gezelschap op deze over-zonnige dag !

Eric 

3de golf... 

 Maatregelen, beloftes, boodschappen van hoop, veel uitleg en bij de toehoorders veel frustraties.

Ik begrijp onze politici wel, ze zijn volgens mij van goede wil, Iedereen, zij én de bevolking, is dat stekelig monstertje beu maar we zitten ermee en kunnen het niet zomaar de vrije loop laten.

Hoe echter aanpakken ?

Belangen verschillen, kinderen horen in school te zijn, logisch maar niet als zij dé kern vormen van de verspreiding naar de rest van onze gemeenschap. Dat sommige politiekers daar proberen munt uit te slaan of net nu hun opgebouwd imago proberen te redden, ... neen de schandpaal zou op de grote markt mogen opgesteld worden ! Het zijn echter niet alleen de kinderen maar ook het onverantwoord gedrag en de onderdrukte opstandigheid van sommige medeburgers. Op de markt vorige week wat luistervinken en je hoorde maar één onderwerp : die regels die ze beu zijn, excuses om ze niet te volgen, kortom onderliggende ongehoorzaamheid. Ook zij zijn mee verantwoordelijk waarom nu ocharme onze kappers en andere contactberoepen hun deur kunnen sluiten. Ik geloof echt niet dat die mensen dé oorzaak gaan zijn van de stijging van die slechte cijfers. Zijn ze geofferd op het altaar van de compensatie ? Is het nu zo moeilijk om iets minder kortzichtig te denken ?

Op Radio 1 hoorde ik dan een compilatie van boodschappen van onze regering, de tegenstelling tussen eerder en nu, ik ga ze echt niet verdedigen maar stelt u zich eens in hun plaats : onze zorgsector nog meer onder druk zetten is heel gevaarlijk, zeker voor mensen die een acute ingreep moeten ondergaan... Ze laten wachten op de gang totdat het OK vrij is ? Niet wenselijk, zeker niet menselijk, ook niet voor de verzorgers, de mensen die daar werken, het is geen cadeau daar te zijn om hun boterhammetje te verdienen...

Mijn vrouwtje verjaart dit weekend opnieuw in lockdown : ook nu weer geen restaurantje, een cadeautje op afspraak te kopen, die momenten komen ook niet terug en toch gaat het leven door.

Courage aan iedereen en tot een dezer (hopelijk in mei aan een gezellige toog 😊)

Parking in Sint-Truiden

 Parkingplaatsen, ... het was in normale omstandigheden een voorrecht om nog een plekje te vinden aan een voordelige prijs en dat binnen een straal van 500 meter van onze grote markt.

De c-tijd heeft dat aangepast : De parking aan de Minderbroederkerk wordt ingenomen door de mensen die laten vaccineren, althans de plaatsen zijn voorzien maar het plein is de ganse dag quasi leeg. Ofwel worden er niet veel spuitjes gezet, ofwel komen die mensen met de rollator, de rolstoel, te voet, met de taxi, ... ik weet het niet maar ik zie wel dat de ganse dag dat plein niet benut wordt.

Op onze fameuze grote markt staat ook niet veel volk, eigenlijk spijtig voor onze middenstand, maar anderzijds is veel volk in de stad ook niet goed, een dubbeltje op zijn kant, een spanningsveld tussen marge en gezondheid.

De veemarkt staat nu quasi leeg. De parking aan het zwembad is voorgoed verzwolgen in de draaikolk van het nieuwe sportcomplex. "Lago" heeft parking nodig, er zal betaald worden door mensen die van hun accommodatie geen gebruik zullen maken. Wat 'after corona' ? Gaan de auto's van de mensen die hun boterhammetjes, hopelijk mét beleg, komen verdienen in de stad op de Wilderenlaan moeten staan ? Een stad heeft veel functies, gelukkig dat ze kan zorgen voor inkomen voor burgers, al dan niet met domicilie in de hoofdstad van Haspengouw, quid hun vervoermiddel ? Bussen zijn er, niet zoveel, treinen komen op en aan, op tijd of iets later, betrouwbaar ?

Ik ben benieuwd als inwoner van deze fruitstad, fier dat ik er woon, toffe buren, 'Sinte Pïeter', een arbeiderswijk zoals sommigen dat noemen. Echt niet zo fier op haar bestuur, maar wat heb ik als 'lonesome cowboy' daaraan te zeggen ? Niets, niente, het is allemaal beslist in een interne orde en het gaat door, wel of niet goed doen voor haar burger. Het trottoir is vuil, blijft vies, de rioolputjes liggen vol viezigheid,... wie is de fout ? De passant die gewild of niet zijn rommel achterlaat ? Is het een stukje bevolking met andere normen en waarden, niet geïnteresseerd in een propere ruimte en omgeving ? Ik spreek me er niet over uit. Onze wijkagent, een toffe mens overigens, stelde terecht dat iets meer vuilbakken soelaas zouden kunnen brengen. Hopelijk is ook hij geen prediker in de woestijn ? Een Johannes die sprak en niet gehoord werd..

Keep on going, schud de boel wakker, breek de ivoren torens af, terug naar de basis is geen slecht idee, zonder (te) links of (te) rechts te zijn, gewoon doen is al goed en laat de mensen terug begrijpen dat lachen niets kost, met of zonder dat mondkapje.

Eric, een beetje ongelukkig.... 

Net iets te vroeg voor  de bloesems

21 03 2021

 Haspengouw, hét land van de bloesems. In andere landsdelen staat echter ook fruit dat nu binnenkort liefdevol witte bloemetjes in de etalage zet. De concentratie van al die heerlijk geurende pracht maakt van onze Gouw hét epicentrum van gelukzaligheid voor veel (tijdelijke) bewoners, voornamelijk toeristen.

Bloeitijd is vruchtbaarheid, is een expressie van liefde, zich openstellen voor liefdevolle acties, heerlijke vrijages tussen bijtjes en stampers, inspirerend voor mens en dier.

Lammetjes zijn in de winter verwekt en vormen nu reeds een decor aan de onderkant van die binnenkort bloeiende kersenbomen. Het gras begint terug zijn zaad te verspreiden en groeit, soms 2 kontjes hoog, heerlijk die grassprieten tegen je lijf voelend, genietend van extase en drift. Was het maar waar, zo'n acties, niet meer weggelegd voor bevolking met mijn jaren op de teller. Sociaal zou het ook maar een rare situatie worden. Stel je voor dat je zo aan het genieten bent en de lokale champetter komt je betrappen, spelende kinderen die daar op uitkomen,... je wilt het niet meemaken wat een onrust dat zou veroorzaken.

Liefde is meer dan bloeiende stampers, fijn om die geborgenheid te voelen, een veilig gevoel creëren voor elkaar al genietend van een wandeling op de markt, bewonderende ogen aanschouwen die ons bruin teefje keuren. Plannen maken omtrent het menu voor het weekend, voorbereidingen treffen om alle ingrediënten te verzamelen, nu reeds licht hunkerend naar een zalig glas witte apero. 

Palermo aan de Cicindria

14 03 2021

Palermo aan de Cicindria

19u30, overal blauw licht, ambulance, politie, mensen op straat, ... sensatie in c-tijd !

Onze buurvrouw was ook gaan kijken en heeft me een verhaal verteld wat eigenlijk ongelooflijk lijkt : vergif op de deurklink met alle gevolgen vandien. Een blijkbaar onschuldige vrouw is dus het slachtoffer geworden van een vergiftiging, hopelijk gaat ze er niet teveel last aan overhouden. Die dame is een echte dierenvriend, een asiel op zich, iemand die echt haar best doet om die dierlijke wezens die het niet kunnen vertellen, toch een zalig thuisgevoel te geven.

Het leven in een stad heeft dus van die onverwachte wendingen en gebeurtenissen. Zo hebben we gebouwen die alle jaren staan te verkommeren en die ineens aandacht krijgen. Een tijdje geleden was ik op wandel met ons Tiba. Haar groene ogen en bruine pels trekt aandacht, zeker van vrouwen, dus ook leuk voor mij...

Een mooie, 'lichtbelegen' dame stond te kijken naast zo'n verlaten gebouw, ze ging een stapje achteruit toen we naderden. Ze had blijkbaar geen schrik van honden maar was aan het kijken naar het passerend verkeer. Welke overlast kon dat geven ? Wat een ogen had ze, echte parels die een uitnodiging waren om samen naar de naderende decibels te luisteren. Wandelen met de hond heeft dus zo zijn ervaringen.

Wonen in een stad heeft zijn voordelen maar natuurlijk ook zijn minder aangename eigenschappen. Verkeer is er daar een van. Veel mensen rijden maar rond in onze vurige stede, gewoon omdat ze dat gewoon zijn. Rond de stad kan ook, mogelijkheden genoeg om bijvoorbeeld van Tienen naar Brustem te rijden. Passeren via het centrum is dus een idiote omweg met alle gevolgen van dien. Daar zou ons stadsbestuur toch iets moeten aan doen : betere bewegwijzering, ontmoediging om met die auto de stad in te rijden. Te voet, met de fiets, veel leuker, minder stank, veel minder gevaarlijk.

Mensen die komen shoppen, die onze handel willen steunen, die moeten wel alle mogelijkheden krijgen om hun inkopen te komen doen. Gebruiksvriendelijke parkings, meer kortstondige en gratis parkeerplaatsen in het centrum maakt het gemakkelijker om ook zwaardere aankopen op de achterbank van die vierwieler te krijgen.
Mensen die er zomaar doorrijden, is niet nodig, maar hoe gaan we ze dat aan hun verstand brengen?

Prettig weekend !

Eric 

Gisterenavond mocht ik nog eens lesgeven...

 
Online, niet zo leuk als voor een klas staan. De interactie leraar-cursist is weg, of toch zo goed als. Heeft zij of hij het begrepen ? Welke non-verbale signalen krijg je terug ?

Vragen stellen : lijkt gemakkelijker dit te doen vanuit je luie stoel, doch heel raar : er worden online heel weinig vragen gesteld. Een vraag is een gat in je kennis, een link die er niet is en dus ook geen verbinding meer heeft met opgeslagen leerstof. Daarom vragen is weten, een heel oud gezegde, een wetenschap an sich eigenlijk.

Zo'n avond bezig zijn met andere mensen, hen proberen zaken bij te brengen, ik doe het graag, geeft mijn kopje veel plezier maar nadien geen rust. Een paar uur later zit ik nog vol andrealine en kan niet tot rust komen. Dan spookt er veel rond in die 2 hersenkwabben, dus ook het programma voor de dag nadien.

Vandaag mag ik een fijn mens gaan bezoeken. Een toffe ex-collega die de boodschap kreeg dat een kanker zich genesteld heeft in zijn genotstempel. Hij heeft veel in de horeca gewerkt, is gespecialiseerd, heeft veel kennis waarvan het eindresultaat ook door de smaakpapillen moest getest worden. Dat gaat hij tijdens zijn behandeling het meest missen denk ik.
Een bezoekje zonder geschenkje kan niet. Wat echter meenemen ? Ik ga ervan uit dat alles goed komt met mijn vriend en ga 'm een lekkere fles wijn meenemen, echt zo iets om naar uit te kijken als deze dip in zijn leven door is.

Het verhaal achter zo'n fles is belangrijk, een story die terug bovenkomt bij het openen van dit smaakjuweel, in gezelschap van vrienden, familie of kennissen. Voor mij althans toch een groot deel van het genot om vergist druivensap te nuttigen.

Genieten vandaag, ook de dagen die volgen...  

Een dag vrijaf, de zon schijnt, het vrouwtje vrij, Tiba in very good mood...

5 maart 2021 : Wat gaan we doen vandaag ?

Werk dat is blijven liggen moet nog gebeuren, geldig voor haar, voor mij. Alleen Tiba heeft een echte dag vrijaf, Zij kijkt met haar grote prachtige ogen naar ons met de vraag om weg te gaan, te genieten van de zonneschijn die de koude wind probeert weg te duwen.

Waar naartoe ? Wandelen is leuk maar als de pipi begint te duwen ? Voor de vrouwtjes onder ons niet zo evident hé. Een hartverwarmende koffie of een lekker biertje onderweg zit er nog niet in. Politiekers wedijveren met beloftes die ze niet kunnen waarmaken. We gaan dit, we gaan dat,... niets van aan dus. Zolang de druk op de gezondheidszorg hoog blijft, gaat het niet snel veranderen. Dat pikuurtje mét kaart dat je ze effectief hebt gekregen gaat hét verschil maken.

Dat kaartje of app mét het prikje gaat ons verder leven bepalen : op reis gaan, het land mogen verlaten, een restaurant binnenstappen, naar het theater, zelfs een pint gaan drinken. Ik denk (hoop van niet) dat dat kaartje hét toegangsbewijs gaat worden om nog een vrij leven te hebben.

De prik is niet verplichtend, men heeft dus een vrije keuze die wat subjectief wordt als je deze tekst leest. Dé hamvraag is natuurlijk of het wel goed is dat we kiezen. Hebben we geen sociale verantwoordelijkheid om onze leefwereld te beschermen ? Gaat die prik werken of niet ? Wie gaat het ons vertellen ? Een prikje meer of minder in ons lichaam, het gaat niet veel uitmaken denk ik. Doemdenken dat het niet gaat helpen lost volgens mij niet veel op.

Vooruit met de geit dus : laat dus de Minderbroederkerk bij ons in 't stad maar vollopen met vaccins en mensen. 4 weken later de 2de spuit en we zijn vertrokken voor lavend plezier, de obligate knuffels met onze lieve Haspengouwse (en andere) dames. Heerlijke gedachte ! 

Met zijn allen de knuppel in het hoederhok gooien.. 

03 03 2021

 Men zegt steeds dat een volk de politiekers heeft die ze nodig of verdiend hebben. Bij ons in Vlaanderen hebben we dan toch een speciale groep die ons moet leiden of doen lijden. Veel onderdanen zijn dus momenteel héél lastig. Hét probleem is dat er geen andere leiders zijn, tenminste qua kunde en karakter. Macht is relatief want alles hangt aan elkaar aan ons 'apenland'.

Vaccinaties die achter blijven, discussies over het feit dat een kleuterjuf wel eerst mag gaan, ... hoe belachelijk zijn we bezig. In Engeland is 1 op 3 reeds gevaccineerd, ook met vaccins die onder meer in België gemaakt worden. In België nog geen 4 %, dus 1 op 25...
In Vlaanderen worden we afgestraft als we nu eens kijken naar de hele zonnepanelen-soap.
Wil je echt weer een 'staycation' ? Dan moeten we zo maar verder doen. Les excuses sont fait pour s'en servir. Als ik 's avonds naar 'De Afspraak' kijkt begrijp ik de grote frustatie van de presentator Bart Schols. Zo zouden we meer journalisten moeten hebben.

Hét toppunt is dat er daardoor toch geen opstand komt, geen staking, geen betoging, geen energie-mars, we laten ons slachten als een braaf schaapje. Wordt het niet tijd dat we wakker schieten, gemeenschappelijk dit wanbeleid aanklagen ? FB-vrienden hebben dikwijls weinig verbinding met elkaar maar zijn wel verbonden via het woord op het internet. Dit moeten we echt beginnen te gebruiken.

Even terug over ons energiebeleid : De politiek steekt zich gemakkelijk weg achter het Grondwettelijk Hof wat gemakkelijk is: 'Onomkeerbaar' zeggen de politiekers. Zij gaan die energie-afrekening niet fel voelen in hun eigen geldbeugel, ze verdienen nu reeds zoveel dat bijvoorbeeld die 1000,00 euro EXTRA zelfs niet gaat opvallen als ze van hun rekening afgaat. Dat jong gezin dat heel energieneutraal heeft gebouwd en geïnvesteerd in hun nieuwe woning is nu de pineut : 30.000 euro of meer extra uitgeven om een energiepeil te halen dat lager is dan 20. Het lapje is dan een vrijstelling van 5 jaar op hun kadastraal inkomen. Of het dat nu gaat goedmaken....

Is het bovendien onomkeerbaar als er zoveel verschil is tuusen het noorden en zuiden van ons Belgenland ? In Vlaanderen moeten we zelf een aanvraag tot ondersteuning van een investering indienen. Na diverse maanden krijgt men iets op de rekening gestort. In Wallonië wordt dit door de overheid zelf gededecteerd en de burger krijgt de steun op zijn rekening. Men moet het niet vragen : iedereen gelijk voor de wet.Waarom hebben onze zuiderburen op energievlak nog zoveel gemoedsrust en wij kunnen kniezen op onze investering, gaan zelfs extra moeten betalen ? Die Vlaamse regering heeft diverse kleuren aan boord maar ze zijn allemaal even geblokkeerd : wij zijn als inwoners de pineut, de korrel die gemalen wordt tot meel, we worden monddood gemaakt. Als dat het resultaat van de 'vrijheid' voor de Vlaming is, geef me dan maar terug een 'klassieke federale staat' . Er zijn grote verschillen tussen het noorden en het zuiden, er zijn historische fouten gebeurd, er is geprofiteerd, men kan niet alles in evenwicht zetten, maar de impasse die we nu politiek meemaken loopt echt alle spuigaten uit.Politiekers : christelijk, liberaal, vlaams-nationaal,socialisten, groenen, extreem links, rechts, aub bal jullie vuisten en ga eens ECHT in de bescherming van de burger. HOU AUB OP met het uitzuigen van jullie brave belastingbetaler ! Hoe gaan jullie ons behandelen als die 1.5 miljard corona-geld van 2020 moet terugbetaald worden ?
Dat gedrag van jullie is niet meer aanneembaar. Jullie hebben echt geluk dat er geen alternatief qua Vlaamse politiek is, Krabben in dezelfde mand, vechten om de macht in de ivoren toren. Een opstand zonder wapens noch geweld maar met luide stem maken we jullie misschien wakker !!

Wake up, please !

Geachte lezer, u heeft het recht deze tekst as much verder te verdelen, dit in de hoop dat enkele inwoners van de ivoren torens des lands dit ook tot hun kunnen nemen. 

Wat een actief dagje vandaag 

22 02 2021

Wat een actief dagje vandaag..

Ik was vrijgesteld van dienst om les te geven en mijn afspraken voor de job zijn vastgelegd om een andere mooie dag te 'bezoedelen'.

Onze stadstuin heeft afgezien : koning winter, koningin Tiba en nu nog de komst van een serre... Alles ineens dus alle hens aan dek en opruimen geblazen.

Waarom een serre in het midden van de stad in feite ?

Ik werk graag buiten maar echt groene vingers heb ik in feite niet. Ik heb het liefst dat alles mooi verzorgd is, maar zelf de handen uit de mouwen steken,... Het gebeurt maar met wat 'tussenstappen'. De push van het vrouwtje, bezoek dat de tuin ook kan komen inspecteren,.. kortom redenen genoeg om er vandaag toch wel in te vliegen.

Die serre is in feite een oude droom, waarbij een concreet beeld ervan ter wereld kwam toen onze oudste zoon zijn grote tuin aan 't plannen en aanleggen was. Hij had namelijk een semi professionele broeikast gekocht, voornamelijk om sneller te genieten van echt rijpe tomaten, paprika's en pepers.

Bij het helpen opbouwen van dat glazen huis werd er een zaadje geplant in mijn achterhoofd : zoiets zie ik thuis ook wel staan, weliswaar een heel stuk kleiner, zo in het midden van de stad, het genot om mogelijk echt rijpe tomaten te mogen eten....

Een droom wordt dus nu volgende week werkelijkheid, of wordt het meer een (nacht)merrie ?

Het moet nog opgebouwd geraken, de hopelijk bijgevoegde plannen moeten nog in elkaar passen, ik heb me weer wat aangedaan in feite.

Als ultieme beloning heb ik wel een plekje ernaast voorzien om onze oude tuintafel een eerste rij-ticket te bezorgen : vanaf dat zitje aan tafel zullen de tomaten toegesproken en bekeken worden, aangespoord om snel te groeien, om dan uiteindelijk in grote waarschijnlijkheid in de diepvries te belanden als ultiem smakelijke soep. Een planning is alles maar als ze allemaal gelijk rijp worden,....

Geniet nog van de winterzon en tot dra !

Eric 

Een dag met veel verwachtingen,...

20 02 21

Vandaag een dag met veel verwachtingen : het voorspelde mooi weer, een vrije zaterdag met een geprogrammeerde wandeling inbegrepen.

Dus naar de zaterdagmarkt met ons Tiba, zij, zoals altijd wild enthousiast om de wereld nog beter te leren kennen. Zeker ook die aantrekkingskracht van de bloedworst en de kip die ze bij die lieve dames sowieso krijgt ?

Tiba kwam volledig aan haar trekken en besnuffelde onderweg de mensheid in zijn geheel. Eén daarvan, een toevallige standhouder voor een goed doel waarschijnlijk, was zijn stand op de markt nog aan het ophouden en hij verschrok zich, een beetje drama-queen gedrag maar ja, de mensen zijn soms zo onbehouwen in hun communicatie.

Die zaterdagmarkt is een leefwereld an sich : oud of minder belegen, mensen hebben dit nodig, het is momenteel één van dé enige zaken dat toelaat andere personen te ontmoeten, elkaar steun te geven, wat te praten, wat beter te leren kennen. Of het nu daar goedkoper is dan bij een klassieke handel, laat ik in het midden. Dat is in feite ook niet zo belangrijk : het is een 'uitgangsmoment', een unieke gelegenheid om gedurende de week naartoe te leven.

Het mooie zachte voorjaarsgevoel lokt veel mensen naar de stad, naar de gezonde buitenlucht om te gaan wandelen, in dit geval zonder de obligate koffie - afsluiter natuurlijk....

Tiba en ik hebben dus ook een mooie wandeling gemaakt, mijn zus en schoonbroer en een geliefde neef namen deel aan deze namiddag-actie. Het was leuk, wat bijgepraat, nog wat andere mensen gezien, heerlijk tijdverdrijf !

Prettig weekend en geniet van de extra dosis vitamine D !

Eric 

aardig verschrokken   en  toch heel aangenaam verrast !

18 02 2021

 Deze morgen bij een klant me aardig verschrokken. Een vast onderdeel van mijn onderhoud als het gaat over zonnepanelen is tegenwoordig steeds mijn vraag om de aarding van hun elektriciteitsinstallatie te meten. Zo ook deze keer dus : ik mijn Tohm-e toestel in een van hun stopcontacten geduwd en lap... nu sprong de stroom in de woning uit. De man was 'home-working' zoals de meesten waar ik op bezoek kom, zijn verbinding weg natuurlijk... Opnieuw opgestart. Ik opnieuw, op zijn verzoek een andere kring van zijn stroominstallatie getest op de aardingsgevoeligheid. Opnieuw de stroom uit... Hééél vervelend natuurlijk. Bij het volgend bezoek het apparaat niet durven gebruiken maar thuisgekomen wel dadelijk een test gedaan : alles perfect ! Mijn Tohm-e ding deed het dus uitstekend. De klant gebeld en hem vermeld dat hij best asap een goede elektricien moet laten komen. We kunnen niet zonder stroom maar 'trop is teveel' hé. Zo kom ik dus wel regelmatig mankementen tegen bij de Vlaamse woningen : eigenlijk toch wat gevaarlijk als er iets scheelt met de aarding van een huis vind je niet ?Gisterenavond dus die 3de Spaanse fles geproefd (regio Rioja). Garnacha & tempranillo, maar wat een feest was dat ? De tegenstelling kon niet groter zijn : voor bijna 6.00 euro verschil met de andere rode had ik nu een echte rode topper in ons glas. 15.50 euro dus, lijkt niet goedkoop maar eigenlijk een spotprijs voor hetgeen men hiervoor krijgt. Beter minder maar wel beter spul drinken is mijn motto. Een aroma van heel aangename ceder, rijp donker fruit, een smaak die heel mijn smaakpallet in beslag nam, wat houtstructuur, afgeronde maar goed aanwezige verfijnde tannines, opnieuw rijp bosfruit, geen 'slag' in het middenregister van de smaak, ... Het duurde werkelijk heel lang vooraleer de afdronk met al die impressies weggleed. Door deze structuur heeft deze fles nog zeker 10 jaar bewaarpotentieel. Zolang gaan ze bij ons echter geen tijd krijgen Als ik de vergelijking maak met grotere Bordeaux-wijnen of topwijnen uit de Toscane-regio, ja, deze kan ermee door. Echt goed gemaakt. Mijn bestelling ligt dus klaar, een persoonlijke score van 9 op 10 wat voor mij uitzonderlijk hoog is. Mijn nieuwe 'websitke' is bijna klaar, nog wat finale verbeteringen, die ik nog moet vragen aan mijn toekomstige schoondochter. Zij is ongelooflijk sterk in die zaken. Die 3 wijn besprekingen ga ik dus ook op die site zetten. Wie dan goesting heeft, kan met mij mee bestellen. Voor deze wijn zijn het houten kistjes van 6 flessen als verpakking. Wie niet wil wachten, kan ook een mailtje sturen naar nulens.eric@gmail.com Het genot om te genieten is een speciale dimensie in ons leven. De lekkere dingen des levens, het hoort er gelukkig nog bij, ... zolang als we nog kunnen proeven natuurlijk !
Eric

Op de baan en dan wijnproeven !

17 02 2021

Wat een dag vandaag.Deze morgen naar Noord-Limburg gereden, rustig onderweg, genoten van mijn uurtje auto met Italiaans rijplezier. Zoals altijd aangebeld met mijn mondkapje op. De eigenaar des huizes was ook beschermd en vroeg me rechtstreeks naar zijn terras te lopen, achterkant van de woning. Alles nagekeken, offerte buiten gemaakt met toch wel wat verkleumde handen. De koffie was niet aan de orde bij hen, mensen hebben schrik me te besmetten met het beestje. Het ergste is dat zo'n koffietje in de voormiddag zo heerlijk kan smaken. Nu dus niets en water drinken in mijn 4-wieler. De volgende afspraken ook zonder koffie met als gevolg dat er geen troost meer te vinden was. Dan maar een paar bakjes ingenomen wanneer ik ben thuisgekomen. Een van mijn oud-studenten belde me net. Hij heeft al meer dan 60 jaren op zijn teller staan maar wil toch nog veranderen van beroepsactiviteit. Hetzelfde effect zal erin zitten als de tooghanger die de cafébaas ziet als een prinselijke job. Dat er achter de schermen ook nog hard gewerkt mag worden, ziet men niet. Die man dus proberen van dat idee af te houden. Hij zou zich beter met zijn vrouwtje terugtrekken in 'la douce France', veilig weggestoken in de schaduw van de Ventoux, genieten van de lavendelgeuren, prachtig syrah-wijnen en heerlijk lamsvlees of cassoulet. Gisteren ook 2 Spaanse wijnen geproefd. De witte viel best wel mee. De rode verdient een 2de proefbeurt want daar was ik niet echt van overtuigd. Ik heb trouwens een 2de tong thuis, mijn vrouwtje kan erg goed proeven en kan soms nogal wit-zwart, streng dus, zijn in haar beoordelingen. Is natuurlijk goed en laat me nadenken. Het natuurlijk enthousiasme dat in me zit wordt dan wat getemperd. Deze avond ga ik me opnieuw 'opofferen' om nog wat te degusteren. Een offer is het in feite niet echt, meer een hopelijk genot dat mijn smaakpapillen gaat strelen. Prettig dag !Eric

iets  nieuws ontdekt...

16 02 2021

Iets nieuws ontdekt, voor mij althans, zijnde gebruiker met een gemiddelde kennis van het internetgebeuren.

Ik heb dus, met de hulp van een programma zelf een kleine website gemaakt, geregistreerd en al. Nu kan ik dus officieel mijn cursiefjes laten communiceren met deze moderne wereld. Ik heb ook een info - afdeling voorzien waar ik nieuwsjes over de zonnepanelen-wereld kan 'posten'. Op die manier kan ik de lezer op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Diegene die me kennen weten dat ik een zekere polyvalentie in mijn lijf heb, ik wil dus niet eentonig bezig zijn maar ten volle genieten van andere impulsen. Mijn smaakpapillen zijn er, een erfenis van moederszijde. Mijn mama zaliger rook mijn aftershave vanop meer dan 10 meter afstand. Ongelooflijk eigenlijk. Zover gaat het bij mij niet maar het zou spijtig zijn als ik dat niet verder exploiteer.
Sedert 1996 ben ik maître-sommelier en heb ik dat gebruikt in onze vroegere wijnhandel. Sedert enkele jaren geef ik nog enkel cursussen over het wijnproeven aan toekomstige wijnbouwers en wijnliefhebbers.
Dus nu heb ik beslist me terug te begeven op het pad van het wijnadvies. Het organoleptische gaat daarbij belangrijk zijn : aroma's en smaken moeten een match worden met gerechten, puur genot laten ontstaan dus.

Ik ken dus nog veel mensen in de wereld van de goede smaak en heb vandaag mijn eerste flesjes binnengekregen. Deze week worden deze Spaanse producten geopend, gekeurd, geproefd, uitgetest met een gerecht om zo, hopelijk, te komen tot de bijna ideale combine.

Het verslag hiervan ga je dan kunnen lezen via een link op mijn FB-account. ALS ik ze lekker vind ga ik dat bovendien vermelden en ga ik zelf een voorraadje inslaan voor de thuisconsumptie. Als sommelier krijg ik normaal een voordelige prijs. Egoïstisch zijn is niet goed, dus ik laat mijn lezers delen in dit plezier waardoor ze kunnen mee bestellen. Hoeft niet maar voor mij een ideaal sociaal contact om ook tijdens en na deze c-tijd nog veel mensen te mogen ontmoeten !

Het zullen dus allemaal wijnen zijn die minder bekend zijn, flesjes die een verhaal hebben, waarbij het genot van het drinken wordt vervolledigd met het verhaal dat erbij hoort.

Prettige dag en tot binnenkort !

Eric 

Gisterenavond heerlijk genoten van het flesje Westvleteren 12. Het had enkele jaartjes kelder achter de rug maar was inderdaad een 'typevoorbeeld' van een top-Trappist ! Zachte karamel, die heerlijke impressies van licht gedroogd rood fruit, helemaal in harmonie qua afdronk.
Een prachtige afsluiter van 14/02. Met dank aan S & K voor deze...

Zaterdagmorgen, de markt gaan verkennen maar ditmaal zonder ons Tiba.